Trainen met trapklimmers: voordelen en tips

Als je een van die mensen bent die graag trainen door trappen te beklimmen of een willekeurige top, dan moet je weten dat trainen met trapklimmers deze oefeningen helpt. Leer hier alle voordelen van deze oefening!
Trainen met trapklimmers: voordelen en tips

Laatste update: 24 augustus, 2022

Trainen met trapklimmers maakt deel uit van een reeks cardiovasculaire oefeningen waarbij de onderste ledematen versterkt worden, vooral de benen en billen. De juiste houding om deze oefening te doen is met je hoofd naar voren gericht en de ruggengraat recht houdend, met de schouders naar achteren. Op deze manier, til je je benen op en laat je ze naar voren of naar achteren zakken.

De naam van dit toestel verwijst naar de beweging die je uitvoert. Het simuleert het beklimmen van een bergpiek of het beklimmen van een trap. Het bestaat uit pedalen of traptreden, handgrepen, of handgrepen, en in sommige gevallen een digitaal paneel om de intensiteit te regelen.

De voorbereiding om de ontwikkeling van deze activiteit te perfectioneren is van vitaal belang in je trainingsplan. Daarom hangen de resultaten af van de tijd die je op het toestel oefent.

Met een goed ritme en uithoudingsvermogen zul je positieve doelen kunnen bereiken. In het artikel van vandaag leer je alles over de voordelen van trapklimmers en de beste tips voor je vooruitgang.

De voordelen van trainen met trapklimmers

Trainen met trapklimmers is een geweldige manier om verschillende spiergroepen van het lichaam te versterken en te verstevigen, vooral die in de buik, de billen, en de voor- en achterkant van de dijbenen. Bovendien train je het cardiovasculaire systeem.

1. Ze verhogen je cardio uithoudingsvermogen

Het hart
Het cardiovasculaire systeem profiteert van aerobe lichaamsbeweging. Trapklimmers en elliptische toestellen vallen in deze groep.

Regelmatig trainen met trapklimmers verhoogt je je cardiovasculaire uithoudingsvermogen (Spaanse link) – dat wil zeggen: je hart en bloedvaten.

Het duurt minder lang voor het bloed de spieren bereikt. Je hartslag en longventilatie worden efficiënter naarmate je meer tijd aan deze routine besteedt. Ook verhoog je je algehele uithoudingsvermogen van je lichaam.

2. Ze zijn een geweldige vorm van recreatie

Ongeacht het soort trapklimmer waarop je traint, heb je verschillende mogelijkheden om je tijdens het trainen te vermaken. Als low-impact oefening kun je het doen terwijl je naar je favoriete muziek luistert of naar een tv-programma kijkt.

Met een eenvoudige stappenvolgorde kun je geconcentreerd blijven tussen de activiteit en je favoriete afleiding. Vooral muziek lijkt in deze gevallen een goede keuze (Spaanse link).

3. Ze verbeteren je spierprestaties

De beenspieren vergroten je uithoudingsvermogen, want de prestaties van deze training hangen ervan af. Als je begint met 10 minuten op de trapklimmer te lopen, zul je merken hoe je benen naarmate de dagen verstrijken de capaciteit hebben om langer weerstand te bieden.

Ook de prestaties van de bilspieren en dijbenen worden op een aanvullende manier verhoogd.

4. Ze bieden de mogelijkheid om autodidact te zijn

De overgrote meerderheid van de trapklimmers bevat start-, snelheids- en pauzeknoppen ter hoogte van je duimen. Daarom mag je tijdens de ontwikkeling van de routine op geen enkel moment stoppen – alleen als je het nodig vindt om uit te rusten.

Het belangrijkste is echter – afgezien van de bediening die het apparaat heeft – dat je weet dat je in staat bent je training te begeleiden en te instrueren. Doe dit altijd onder goedkeuring van een specialist, terwijl je begrijpt dat je de verloven voor je lichaam kunt instellen en dan herstellen.

5. Ze zijn geschikt voor iedereen (op een paar uitzonderingen na)

Omdat je een plan van hoge en matige intensiteit kunt uitvoeren, zijn trapklimmers zo ontworpen dat mensen van elk niveau en elke leeftijd ze kunnen gebruiken. Of je nu een beginner bent of zelfs een professional, je kunt ze effectief gebruiken bij al je trainingen.

