De voordelen en risico's van CrossFit

CrossFit is een fitnessvorm die veel voordelen kan bieden als het goed wordt toegepast. Het brengt echter een aantal risico's met zich mee die je zou moeten weten. Ontdek ze hier!
De voordelen en risico's van CrossFit

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

CrossFit is een vorm van zeer intensieve powerfitness die over de hele wereld erg populair is geworden. Terwijl het oorspronkelijke doel was om mensen voor te bereiden op fysiek veeleisende banen, is het tegenwoordig aangepast voor alle doelgroepen. Ben jij bekend met de voordelen en risico’s van CrossFit?

Hoewel dit soort training vrij aantrekkelijk is voor mensen die willen afvallen, hun spiermassa willen vergroten en kracht willen opdoen, heeft het ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden voordat je ermee begint. Hieronder leggen we dit in detail uit.

Wat is CrossFit?

Voordat je de voordelen en risico’s van CrossFit leert kennen, is het belangrijk om te weten waar het om gaat. Het is een vorm van fitness, die gebaseerd is op voortdurend gevarieerde oefeningen met functionele bewegingen die op een bepaalde tijd worden uitgevoerd en die niet langer dan 50 minuten mogen duren.

De activiteiten omvatten cardiovasculaire oefeningen, gewichtheffen en krachttraining. Het is ook bedoeld om de verschillende vaardigheden en lichamelijke capaciteiten van iemand te verkennen.

Het is echter nodig om voldoende conditie, flexibiliteit, evenwicht en spier- en ademhalingsweerstand te hebben. Het vereist ook een goede bewegingsbiomechanica (Engels artikel), omdat het niet goed uitvoeren van de oefeningen kan leiden tot letsel aan onder andere de rug en gewrichten. Wat zijn dan de voordelen en risico’s van CrossFit?

Een man heft een zwaar gewicht bij CrossFit

De voordelen en risico’s van CrossFit

Hoewel CrossFit over de hele wereld populair is geworden, is het toch controversieel. Veel van de voordelen van CrossFit worden ondersteund door studies (Engels artikel), maar gevallen van meervoudig letsel en ernstige gevolgen ertoe geleid dat mensen denken dat het gevaarlijk kan zijn.

Het grote probleem is dat veel mensen soms niet eerst hun conditie en gezondheidstoestand evalueren, voordat ze met CrossFit beginnen. Sommige mensen besluiten zelfs om intensieve trainingsroutines te volgen zonder de supervisie van een deskundige trainer. Hieronder zullen we deze voordelen en risico’s in detail bespreken.

De voordelen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is CrossFit niet een vorm van lichaamsbeweging die alleen maar geschikt is voor topsporters. Sterker nog, tegenwoordig doen veel mensen over de hele wereld aan deze fitnessvorm.

Het is echter noodzakelijk om te weten hoe je het aan kunt passen aan de persoonlijke lichamelijke capaciteiten van iedereen die het beoefent. De oefeningen zullen dus niet hetzelfde zijn voor iemand met een slechte lichamelijke conditie als voor iemand die regelmatig sport, of gewend is aan zware oefeningen.

Daarom is het noodzakelijk om je arts te raadplegen en je lichamelijke prestaties te evalueren voordat je het uitprobeert. Als we het bovenstaande in gedachten houden, en met respect voor de biomechanica van de beweging van elke oefening, biedt CrossFit interessante voordelen zoals:

 • verhoogt het cardiovasculaire en respiratoire uithoudingsvermogen
 • verhoogt het lichamelijke uithoudingsvermogen
 • verbetert de coördinatie en het evenwicht
 • verbetert de stemming en het gevoel van eigenwaarde
 • helpt de spiermassa te vergroten
 • helpt mensen om gewicht te verliezen (het wordt beschouwd als een “vetverbrander”)
 • bevordert onderlinge relaties, omdat het vaak in groepen wordt beoefend

De risico’s

Zoals we al zeiden, kan CrossFit gevaarlijk zijn als je geen voorzorgsmaatregelen neemt. Als je je huidige gezondheidstoestand niet evalueert of intensieve oefeningen doet zonder het nodige uithoudingsvermogen te hebben, kun je last krijgen van:

 • letsel aan de spieren, ligamenten, pezen en botten
 • blessures aan de wervelkolom
 • verzwakking en langdurige vermoeidheid
 • veranderingen in het hart- en vaatstelsel, zoals verhoogde bloeddruk
 • rhabdomyolyse, een aandoening waarbij spierweefsel wordt afgebroken

Omdat het het vrijkomen van spiervezels in het bloed veroorzaakt, kan het ook leiden tot problemen zoals nierfalen en hartritmestoornissen.

Een vrouw wordt onderzocht door een arts

Tips voor het uitvoeren van CrossFit

Om veilig aan CrossFit te kunnen doen, moet je enkele tips opvolgen. Ten eerste is het essentieel om je gezondheid te beoordelen en te bepalen of je last hebt van bepaalde aandoeningen. Vergeet vervolgens niet, dat training met een hoge intensiteit niet wordt aanbevolen als je ziek bent.

Daarnaast is het erg belangrijk om te overleggen met een trainer die gespecialiseerd is in deze discipline. De deskundige kan je leren hoe je de oefeningen goed kunt doen om het risico op blessures te verminderen.

Hier zijn een aantal andere aanbevelingen:

 • Begin met gematigde routines, aangepast aan je lichamelijke conditie.
 • Verhoog geleidelijk de intensiteit van de oefeningen.
 • Neem voldoende tijd om te rusten en te herstellen.
 • Zorg voor voldoende hydratatie.
 • Volg een gezond en evenwichtig dieet.
 • Doe een goede warming up en rekoefeningen voordat je begint.

Heb je zin om CrossFit eens uit te proberen? Onthoud dan de voordelen en risico’s en beoordeel of het goed voor je is of niet. Vergeet ook niet om advies te vragen voordat je ermee begint.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gianzina, E.A., Kassotaki, O.A. The benefits and risks of the high-intensity CrossFit training. Sport Sci Health 15, 21–33 (2019). https://doi.org/10.1007/s11332-018-0521-7
 • Ghadieh, A. S., & Saab, B. (2015). Evidence for exercise training in the management of hypertension in adults. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 61(3), 233–239.
 • Meyer, J., Morrison, J., & Zuniga, J. (2017). The Benefits and Risks of CrossFit: A Systematic Review. Workplace Health and Safety. https://doi.org/10.1177/2165079916685568
 • Claudino JG, Gabbett TJ, Bourgeois F, et al. CrossFit Overview: Systematic Review and Meta-analysis. Sports Med Open. 2018;4(1):11. Published 2018 Feb 26. doi:10.1186/s40798-018-0124-5
 • Choi EJ, So WY, Jeong TT. Effects of the CrossFit Exercise Data Analysis on Body Composition and Blood Profiles. Iran J Public Health. 2017;46(9):1292–1294.
 • Esco, M. CrossFit Review. WebMD. https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/crossfit-review#1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.