8 tips voor succesvolle hydrocultuurgewassen
Plantengroei is niet langer alleen afhankelijk van de grond en de conditie van de grond dankzij hydrocultuurgewassen. Het is mogelijk om hele moestuinen aan te leggen door gemineraliseerd water te recirculeren. Dit is een gebruikelijke methode in grote plantages, maar hydroponische teelt van gewassen is ook thuis mogelijk.
Tot de voordelen behoren een lager waterverbruik, een nauwere controle op de ontwikkeling van de planten, en een hoge opbrengst. De hydrocultuur begon tientallen jaren geleden, maar wordt tegenwoordig steeds gebruikelijker in de tuinbouw. Dat wil zeggen, voor de productie van groenten, zoals tomaten, wortelen of uien.
Met slechts een paar plastic bakken, hout, zuurstofvoorziening, en de nodige watervoedingsstoffen is het mogelijk om thuis een hydrocultuurtuin op te zetten. Wij leggen het je uit.
Wat zijn hydrocultuurgewassen?
Hydroponics of hydrocultuur is een kweektechniek waarbij grond of substraat niet het belangrijkste element is. In plaats daarvan ontwikkelen planten zich via een watercircuit en groeien ze door water met minerale oplossingen te recirculeren.
Chemische elementen die gebruikt worden om de groei te waarborgen zijn stikstof, calcium, kalium, ijzer, mangaan en zwavel. Hoewel bijna alle planten kunnen worden gekweekt met behulp van hydroponie, wordt het meestal toegepast voor de tuinbouw (tomaat, ui, prei, sla, spinazie en aardbei).
Veel grote kwekers gebruiken deze techniek als de belangrijkste techniek bij het binnen kweken. Bovendien werkt het goed in gebieden waar de bodem niet geschikt is voor bepaalde planten. Bij integratie in kassen kan het de ontwikkeling van vegetatie opvoeren tot hogere niveaus dan de traditionele teelt.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Slimme plantenpotten: zie hoe ze werken en de voordelen voor je planten
Voordelen van hydrocultuur
Hydrocultuur heeft veel voordelen, door zijn eenvoud, netheid en lage kosten. Deze voordelen gelden zowel voor industriële als voor thuisproductie:
- Ecologie: het is milieuvriendelijker, omdat er minder water wordt verbruikt. Door recirculatie gebruikt men minder vloeistof om de planten water te geven.
- Opbrengst: wanneer de methode efficiënt wordt toegepast, is het mogelijk om vergelijkbare of betere resultaten te behalen dan bij teelt in de open lucht.
- Reinheid: dit is een hygiënische methode, wat ook een noodzaak is. De ruimte voor de hydrocultuur moet schoon, ontsmet en vrij van ongedierte zijn.
- Controle: met deze techniek is het gemakkelijker om de toestand van de plantage te controleren. Daarnaast kan men vaststellen welke mineralen ontbreken of een tekort hebben.
- Aanpassing: omdat het een gecontroleerde teelt is, is het aanpasbaar aan elk geografisch gebied en onafhankelijk van klimatologische omstandigheden.
- Eigen voedsel: met hydrocultuur is het mogelijk om zelf biologisch voedsel te laten produceren.
De beste tips om thuis een hydroponische teelt te hebben
Deze methode wordt gebruikt in grote tuinbouwplantages, maar is ook aanpasbaar aan een kleine schaal. Met een reeks materialen en te volgen stappen is het mogelijk om hydrocultuur naar de thuiskweek te brengen.
1. Regel water en mineralen
Hydroponie vertrouwt op water als voedingsbodem voor planten. In het algemeen wordt geen aarde, of alleen klei, gebruikt, dus de behandeling van de vloeistof is cruciaal.
In het begin moet osmosewater worden verstrekt, dat wil zeggen vrij van schadelijke stoffen zoals chloor of lood. Daarna wordt de nodige meststof toegevoegd.
Het is aan te bevelen dat de temperatuur van het water tussen de 18 en 21 graden Celsius ligt. Aan de andere kant is het heel belangrijk om de pH-waarde voortdurend te controleren, omdat variaties de gewassen kunnen beïnvloeden.
De juiste waarde, in het begin, is 5,8. Het wordt verhoogd tot 6 tijdens de bloei en tot 6,2 in de daaropvolgende periode.
2. Meet de elektroconductiviteit (EC)
De EC functioneert om aan te geven hoeveel elektriciteit het water doorgeeft via de minerale zouten. Met andere woorden, de hoeveelheid meststoffen die het bevat.