Als je last hebt van knieklachten, rugblessures, of ongemakken in je middel en onderrug, kun je het gebruik ervan beter vermijden, want ze kunnen je toestand verergeren. Raadpleeg in elk geval een arts voor goedkeuring van je oefeningen.

6. Ze geven een lage fysieke en gewrichtsimpact

Trappen beklimmen kan een dagelijks deel van je leven zijn, of op zijn minst een incidentele activiteit bij het bezoeken van verschillende plaatsen. Daarom is het gebruik van trapklimmers een natuurlijke activiteit en bedoeld om intensieve trainingen uit te voeren, maar zonder vrees voor negatieve effecten op de gewrichten op middellange termijn.

Hoewel er een contra-indicatie is voor eerdere knieblessures, is het onwaarschijnlijk dat je ze zult blesseren als ze voor het begin gezond waren. Dus ga gerust voor deze cardio-activiteit!

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
De beste fitnessapparaten om calorieën te verbranden

Trapklimmers: workout tips

Trapklimmers
De onderste ledematen worden enorm geholpen door dit toestel, dat de musculatuur van voeten en benen een boost geeft.

Het is het beste om een opwarmfase of warming up te doen voor je op het toestel stapt. Deze sessies kunnen in totaal iets meer dan 5 minuten duren.

  • Je kunt proberen zachtjes te joggen zonder van de plaats te komen.
  • Je kunt ook je armen bij je middel plaatsen en je romp langzaam van links naar rechts draaien.
  • Nadat je een aantal herhalingen gedaan hebt, buig je je romp naar voren met je benen tegen elkaar. Probeer je tenen te bereiken.
  • Oefen je benen, kuiten en enkels voor om het meeste uit je tijd op de trapklimmer te halen.
  • Begin te staan met je lichaam recht op, voeten tegen elkaar, en gestrekte armen. Buig dan voorover en stijg weer op naar de beginpositie. Herhaal dit ongeveer 5 keer.
  • Blijf dan staan, maar breng nu je benen naar elkaar toe en strek je nek om te proberen op je tenen te gaan staan en houd dit een paar seconden vol voor je weer naar beneden komt.
  • Om je enkels op te warmen kun je tenslotte op een stoel gaan zitten en van daaruit je benen strekken. Houd hiervoor je voet in een rechte hoek ten opzichte van je been en begin met je enkel 360-graden draaibewegingen te maken.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
6 oefeningen voor het bestrijden van slappe benen

Aanbevelingen om je weerstand te verhogen bij trainen met trapklimmers

Als je een beginner bent, kun je het beste beginnen met trainingssessies van 10 tot 15 minuten met trapklimmers. Je kunt je routine geleidelijk met 5 minuten opvoeren tot je een maximum van 40 minuten bereikt die aan deze oefening gewijd is.

Ook kun je deze oefening mengen met meer fysiek veeleisende trainingen, zoals CrossFit. Doe dit echter op basis van je vastgestelde doelen en doelstellingen.

Kortom, doorzettingsvermogen is je grootste bondgenoot. Dit komt omdat het je drijft om in elke discipline vooruitgang te boeken.

De sleutel is dat je zo vaak mogelijk oefent en de bewegingen realiseert die voor jou het beste werken. De tijd die je aan training besteedt, bepaalt de positieve resultaten die je in de onmiddellijke toekomst kunt zien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Padilla J. Planificación del entrenamiento deportivo. Primera edición. Venezuela: Editorial Episteme; 2017.
  • Bompa T, Buzzichelli C. Periodización del entrenamiento deportivo. Cuarta edición. España: Editorial Paidotribo; 2015.
  • Weineck J. Entrenamiento total. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2015.
  • Aguilar Bolívar, A. (2019). Actividad física musicalizada para mejorar la capacidad aeróbica en el adulto mayor de Indeportes Boyacá (Doctoral dissertation, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia).
  • Chulvi-Medrano, I., & Tortosa, L. M. Entrenamiento cardiovascular utilizando máquinas elípticas/Cardiovascular training with elliptical machines. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y del Deporte, (45).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.