Ontdek de ongelooflijke voordelen van Zumba

Heb je al gehoord over de vele voordelen van Zumba? In tegenstelling tot andere dansen, is deze volledig flexibel. Bovendien kan het worden aangepast aan jouw specifieke mogelijkheden, omdat deze dansvorm individueel wordt beoefend.
Ontdek de ongelooflijke voordelen van Zumba

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 07 november, 2022

Sport is een van de belangrijkste aanbevelingen in het algemeen om je te helpen een stabiel gewicht te handhaven en je immuniteit tegen ernstige ziekten te vergroten. Overweeg Zumba dan eens: de voordelen van Zumba zijn talrijk!

Het is een holistische oefening. Het helpt je om een betere houding te krijgen, je meer flexibiliteit te geven en je metabolisme te versnellen. Bovendien zorgt het ervoor dat je fitter en sterker wordt.

Ontdek hieronder de details over de voordelen van Zumba en meld je zo snel mogelijk aan bij de dichtstbijzijnde Zumba-les. Je zult zien hoe leuk het is!

Leer meer over de voordelen van Zumba

1. Snel en toegankelijk

Vrouwen die aan Zumba doen

In de afgelopen tien jaar is Zumba uitgegroeid tot het toppunt van sportmode. En ook al zijn er genoeg andere sporten die je kunt beoefenen, het is nog steeds super gemakkelijk om een ​​plek te vinden om Zumba te oefenen.

Bovendien hoef je je ook niet al te veel zorgen te maken om de kosten. De lessen zijn geen aanslag op je portemonnee. Omdat er geen speciale apparatuur nodig is om Zumba te doen, zijn er geen andere kosten.

Het enige dat je nodig hebt, is:

  • Sportkleding.  De enige aanbeveling die we doen over geschikte kleding, is dat je kleding kiest die is gemaakt van katoen of een ander ademend materiaal. Je gaat veel zweten en het laatste wat je wilt is dat je je onplezierig voelt tijdens of na de les!
  • Sneakers. Het vinden van goede sportschoenen is een belangrijk onderdeel van het vaststellen van een trainingsroutine. Draag een paar dat comfortabel zit en dat je eerder hebt gedragen.
  • Een fles water.

2. Calorieën en vet verbranden

Vet verbranden door van de voordelen van Zumba te profiteren

Zumba is een activiteit die aerobicsoefeningen en weerstandstraining combineert. Dit zijn de twee basis trainingsvormen die je helpen om in vorm te blijven.

Door te variëren tussen gecontroleerde bewegingen en snelle, intensieve cardiovasculaire oefeningen, kun je je metabolisme verhogen.

Met Zumba kun je elk uur tussen 300 en 600 calorieën verbranden, afhankelijk van de snelheid van bewegen en de hoeveelheid inspanning die je levert.

3. Verbeter je houding en word flexibeler dankzij de voordelen van zumba

Als onderdeel van het beoefenen van Zumba, zul je routines uitvoeren die je zelden zult vinden in andere soorten oefeningen. Daarnaast zal je een combinatie van bewegingen leren uit diverse dansstijlen.

Dat varieert van samba en salsa tot merengue en mambo. Deze combinaties uitvoeren, betekent dat je verschillende spiergroepen tegelijkertijd aan het werk zet.

4. Meer zelfvertrouwen

In vergelijking met andere trainingsroutines, doet Zumba meer om je zelfvertrouwen in sociale situaties te vergroten. Dit is te danken aan het feit dat je je coördinatie en je dansbewegingen drastisch verbeteren! Uiteraard geldt dit alleen zolang je blijft trainen.

Hoe langer je traint, hoe meer plezier je zult hebben, ook met de andere mensen in je Zumba-les. Bovendien werk je met elkaar aan je  zelfvertrouwen. Elke keer dat je traint, voel je je nog zelfverzekerder in je eigen lichaam.

En dat is niet alles. Het gevoel van een verhoogd zelfvertrouwen blijft bij je. Daardoor zul je gemakkelijker met de mensen om je heen om kunnen gaan.

5. Verminder je stresslevels

Stress verminderen is een van de voordelen van Zumba

Als je op zoek bent naar een activiteit die je angstgevoelens vermindert, is naar de sportschool gaan misschien niet de beste optie. 

En dan hebben we het nog niet over de mogelijkheid dat je merkt dat je naast iemand traint die op een supermodel lijkt, toch? Maar maak je geen zorgen. Dat is iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken als je Zumba beoefent.

In tegenstelling tot de sportschool, is dit een activiteit die gemakkelijk aan te passen is, omdat het over het algemeen een vriendelijke en gemeenschappelijke sfeer oplevert. Deze vriendelijke omgeving helpt je op te vrolijken en vermindert je stresslevels.

6. Je kunt zumba aanpassen aan je persoonlijk mogelijkheden

Een van de beste kenmerken van dit soort oefeningen is dat je het kunt aanpassen zodat het past bij je persoonlijke vaardigheden en de doelen die je wilt bereiken.

Het is duidelijk dat als je traint in een groep, het misschien niet zo eenvoudig is om de sessies te personaliseren. Maar zelfs in dit geval kun je nog steeds een ritme volgen dat voor jou werkt.

Zorg er gewoon voor dat je het aan een instructeur vraagt ​​voordat je je tempo kiest.

En als je samen met een video thuis of met een persoonlijke instructeur aan Zumba doet, kun je je gemakkelijk concentreren op een specifiek deel van je lichaam dat je wilt trainen.

Ondanks de vele voordelen van Zumba, is het belangrijk om in gedachten te houden dat lichaamsbeweging alleen niet het gewenste resultaat zal geven.

Om de gewenste effecten te bereiken, moet je het combineren met een gezonde levensstijl, met inbegrip van een goede voeding en voldoende rust. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hausken, K., & Dyrstad, S. M. (2013). Heart Rate, Accelerometer Measurements, Experience and Rating of Perceived Exertion in Zumba, Interval Running, Spinning, and Pyramid Running. Journal of Exercise Physiology.
  • Oja, P., Titze, S., Bauman, A., de Geus, B., Krenn, P., Reger-Nash, B., & Kohlberger, T. (2011). Health benefits of cycling: A systematic review. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2011.01299.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.