Hoe je je kinderen tijdmanagement-vaardigheden leert

Het is de taak van de ouders om hun kinderen te helpen en hen vaardigheden op het gebied van tijdmanagement bij te brengen om ze te helpen productief te zijn in hun studie en in het plezier van hun speeltijd.
Hoe je je kinderen tijdmanagement-vaardigheden leert
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 27 oktober, 2022

Het is belangrijk dat kinderen tijdmanagement-vaardigheden leren, om hun verantwoordelijkheden elke dag te organiseren en hun tijd verstandig te gebruiken. Naar school gaan, hun huiswerk maken en tijd hebben om te spelen… ze kunnen het allemaal doen met een beetje organisatie en een betere tijdmanagement.

Het schema van de ouders bepaalt het dagelijks leven van hun kinderen. Wanneer beide ouders buitenshuis werken of wanneer slechts één ouder het huishouden runt, dan vult het leven van een kind zich meestal met activiteiten. Hun tijd lijkt volledig bezet te zijn.

Het feit dat kinderen van de ene activiteit naar de andere overschakelen, betekent echter niet dat ze weten hoe ze hun tijd verstandig kunnen gebruiken.

Het is waarschijnlijk dat zelfs hun ouders niet weten hoe ze hun eigen tijd goed moeten managen. Zowel kinderen als volwassenen moeten over tijdmanagement-vaardigheden beschikken.

Je kinderen moeten de waarde van tijd leren

kinderen bij hun zwemles

Je kinderen zullen je waarschijnlijk vaak horen zeggen “Tijd is geld” of “Ik heb geen tijd”. Als je kinderen jong zijn, dan begrijpen ze waarschijnlijk niet wat je bedoelt. Kinderen hebben geen gevoel voor tijd en weten ook niet hoe dit het leven van mensen beïnvloedt.

Naarmate ze groeien, beginnen ze geleidelijk concepten te begrijpen zoals onder andere: ‘vandaag’, ‘morgen’, ‘nu’ en ‘later’. Ze de waarde van tijd leren begint met het krieken van de dag. Er is een tijd om:

 • op te staan.
 • je aan te kleden.
 • te ontbijten.
 • naar school te gaan.

Die eerste minuten van de dag vormen de eerste grote kans die je hebt om je kind te leren om goed gebruik van zijn tijd te maken. Als ze later op de dag thuiskomen van school, moeten ze de tijd organiseren om:

Je kunt je kind leren dat er voor elke activiteit tijd is en dat ze na afloop kunnen genieten van welverdiende vrije tijd.

Aan de andere kant is het verkeerd om alle tijd van een kind in te plannen. En dit is precies wat de meeste ouders doen: hun kinderen overweldigen met activiteiten.

In plaats daarvan moeten kinderen leren dat, als ze verantwoordelijk zijn, ze kunnen genieten van vrije tijd die ze kunnen gebruiken om te doen wat ze willen. Dat is de grootste beloning die je ze kunt geven.

Hoe je kinderen tijdmanagement-vaardigheden leert

Je weet waarschijnlijk al dat het voorbeeld dat je zelf geeft van cruciaal belang is voor je kinderen. Als je altijd gehaast bent om je kind naar school te brengen en je bent laat om ze op te halen, dan ben je niet het beste voorbeeld van tijdmanagement-vaardigheden.

Door je dagelijkse agenda te organiseren, kan je kind laten zien dat je de tijd ordent die je op het werk, thuis en voor quality time met het gezin besteedt.

Je moet ook de tijd die ze besteden aan huiswerk en studeren indelen.

 • Ze moeten hun huiswerk niet vlak voor het slapengaan doen.
 • De projecten die dagen in beslag nemen of de studietijd die nodig is om een toets voor te bereiden, kunnen niet op het laatste moment worden gedaan.

Je kind helpen om zijn verantwoordelijkheden te organiseren is daarom de beste manier om hem tijdmanagement-vaardigheden te leren.

Je moet ook je kinderen bij brengen dat hoe effectiever ze zijn bij het maken van hun huiswerk en het vervullen van andere verantwoordelijkheden, hoe meer vrije tijd ze zullen hebben.

Het belangrijkste voor kinderen is hun speeltijd. We kunnen hiervan profiteren om ze het belang van goed georganiseerd zijn te leren waarderen.

Help kinderen om tijdmanagement-vaardigheden te leren en hun tijd te organiseren

moeder en dochter maken huiswerk

Vrije tijd hebben om te spelen is de grootste beloning voor een kind dat in staat was zijn tijd goed in te delen. Hier zijn drie belangrijke aanbevelingen om ze te helpen om goed gebruik te maken van hun tijd.

Stel een redelijke planning op om kinderen tijdmanagement-vaardigheden te leren

Je kind moet een schema hebben om te leren volgen. Het moet alle activiteiten bevatten, zoals tijd om te:

 • spelen
 • studeren
 • tv te kijken
 • bewegen
 • op internet te surfen

Kinderen houden van schema’s en duidelijkheid. Dit betekent echter niet dat je nooit spontaan of flexibel moet zijn.

Ontwerp en bevorder routines

Routines helpen tijd te organiseren en harmonie te creëren. Daarom is het goed om je kind routines aan te leren.

 • Als je kind uit bed komt, dan moet hij weten dat hij zich klaar moeten maken voor school.
 • Hij moet zijn huiswerk maken voordat hij kan spelen.
 • Hij moet zijn speelgoed opruimen voordat hij ander speelgoed pakt.
 • Voordat ze naar bed gaan, moeten kinderen hun rugzak klaarzetten voor de volgende dag en een bad nemen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Mijn kind is een tabletverslaafde

Verdeel rollen en verantwoordelijkheden

Een vorm van rollenspel zal kinderen enthousiasmeren en motiveren om hun verantwoordelijkheden te vervullen. Je kind moet weten dat hij voor ‘iets’ in het huis verantwoordelijk is.

Als je twee of meer kinderen hebt, dan moet je aan elk kind bepaalde rollen en verantwoordelijkheden toewijzen. De een kan bijvoorbeeld de hond uitlaten en de ander de planten water geven.

Laatste overweging

je kind tijdmanagement vaardigheden leert

Het aanleren van tijdmanagement-vaardigheden aan kinderen is gunstig, omdat dit ervoor zorgt dat ze hun taken altijd op tijd afronden.

Bovendien stelt effectief tijdmanagement hen in staat om al hun verantwoordelijkheden op tijd te vervullen. Op deze manier kunnen ze dan genieten van verdiende rust en vrije tijd om te spelen en zichzelf te amuseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Prieto Ruz, T., España, E., & Martín, C. (2012). Algunas cuestiones relevantes en la enseñanza de las ciencias desde una perspectiva Ciencia-Tecnología- Sociedad. Revista Eureka Sobre Enseñanza y Divulgación de Las Ciencias.
 • rodin.uca.es/xmlui/handle/10498/14625

 • Escuela Nacional de Antropología e Historia (Mexico), C. L. (2003). Entre lo colectivo y lo individual: La experiencia de la escuela a través de relatos de vida. Nueva antropología.
 • Murga, H. V. (2014). Tipo de familia y ansiedad y depresión. Revista Médica Herediana.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.