Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022

Midden in de bloei van het vrouwenvoetbal in Europa zal dit internationale toernooi de toppers van het continent bijeenbrengen. Ongetwijfeld zal het een historische gebeurtenis worden!
Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022

Laatste update: 14 juli, 2022

In de Europese zomer beleeft het vrouwenvoetbal een van zijn belangrijkste evenementen: het Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022. Deze titelstrijd vindt plaats in Engeland. Het zal naar verwachting de belangrijke groei markeren die deze sport de laatste jaren heeft doorgemaakt .

Nu het seizoen voor de clubs al afgelopen is, bereiden de nationale teams zich voor op de betwisting van deze beker die sinds 1997 om de 4 jaar wordt georganiseerd. Duitsland heeft de meeste keren gewonnen, met een totaal van 8 trofeeën. Ze worden gevolgd door Noorwegen met 2 en Nederland en Zweden met elk 1 zege.

Details en context van het Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022

Vrouwenvoetbal
Vrouwenvoetbal heeft een plaats verworven als topsportcompetitie en heeft ook de economische inkomsten doen stijgen.

Het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen wordt gehouden tussen woensdag 6 juli en zondag 31 juli. Enkele van de plaatsen van handeling zijn onder andere Londen, Manchester en Brighton; de finale wordt gespeeld in het mythische Wembley-stadion.

16 teams nemen deel aan de eerste fase, waarvan de eerste twee in elke groep doorgaan naar de kwartfinales. Van daaruit wordt de knock-out fase in één wedstrijd gespeeld.

Het evenement vindt plaats op een moment dat het vrouwenvoetbal een hoge vlucht neemt. Het consolideert zo de emancipatie van vrouwen in deze sport, die van oudsher gedomineerd wordt door mannelijke competities.

Momenteel zijn er zelfs vrouwenteams die loongelijkheid hebben bereikt (Engelse link) met het mannenteam, zoals in de Verenigde Staten het geval is.

Prijzengeld

In september 2021 kondigde de Unie van Europese Voetbalbonden (UEFA) aan dat ze het prijzengeld voor Euro 2022 zou verdubbelen ten opzichte van dat van de editie van 2017 (Engelse link). Het totaal te verdelen bedrag zal € 16 miljoen bedragen.

Dit werd opgevat als een erkenning van het vrouwenvoetbal, maar in werkelijkheid is het ook iets dat zeer welverdiend is. In de laatste editie van de UEFA Women’s Champions League waren er record toeschouwersaantallen.

Het all-time record was in twee wedstrijden:

  • Eerst in de kwartfinale, bij de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid, die door 91.553 mensen werd bijgewoond.
  • Daarna werd het record gebroken in een andere thuiswedstrijd. De halve finale tegen Wolfsburg, die door 91.648 toeschouwers werd bijgewoond.

Daarnaast groeiden ook de aantallen van de kijkers. Als je alle platforms meetelt die het evenement op Internet uitzonden, keken er gedurende de hele Champions League meer dan 55 miljoen kijkers naar de wedstrijden.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Waaruit bestaat de trainingsroutine van Rodrygo Goes?

De belangrijkste deelneemsters aan het Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022

Zoals bij elke sportwedstrijd zullen er ook bij het Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022 enkele sterren zijn die de aa ndacht van specialisten en fans zullen vasthouden. Er is een zekere mate van eensgezindheid over deze namen en hieronder sommen we er een op uit elke groep.

Alexia Putellas

Alexia Putellas
Alexia Putellas zal op het EK van 2022 laten zien waarom ze de laatste Ballon d’Or bezit.

De middenveldster van FC Barcelona is de jongste winnares van de Ballon d’Or. Dit is een prijs die de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) toekent aan de beste speelster ter wereld. Ze is ook een belangrijke speelster voor de Spaanse nationale ploeg, ondanks haar nog vrij jeugdige leeftijd van 28 jaar.

Putellas komt uit een fantastisch seizoen met een Barcelona ploeg die drie Liga, Beker, en Super Cup titels won. Haar ploeg, Spanje, deelt Groep B met Duitsland, Denemarken en Finland.

Ellen White

White – de vrouw op de uitgelichte foto van dit artikel – is een speelster van de nationale ploeg van Engeland. Zij nemen het in Groep A opneemt tegen Oostenrijk, Noorwegen, en Noord-Ierland. De speelster van Manchester City is een van de topscorers van het continent en speelde al op drie Wereldbekers.

Lieke Martens

In Groep C zitten Nederland, Portugal, Zweden en Zwitserland. Hier zal Lieke Martens de ster van het EK voor vrouwen zijn. Putellas’ ploeggenote bij FC Barcelona, is de spits die opviel in het Nederlands team dat de vorige editie van het toernooi won toen Nederland het gastland was.

In die wedstrijd scoorde Martens drie doelpunten – waarvan één in de finale – en gaf ze ook nog 2 assists. Alsof dat nog niet genoeg was, werd ze verkozen tot beste speelster van het toernooi.

Wendie Renard

Ten slotte valt in groep D de aanwezigheid op van Wendie Renard, de verdedigster van Frankrijk, die men op haar positie als een van de besten van de wereld beschouwd. Ze zal het met haar nationale ploeg moeten opnemen tegen Italië, België en IJsland.

Renard komt voort uit het feit dat ze een ster was in het team van Olympique Lyon. Dit team won de UEFA Champions League in het seizoen 2021/2022. Ze is ook de best betaalde speelster in de Franse competitie.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook leuk om te lezen:
3 sterke punten van Thibaut Courtois, de doelman met zijn wonderbaarlijke reddingen

De hele wereld kijkt mee

Uit al het bovenstaande is duidelijk dat dit Europese Kampioenschap niet zomaar een evenement op de zomerkalender zal zijn. De wedstrijd belooft veel en zal zeker een mijlpaal betekenen voor een sport die in de lift zit.

Het volgende wereldkampioenschap voetbal is al in 2023, met Australië en Nieuw-Zeeland als gastlanden. Met de stappen die het vrouwenvoetbal heeft gezet, is er geen twijfel over dat de impact van het evenement groter dan ooit zal zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.