Op deze manier kan geregeld worden of de hoeveelheid moet worden toegevoegd of verminderd. Een niveau van 0,8 is het beste aan het begin van het planten, en het stijgt naar 1 na de eerste paar weken. Daarna naar 1,5.
3. Voorkom ongedierte
Zelfs als planten niet in contact staan met de grond, blijft de mogelijkheid van ongedierte bestaan. Bovendien, als ze een hydrocultuurplantage aanvallen, is hun uitroeiing vrij complex.
Daarom is het raadzaam om preventieve maatregelen toe te passen door te sproeien. Gebruik fungiciden tijdens de groeifase.
4. Houd het zuurstofgehalte in de hydrocultuur op peil
Niet alleen het water is belangrijk, maar ook de zuurstof die zich door het water verplaatst. Het plaatsen van een luchtpomp, zoals je die in vistanks vindt, is essentieel om de wortels gezond te houden. Het voorkomt ook stagnatie.
Lees ook dit artikel:
Wat is de hydro-elektrolytenbalans precies?
5. Beheer van groei en bemesting bij hydrocultuurgewassen
Tips voor succesvolle hydrocultuurgewassen geven enkele details waar je meer aandacht aan moet besteden, vergeleken met planten in aarde. Bijvoorbeeld de groei. Om te voorkomen dat de bloemen het gewicht overschrijden dat de structuur van een plant zonder houvast kan dragen, voeg je silicaat toe aan het water.
Dit is een mineraal dat de weerstand bevordert. Aan de andere kant is niet zomaar elke meststof nuttig bij dit type beplanting. In het algemeen krijgen minerale meststoffen de voorkeur boven organische meststoffen, vanwege de vloeibare dichtheid van de laatste.
6. Heb het juiste gereedschap
Naast de benodigde zuurstof, mineralen en meststoffen is het belangrijk om de basismaterialen te hebben om een hydroponische teelt op te zetten. Bijvoorbeeld een donkere bak voor de wortels, een plastic plug, houten planken en een speciaal substraat met klei of kokosvezel.
7. Zet de structuur in elkaar
Maak eerst gaten in de container ter grootte van de plastic plug, waardoor het water zal weglopen. Maak vervolgens gaten met afstanden van 10 centimeter tot de houten plank. De wortels gaan voorzichtig door deze gaten naar buiten en het substraat gaat in de bak.
8. Let op zonlicht voor hydrocultuurgewassen
Deze techniek vereist veel natuurlijk licht, maar niet direct en constant. De frontale zonnestralen kunnen de groei beïnvloeden en de bladeren verbranden.
Zorg er daarom voor dat het hydrocultuurgewas thuis voldoende licht krijgt, maar vanaf een strategische plek.
Besteed tijd aan je hydrocultuurgewassen
Hoewel het een taak is die net zo toegankelijk is als elke andere vorm van kweken, vraagt deze techniek meestal vrij veel tijd voor onderhoud en controle. Het is dus belangrijk om meerdere uren beschikbaar te hebben voor het kweken van hydrocultuurgewassen.
Het beheren van pH, mineraalgehaltes, ongediertebestrijding en plantenstructuur vergt allemaal werk. Het resultaat zal echter de moeite waard zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Beltrano, José, and Daniel O. Gimenez. “Introducción Al Cultivo Hidropónico.” Cultivo en hidroponía 1.978-950-34-1258–9 (2015): 181. Disponible en: http://sedici.unlp.edu.ar/bitstream/handle/10915/46752/Documento_completo.pdf?sequence=1
- López-Cruz, Irineo Lorenzo, Salazar-Moreno, Raquel, Rojano-Aguilar, Abraham, La eficiencia en el uso del agua en la agricultura controlada. Tecnología y Ciencias del Agua [Internet]. 2014;V(2):177-183. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=353531987011
- Menegaes, Janine Farias et al. “Produção Sustentável de Alimentos Em Cultivo Hidropônico.” Revista Monografias Ambientais 14.3 (2015): 102–108. Disponible en: https://doi.org/10.5902/2236130818750
- Longar Blanco, María del Pilar, Pérez Hernández, María del Pilar M., Ríos Martínez, Edson, El estado de técnica de la hidroponía. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas [Internet]. 2013;4(5):803-809. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=263127573012
- Hernández-Vergara, Martha Patricia , Pérez-Rostro, Carlos Iván , Ronzón-Ortega, Marisol , PRODUCCION HIDROPÓNICA Y ACUAPÓNICA DE ALBAHACA (Ocimum basilicum) Y LANGOSTINO MALAYO (Macrobrachium rosenbergii). Tropical and Subtropical Agroecosystems [Internet]. 2012;15(2):S63-S71. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=93924626009