Mijn partner doet niets in het huishouden

Als jouw partner je niet helpt bij huishoudelijke klusjes, kan dat te maken hebben met de manier waarop hij of zij is opgevoed. Gelukkig kan dit gedrag veranderen. 
Mijn partner doet niets in het huishouden
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 20 november, 2022

Een gebrek aan samenwerking kan makkelijk een constante bron van relatieproblemen worden. “Mijn partner doet niets in het huishouden” is een zin die we vaak horen in alledaagse gesprekken. We hoeven dan ook geen uitgebreid onderzoek uit te voeren om de extreme vermoeidheid en frustratie die dit veroorzaakt te kunnen zien.

Vroeger werd dit gedrag goedgekeurd omdat de man verantwoordelijk was voor het inkomen van de familie, terwijl de vrouw verantwoordelijk was voor het huishouden. Tijden zijn echter veranderd. Steeds meer vrouwen zorgen vandaag de dag voor (een deel van het) het huiselijk inkomen.

Helaas houdt de mentaliteit van vroeger vaak aan. Sommige mannen vinden namelijk nog steeds dat de vrouw verantwoordelijk is voor het huishouden. 

Het aantal vrouwen dat haar eigen geld verdiend, voor de kinderen zorgt en het huishouden regelt is ontelbaar. Anderzijds is het aantal mannen dat niet meer beweegt nadat hij thuis komt schrikbarend even groot.

Hoewel gendergelijkheid vandaag de dag een populair onderwerp is, zijn er nog steeds veel dingen die beter moeten. Vrouwen zijn vandaag de dag nog steeds het slachtoffer van ongelijkheid. Laten we deze situatie eens bekijken. Wat zijn de oorzaken en wat kunnen we er aan doen?

Waarom doet mijn partner niets in het huishouden?

waarom doet mijn partner niets in het huishouden

Het beeld van genderrollen is gevormd door de geschiedenis. Er is namelijk altijd sprake geweest van ongelijkheid tussen man en vrouw. Vooral in het huwelijk zijn er verschillende verwachtingen.

Er zijn daarom veel redenen waarom iemand zou kunnen zeggen dat zijn of haar partner niets in het huishouden doet. Laten we eens naar een paar van deze redenen kijken.

1. Afhankelijkheid

Misschien is jouw partner zijn of haar hele leven lang al afhankelijk geweest van anderen. Als jouw partner gewend is geraakt aan het feit dat zijn of haar moeder altijd alles in het huishouden deed, weet hij of zij misschien niet dat het nu tijd is om te helpen.

Het kan zijn dat jouw partner dit niet snapt omdat hij of zij is opgegroeid in een huishouden waar de vrouw al het werk deed.

2. Te veel controle willen houden

Soms helpt een man zijn vrouw niet in het huishouden. In dit geval kan dit de schuld zijn van de vrouw, die haar huishoudelijke taken niet met haar man deelt. Zo raakt de man gewend aan het feit dat hij niets hoeft te doen. Op een bepaald moment zal hij dan ook niet meer proberen.

3. Ze weten niet hoe

Dit klinkt misschien als een excuus. In veel gevallen is dit ook zeker waar, maar niet altijd. Soms doet een partner niets in het huishouden omdat hij of zij nooit heeft geleerd hoe het moet. Als je partner je dan wil helpen, zorgt hij of zij voor meer problemen en wordt alles erger.

4. Machogedrag

De hedendaagse maatschappij is erg verbeterd ten opzichte van een aantal jaar geleden. Helaas zijn er nog steeds mannen die nog een beetje achter lopen.

  • Sommigen denken namelijk dat het afwassen van een bord hun mannelijkheid in gevaar brengt.
  • Anderen denken dat ze een soort koning zijn die thuis alleen verwend hoeft te worden.

Wat kun je hier aan doen?

Als je zo langzamerhand moe wordt van het gebrek aan samenwerking als het aankomt op huishoudelijke taken, is het tijd om iets te doen. Hier volgen een aantal tips die voor eens en altijd een einde aan deze situatie kunnen maken.

  • Confrontatie. Vraag je partner waarom hij of zij niets in het huishouden doet. Probeer heel goed duidelijk te maken dat samenwerking erg belangrijk is om de huishoudelijke orde te bewaren.
  • Zoek uit waar je partner goed in is. Omdat jij en je partner twee verschillende personen zijn, is het belangrijk om te achterhalen wat het beste voor jullie beiden is. Jullie zullen allebei andere sterke en zwakke punten hebben. Probeer uit te zoeken waar jullie goed in zijn.
  • Takenlijst. Maak een lijst van alle huishoudelijke taken. Je kunt ze op verschillende dagen van de week inplannen. Op deze manier zal zelfs een vergeetachtig persoon zijn of haar verantwoordelijkheden kunnen onthouden.

Leer je partner om iets in het huishouden te doen

leer je partner om iets in het huishouden te doen

Zoals we al zeiden ligt het probleem niet altijd bij een gebrek aan belangstelling van je partner. De opvoeding van je partner en je eigen gedrag kunnen hem of haar afhankelijk hebben gemaakt. Misschien heeft jouw partner daarom geen idee hoe hij of zij je kan helpen. 

Geef je partner een paar simpele taken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • ramen zemen
  • afwassen
  • verwijderen van spinnenwebben
  • vuilnis aan straat zetten

Lever dan niet te veel kritiek op het werk van je partner. Controleer ook niet steeds of hij of zij het wel goed heeft gedaan. In plaats daarvan kun je je partner beter leren hoe hij nog onbekende taken uit moet voeren.

Conclusie

Voelt alles steeds als jouw verantwoordelijkheid? Klinkt de zin ‘mijn partner doet niets in het huishouden’ jou bekend in de oren?

Als je wilt dat dit verandert, is het belangrijk om de eerste stap te nemen. Volg onze tips en verbeter zo de kwaliteit van je relatie en je leven. Maak afspraken waar jullie allebei van profiteren en blij mee kunnen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.