Tijd is een waardevol geschenk

We moeten de mensen waar we onze tijd mee doorbrengen waarderen. De tijd die je doorbrengt met andere mensen kan niet gekocht worden met geld. En daarom is tijd het beste cadeau dat je iemand kunt geven.
Tijd is een waardevol geschenk
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 04 januari, 2023

Het is belangrijk om tijd door te brengen met de mensen van wie we houden en de mensen die van ons houden. Daarom is tijd het meest geweldige en fascinerende geschenk dat we kunnen geven.

Probeer er eens bij stil te staan en realiseer je daarna dat andere mensen de tijd die ze aan jou besteden nooit meer terug zullen krijgen. Hieruit volgt dat het een bijzonder en uniek gebaar is wanneer iemand zijn tijd aan een ander besteedt.

Het is dus een manier om te zeggen dat je iemand waardeert en geniet van zijn gezelschap.

Vaak vergeten we heel makkelijk hoe belangrijk het is om tijd door te brengen met andere mensen. En dit kan een hoop conflicten veroorzaken. Mensen groeien uit elkaar omdat ze het gevoel hebben alsof ze niet gewaardeerd worden.

Het is echter lastig om de juiste balans te vinden. De wereld hecht immers vooral waarde aan snelheid en productiviteit. Daardoor ervaren we veel stress wanneer we ervoor kiezen om tijd door te brengen met vrienden in plaats van te werken.

Welke waarde hecht je aan tijd?

Het is echter belangrijk om na te denken over de waarde die we hechten aan tijd. Soms gebruiken mensen hun vrije tijd om met anderen af te spreken en in andere gevallen maken mensen tijd vrij om met anderen af te spreken.

Als iemand dit voor jou doet, wees je er dan van bewust dat diegene jou het beste geschenk geeft dat hij kan geven.

Deze momenten zijn het waard. Dit soort momenten geven ons de kans herinneringen te maken die we voor altijd bij ons kunnen dragen en bovendien zorgen ze ervoor dat we emotionele connecties op kunnen bouwen met anderen.

Dit is de verf die we gebruiken om kleur te geven aan ons leven.

Tijd vrouw in bad

Hoeveel is een uur van je tijd waard?

Een vader komt weer eens laat thuis van zijn werk. Moe en geïrriteerd treft hij zijn vijf jaar oude zoon aan bij de deur.

‘Papa, mag ik je iets vragen?’

‘Ja, natuurlijk, wat is er?’ antwoordde de vader.

‘Papa, hoeveel verdien jij per uur?’ vroeg de zoon met grote ogen.

‘Dat gaat jou niks aan! Waarom vraag je zoiets?’ zei de vader boos.

‘Ik wil het gewoon weten. Vertel me alsjeblieft hoeveel je per uur verdient,’ smeekte de jongen.

‘Als je het echt wil weten, ik verdien 100 euro per uur’.

‘Oh’, antwoordde de jongen met zijn hoofd gebogen. Hij keek omhoog en zei vervolgens: ‘Papa mag ik alsjeblieft vijftig euro lenen?’

Tijd pijl in een boom

Onbegrip

De vader was woedend.

‘Als je alleen maar wilde weten hoeveel ik verdien zodat je wat geld kon lenen om een stom stuk speelgoed of iets dergelijks te kopen, dan kun je meteen naar je kamer gaan en je bed in gaan om even na te denken over waarom je zo egoïstisch bent.

Ik werk elke dag lang en hard en ik heb geen tijd voor dit soort kinderachtige spelletjes.’

Het kleine jongetje liep stilletjes naar zijn kamer en trok de deur achter zich dicht.

De vader ging zitten en werd in zichzelf nog bozer over de vraag van zijn kleine zoon. Hoe durft hij zoiets te vragen alleen maar voor een beetje geld.

Na een uurtje begon de man te kalmeren en zich af te vragen of hij misschien niet een beetje te hard was geweest voor zijn zoon. Misschien moest hij iets met die vijftig euro kopen dat hij echt nodig had en zijn zoon vroeg eigenlijk bijna nooit om geld.

De vader ging naar boven naar de kamer van zijn zoon en deed de deur open.

‘Slaap je?’ vroeg hij.

‘Nee papa, ik ben wakker,’ antwoordde de zoon.

De belangrijke dingen in het leven

‘Ik heb eens nagedacht, misschien was ik iets te hard voor je,’ zei de man. ‘Het was een lange dag en ik heb mijn irritatie op jou afgereageerd. Hier is de vijftig euro waar je om vroeg.’

Tijd raderwerk van een klok

De kleine jongen ging vol blijdschap rechtop zitten. ‘Oh, dankjewel papa!’ schreeuwde hij, waarna hij onder zijn kussen graaide en nog een paar verkreukelde briefjes tevoorschijn haalde.

Toen de vader zag dat zijn zoon al geld had, begon hij weer boos te worden.

De kleine jongen telde langzaam zijn geld en keek toen omhoog naar zijn vader.

‘Waarom wilde je nog meer geld als je al geld had?’ bromde de vader.

‘Omdat ik niet genoeg had, maar nu wel,’ antwoordde de jongen. ‘Papa, ik heb nu 100 euro. Kan ik een uur van je tijd kopen? Kom morgen alsjeblieft vroeg thuis. Ik wil graag samen eten.’

De vader was ontroerd, sloeg een arm om zijn zoon en vroeg vervolgens of zijn zoon hem wilde vergeven.

Je tijd delen geeft leven

Zoals we kunnen zien in het bovenstaande verhaaltje, is je tijd delen met anderen hetzelfde als het geven van leven. Het kan ons werkelijk overweldigen om na te denken over alle dingen die met de tijd zijn veranderd.

Maar wanneer we hierover nadenken, realiseren we ons ook iets. Tijd en verandering kunnen in principe hetzelfde zijn. Beide zijn de essentie van ons leven, onze groei en onze relaties.

Mensen kunnen ‘ik hou van je’ en ‘je bent belangrijk voor me’ zeggen door tijd met ons door te brengen. En de beste manier om hierop te reageren is door nog meer tijd te bieden.

Vergeet niet dat de beste investering die je kunt maken altijd het investeren van tijd in je familie en vrienden zal zijn.

Laat het daarom niet te laat worden om je gevoelens te delen met anderen. Onthoud dat de tijd door blijft gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.