Je kind motiveren om na de vakantie weer te leren

Wil je je kind motiveren om te gaan leren maar weet je niet hoe? Deze tips helpen je kind om hun routine weer terug te vinden.
Je kind motiveren om na de vakantie weer te leren

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is maandag, de eerste dag terug op school na de vakantie. Terwijl jij alles aan het voorbereiden bent, is je kind nog niet echt actief. In gedachte zijn ze nog steeds op vakantie en ze zijn niet erg enthousiast over het vooruitzicht om terug te keren naar hun routine. Wil je weten hoe je je kind kunt motiveren om weer te studeren?

Je nog wat traag voelen na je vakantie terwijl je terug moet gaan naar je dagelijkse activiteiten is normaal. Er zijn echter bepaalde strategieën die je kunnen helpen je taken weer te hervatten.

Als je bang bent dat je kind moeite zal hebben weer terug te gaan naar zijn normale routine, lees dan dit artikel. We zullen namelijk enkele tips delen die je misschien kunnen helpen.

Hoe je je kind motiveert om na de vakantie weer te studeren

Ouder doet huiswerk met kind

De sleutel hiervoor is alles goed van te voren te plannen. Je moet nadenken over welke activiteiten je kunt inplannen:

 • vóórdat de lessen weer beginnen
 • voor de eerste dag weer op school
 • tijdens de eerste weken op school

Profiteer van educatieve activiteiten

Je kunt bijvoorbeeld:

 • plakboeken maken
 • snelle spelletjes spelen
 • woorden raden met je kind
 • educatieve sites bezoeken waar je kind gratis leuke spelletjes kan spelen

Als je bijvoorbeeld wilt dat je kind Spaans gaat leren, schrijf hem dan in voor een korte workshop één of twee weken voordat de school weer begint. Als ze muziek leuk vinden, dan kun je ze inschrijven voor een les om een instrument te leren bespelen, om hun leergewoonten weer te activeren.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Hoe kun je je kind helpen bij schoolmoeheid?

Creëer een gezonde leeromgeving voor na de vakantie

Om je kind te motiveren om weer te gaan leren, moet je zorgen dat je een studieruimte voor je kind hebt. Het moet er stil, comfortabel en zonder afleiding zijn. Het is belangrijk dat de de ruimte aantrekkelijk vinden.

Als je nog geen plek hebt gekozen, houd dan rekening met hun mening. Laat ze het versieren met hun favoriete objecten. Als ze al een bureau hebben kan het veranderen van de lay-out en het opknappen ervan inspiratie geven.

Heb plezier met de schoolbenodigdheden

Het kopen en vervangen van schoolmateriaal kan heel aantrekkelijk zijn voor kinderen. Vooral als je ze toestaat om de rugzak, schriften en etuis te kiezen die ze zelf leuk vinden.

Laat je kind zelf de schoolbenodigdheden kiezen

Deze schoolgerelateerde activiteiten zullen je kind opnieuw verbinden met school en het huiswerk dat ze te wachten staat.

Houd hun vriendschappen actief

Je kunt een klasgenoot uitnodigen bij jullie thuis of je kunt een bijeenkomst regelen met vrienden in het park of in de ijssalon bijvoorbeeld. Elk excuus helpt om hun relatie met hun schoolvrienden aangewakkerd te houden.

Laat ze niet te veel videogames spelen

Je kind heeft tijdens de vakantie waarschijnlijk veel videospelletjes gespeeld. Voordat de school weer begint, is het belangrijk om de aanbeveling van specialisten te volgen om ze niet langer dan twee uur per dag te laten spelen. Dit is nodig om het makkelijker te maken om terug te gaan naar hun oude schoolroutines.

Bereid ze voor om vroeg op te staan

Het is een goed idee om je kind voor te bereiden op het feit dat hij weer vroeg op moet staan om naar school te gaan. Op tijd naar bed gaan en vroeg opstaan is niet alleen goed voor je kind, maar voor het hele gezin.

Vroeg opstaan geeft je de tijd om het favoriete ontbijt van je kind klaar te maken bijvoorbeeld. Op deze manier heeft je kind ook genoeg tijd om zich klaar te maken zonder zich te hoeven haasten.

Ontwaak hun studiegewoonten na de vakantie

Het is cruciaal om een routine te reorganiseren die je kind zal motiveren om weer te gaan leren. Hang eerst zijn schema op een zichtbare plaats voor hem op. Help vervolgens om een studieplan te maken voor de week die je aan zijn opdrachten kunt aanpassen.

Hang een studieplan op na de vakantie

Je kind moet begrijpen dat studeren zijn eigen verantwoordelijkheid is. Hoewel je hem moet helpen met zijn huiswerk als dat nodig is, moet je het niet voor hem gaan maken. Als je wilt helpen om de studiegewoonten te bevorderen, let dan op de volgende tips:

 • Deel een uur studietijd per dag toe. Wees volhardend.
 • Sta hem toe om de nodige pauzes tijdens zijn studietijd te nemen.
 • Luister als je kind jou of een specialist om hulp vraagt.
 • Probeer je geduld niet te verliezen terwijl je helpt met het huiswerk. Blijf jezelf eraan herinneren dat je je kalmte niet verliest.

Het is uiteindelijk nooit te laat om je kind te motiveren om te studeren. Elk nieuw schooljaar is een kans om zijn relatie met hun studie en hun kans op succes op school te verbeteren. Zoals je ziet hangt er ook veel van jou af. Je moet dus zo snel mogelijk een plan opstellen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.