3 sterke punten van Thibaut Courtois, de doelman met zijn wonderbaarlijke reddingen

Keeper is voor velen de meest ondankbare positie in het voetbal, want fouten zijn kostbaar. Maar met Courtois' talent is het mogelijk om zelfs op momenten van maximale druk uit te blinken.
3 sterke punten van Thibaut Courtois, de doelman met zijn wonderbaarlijke reddingen

Geschreven door Fernando Clementin

Laatste update: 05 november, 2022

De beste atleten ter wereld brengen op beslissende momenten al hun talent naar boven. Achter hun talent gaan echter ontelbare uren hard werken en ook sterke punten schuil, zoals die welke Thibaut Courtois tot een van de beste doelmannen ter wereld hebben gemaakt.

Als kind droomde Courtois er al van om voetballer te worden. Voor andere posities kwam hij echter niet helemaal uit de verf, aldus de speler zelf op zijn officiële website, en dus werd hem voorgesteld om doelman te worden. Dat was de geboorte van een glansrijke carrière die, dankzij aangeboren talent en veel hard werken, zijn hoogtepunt lijkt te hebben bereikt.

Ze hoefden verder niets te zeggen.”

-Thibaut Courtois

Courtois’ sterke punten die hem bij de besten van de wereld plaatsen

Thibaut Courtois
Ondanks zijn lengte heeft Courtois veel beweeglijkheid, wat helpt om doelpunten te voorkomen.

De doelman van Real Madrid en het nationale team van België heeft een groot voordeel als hij tussen de palen staat: zijn lichaamsbouw. Hij is twee meter lang en weegt ongeveer 96 kilo; dit zijn voordelen die hem in staat stellen schier onmogelijke ballen te bereiken, maar die hem ook helpen behendige reddingen te maken alsof hij veel kleiner is.

Natuurlijk kan een keeper van wereldklasse niet opvallen zonder een trainingsschema dat bij zijn mogelijkheden past. Hieronder bespreken we Courtois’ voornaamste eigenschappen als doelman en hoe die ontwikkeld worden door de oefeningen die hij in de training uitvoert.

1. Thibaut Courtois is vooral een lijnkeeper

Als we naar een compilatie (YouTube link) van Thibaut Courtois’ reddingen kijken, zien we dat veel van de beste ingrepen van de doelman binnen het doelgebied plaatsvinden. Tussen de palen is de Belg praktisch onverslaanbaar als de aanvaller geen duidelijk voordeel heeft.

Dit bleek duidelijk in de finale van de Champions League tegen Liverpool. In deze wedstrijd kwamen verschillende van zijn reddingen van voorbij.

Als het schot echter van ver komt, weet hij ook te reageren en de volle lengte van zijn lichaam te gebruiken om de bal weg te werken. Een paar jaar geleden, op het WK in Rusland in 2018, pakte hij een schot van Neymar van buiten het strafschopgebied dat hij zelf tot de beste reddingen uit zijn carrière rekent.

Courtois’ talent voor keepen is onmiskenbaar, maar achter deze kwaliteit gaat ook veel training schuil. In de video’s (YouTube) die Real Madrid op de sociale netwerken deelde, zie je hoe de doelman permanent oog in oog staat met de beste afmakers van de planeet en het hen erg moeilijk maakt om hem te passeren.

2. Behendigheid en handigheid, ondanks zijn lengte

Gekoppeld aan het bovenstaande kunnen we ook opmerken dat Courtois een zeer snelle doelman is. Wanneer dit duidelijker wordt is wanneer hij moet uitrukken om druk te zetten op een aanvaller die met de bal het strafschopgebied binnenkomt.

In verschillende van deze acties is te zien dat, tussen de seconde dat de aanvaller de bal controleert en het moment dat hij probeert te scoren, Courtois al twee of drie stappen gezet heeft om vlak voor hem te komen. Zo maakt hij gebruik van zijn fysieke omvang om een nog groter deel van het strafschopgebied te bestrijken.

De training van de doelman omvat veel oefeningen om deze vaardigheden te verbeteren. Sommige bestaan bijvoorbeeld uit het reageren op verschillende opeenvolgende schoten in verschillende richtingen op verschillende hoogten, en met wisselende snelheid.

Ook trainen ze om kleinere ballen, zoals tennisballen, op te pakken en zo snel mogelijk uit te trappen

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Waaruit bestaat de trainingsroutine van Rodrygo Goes?

3. Thibaut Courtois beheerst het luchtruim

Natuurlijk kan een keeper van wereldklasse zijn spel in de lucht niet verwaarlozen, zeker niet als hij twee meter lang is, zoals het geval is bij de speler van de nationale ploeg van België. Zijn fysieke kenmerken helpen hem daarbij een eind op weg. Omdat hij zo lang is en daar de lengte van zijn uitgestrekte armen bij optelt, zal bijna elke bal die hoog in het doelgebied komt in zijn handen terechtkomen.

Om deze kwaliteit verder te verbeteren, trainen keepers om hoger te springen; sprongkracht is de sleutel om deze ballen te bereiken. Bovendien is een goede oog-hand-coördinatie nodig om te berekenen waar de bal zal landen.

Thibaut Courtois zijn kracht ligt niet niet alleen in zijn eigen goelgebied, maar ook op de helft van de tegenstander. In een competitiewedstrijd tegen Valencia kopte Courtois uit een hoekschop de bal naar een teamgenoot, die daarop de gelijkmaker scoorde.

Extra hulp en grote discipline

Courtois
De doelman van Real Madrid valt op door zijn reactiesnelheid en zijn vermogen om moeilijke ballen te vangen.

Hoewel het misschien van ondergeschikt belang is, is iets dat ook helpt dat Thibaut Courtois’ ouders beiden volleyballers waren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn aanleg voor het vangen van ballen voor een deel kan komen doordat hij urenlang die sport beoefende terwijl hij zijn ouders vergezelde.

Daar komt nog bij dat de voetballer zelf video’s op Instagram heeft geplaatst van zichzelf terwijl hij basketbal speelt. Natuurlijk dunkt hij de bal met gemak in de basket.

Frank Vercauteren, die zijn coach was in zijn begintijd bij Genk in België, vertelde de pers (Spaanse link) dat de speler “een perfecte trainingsmentaliteit had, met veel intentie en kwaliteit,” en dat hij vanaf jonge leeftijd al opviel door zijn mentale kracht. Dat leverde hem een plaats in het eerste elftal op, zelfs als 18-jarige.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook leuk om te lezen:
Robert Lewandowski aan de top dankzij zijn dieet?

Thibaut Courtois: een getalenteerde doelman en een winnaar

In zijn hele carrière heeft Courtois de belangrijkste wedstrijden gewonnen:

  • De Champions League
  • Kampioen van de Spaanse competitie
  • Kampioen van de Premier League
  • De Beker

Ik wil een inspiratie zijn voor hen die volharden bij het najagen van hun dromen.”

-Thibaut Courtois

Op 30-jarige leeftijd is hij op de top van zijn carrière, samen met het elftal van Real Madrid, dat onstuitbaar is geworden. Ongetwijfeld inspireert Thibaut Courtois met zijn reddingen en zijn optreden op belangrijke momenten duizenden jonge keepers.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.