Drie veelgemaakte fouten bij het maken van zelfgemaakte compost

Maak je je eigen compost en werkt het niet? Maak je geen zorgen, voor alle problemen is er een oplossing. In dit artikel vertellen we je de meest voorkomende fouten bij het maken van zelfgemaakte compost.
Drie veelgemaakte fouten bij het maken van zelfgemaakte compost

Laatste update: 25 november, 2021

Sommigen mensen maken bepaalde fouten bij het maken van zelfgemaakte compost. We gebruiken deze natuurlijke meststof vaak in de biologische landbouw om verschillende soorten planten te bemesten. Het is ook een effectieve optie om biologisch afval en milieuvervuiling te minimaliseren.

In haar boek “Biologische landbouw: Compost” legt Adriana Van Konijnenburg, een Argentijnse landbouwkundige, uit dat de dierlijke en plantaardige resten die in de bodem terechtkomen, voedsel zijn voor vele wezens die er leven.

Deze beestjes zijn verantwoordelijk voor het omzetten van dit afval in organisch materiaal dat zowel de poreusheid, het microbiële leven als de structuur van de bodem kan verbeteren. Wat moet je in gedachten houden? Wat zijn de fouten die je moet vermijden? Lees verder voor meer informatie!

Geschikte materialen om zelf compost te maken

Zoals we net al hebben gezegd, is het proces van thuis compost maken niet erg ingewikkeld. Toch moeten we niet alleen al ons geduld aanspreken, want het is een traag proces, maar ook rekening houden met een aantal zaken.

Een daarvan zijn de materialen, want niet alle resten zijn geschikt voor dit proces. Dus, welke zijn geschikt om te gebruiken en geven de beste zelfgemaakte compost? Hieronder geven we de meest gebruikte en geschikte producten:

  • gras dat gemaaid en gedroogd is in de zon.
  • schillen en kleine stukjes fruit en groenten.
  • gedroogde bladeren.
  • koffiedik en theeresten.
  • restanten van snoeiwerk, in kleine stukjes geknipt.
  • citrusvruchten.
  • dierlijke mest.

Drie veelgemaakte fouten bij het thuis compost maken

Zelf thuis compost maken

Er zijn veel indicatoren dat er iets mis is met je compost, en deze zijn niet altijd te wijten aan dezelfde factoren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er problemen zijn met de temperatuur, de aanwezigheid van insecten, of de geur van rot. Welke fouten kun je maken?

1. De compost heeft een blauwgroene kleur en binnenin is het vochtig en compact

Dit kan betekenen dat er te veel water in zit, maar ook dat er sprake van onvoldoende beluchting is. Om dit probleem op te lossen, moet je de compost mengen en verkruimelen, waarbij je de natte lagen met de drogere buitenlagen vermengt, zegt Van Konijnenburg in haar boek.

2. Het mengsel wordt niet warm

Als de ontleding begint, moet de temperatuur flink oplopen. Gebeurt dit niet, dan kan dat komen doordat je fouten maakt bij het composteren. Er zijn veel mogelijke oorzaken. Denk onder meer aan  de volgende factoren:

  • De composthoop is te klein om goed op te warmen. Om deze fout te voorkomen, kun je de compost het beste in bakken maken.
  • Het werd gemaakt met materialen die te droog zijn. Dit is een heel eenvoudige fout om te herstellen. Geef het mengsel gewoon water met regelmatige tussenpozen van 12 uur.
  • De composthoop werd gemaakt in de winter. Als de compost werd gemaakt in tijden van te koude temperaturen, kun je het beste wachten tot de lente om het om te keren en nieuwe lagen vers materiaal toe te voegen. Op die manier kun je het proces activeren.
  • Het is te nat. In dit geval zal het mengen met droge materialen en het keren van het materiaal de afbraak van het mengsel activeren.

3. Het mengsel trekt vliegen aan en ruikt bedorven

Van Konijnenburg waarschuwt in haar boek dat, als je dit soort fouten maakt, de beste remedie is om het mengsel te draaien en de meer gecondenseerde lagen te combineren met poreuze en koolstofrijke materialen. Voorbeelden van dergelijke materialen zijn onder andere:

  • droog gras
  • zaagsel
  • stro

Tips voor het maken van goede zelfgemaakte compost

Een gekantelde emmer met compost

Het maken van zelfgemaakte compost vermindert niet alleen de noodzaak om chemische meststoffen te gebruiken, maar draagt ook bij tot de bescherming van het milieu.

Daarnaast heeft het zelf maken van compost andere voordelen dan grootschalig composteren, zoals vermeld in de Farmer’s Composting Manual van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

  • Aan de ene kant kan de aanwezigheid van vogels en knaagdieren beter onder controle worden gehouden.
  • Het bevordert ook het keren van het mengsel.
  • Het zelf maken van compost maakt het mogelijk om de composthoop te beschermen tegen wind en regen.

Om goede compost te maken en de al eerder genoemde fouten en problemen te vermijden, geven we je hieronder enkele aanbevelingen voor een goed resultaat.

Kies het type composteerbak en de werkruimte

De keuze voor een horizontale of verticale composteerbak hangt af van zowel de hoeveelheid materiaal die je zult gebruiken als de beschikbare ruimte. Wat dit laatste punt betreft, raden specialisten aan dat de plaats bij voorkeur goed geventileerd, overdekt en makkelijk toegankelijk is.

Hak het materiaal fijn en vul de container

Voor een optimale ontwikkeling van de afbraak moet je de materialen fijnmaken tot ze tussen 5 en 20 cm groot zijn. Het vullen van de compostbak kan twee tot drie weken duren. Daarna moet je het laten rusten tot het proces is voltooid en de compost kan worden verwijderd.

Het proces afmaken en de uiteindelijke compost verkrijgen

Als je geen fouten hebt gemaakt bij het maken van de compost, moet je in dit laatste geval overgaan tot het keren, beluchten en zeven. Tot slot moet je een kwaliteitscontrole doen. Hiermee kun je de uiteindelijke compost uit de bak halen. Als dit proces eenmaal voltooid is, kun je overgaan tot het gebruiken van de zelfgemaakte compost.

Gezamenlijke compostering, een manier om fouten te vermijden

Een studie van de Internationale Universiteit van Andalusië (Spaanse link) toont de doeltreffendheid aan van composteringstechnieken in de gemeenschap als onderdeel van de oplossing voor het probleem van vast stedelijk afval.

Mensen die naar de stadstuin L’Hortet del Forat, in Barcelona, kwamen, konden 24 uur per dag hun organisch afval inleveren. Bovendien werd daar een theoretische en praktische workshop over compostering aangeboden.

De conclusie van het door hen verrichte onderzoek was positief. Zij stelden vast dat deze techniek erin geslaagd was zowel het bewustzijn, het begrip als de bekwaamheid van de burgers met betrekking tot het scheiden en recycleren van biologisch afval te vergroten.

Daarom stellen de auteurs van de studie voor dat de staten het heft in eigen handen nemen om afvalpreventieplannen op te stellen in buurten en steden. Ze stellen dat ze zelfs, bijvoorbeeld met een belastingvermindering, mensen zouden kunnen belonen die op de juiste manier composteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.