We vieren Wereldwaterdag: #water2me

Door Wereldwaterdag te vieren, erkennen we deze waardevolle hulpbron die de natuur ons heeft gegeven. Lees verder voor meer informatie!
We vieren Wereldwaterdag: #water2me

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 07 november, 2022

De viering van Wereldwaterdag stelt ons in staat te onthouden hoe essentieel deze hulpbron is voor de mens en voor de meeste levende wezens op deze planeet. Bovendien is het een goed moment om na te denken over wat we doen en wat we wel en niet zouden moeten doen om het water te helpen behouden.

Hoewel het lijkt alsof deze vitale vloeistof overvloedig aanwezig is in de wereld, is er in feite minder drinkwater beschikbaar dan je denkt. Factoren die verband houden met de manier waarop we leven, bedreigen onze waterbronnen. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals:

 • toenemende bevolking.
 • intensieve landbouw.
 • industrialisatie.
 • klimaatverandering waar de mens verantwoordelijk voor is.

Het belang van water

Water is zeer belangrijk voor de mens. Het is essentieel voor onze fysiologische functies en het speelt ook een belangrijke rol in onze economie en maatschappij. Laten we het belang ervan eens nader bekijken.

Water en het menselijk lichaam

Water maakt het grootste deel uit van de vloeistoffen en weefsels in ons lichaam. Het is aanwezig in ons bloed, spieren en vitale organen, waaronder de hersenen, het hart, de lever en de longen.

Bovendien is water betrokken bij diverse fysiologische en metabole processen, zoals de spijsvertering en de absorptie van voedingsstoffen. Het speelt ook een rol bij de afvoer van afvalstoffen en toxines via ontlasting, urine en zweet.

Ons bloedplasma bestaat ook voor meer dan 90% uit water. Bovendien helpt water bij het reguleren van onze lichaamstemperatuur. Als de temperatuur stijgt, bijvoorbeeld tijdens het sporten, geeft ons lichaam water af in de vorm van transpiratie via de huid.

En dankzij het water in de gewrichtsvloeistof in ons lichaam blijven onze gewrichten gesmeerd. Zoals je ziet, is het dus heel belangrijk om voldoende water te drinken om het lichaam te ondersteunen.

Water en menselijke activiteit

We vieren Wereldwaterdag

Water heeft een oneindig aantal gebruiksmogelijkheden en toepassingen in diverse menselijke activiteiten. Bovendien is het van vitaal belang voor de economie van elk land. Mensen gebruiken het bijvoorbeeld om:

 • gewassen te irrigeren (Spaanse link).
 • vee te drenken.
 • te helpen in de bouw (cement mengen).
 • brandstoffen te verwerken (Spaanse link).
 • elektriciteit op te wekken (hydro-elektrische energie).
 • bij de transmissie van verwarming en koeling.

Net zoals water essentieel is voor het menselijk lichaam, is het ook essentieel voor de economie van elk land. Wanneer landen een tekort hebben aan deze kostbare vloeistof, is de ontwikkeling van hun samenleving in het gedrang. Daarom wordt er voortdurend onderzoek gedaan naar een efficiënt gebruik van water.

Wereldwaterdag vieren

Wereldwaterdag was een idee dat voortkwam uit een conferentie van de Verenigde Naties over milieu en ontwikkeling, ook bekend als de Earth Summit of de Top van Rio. Deze conferentie vond plaats in Rio de Janeiro in 1992.

Tijdens deze bijeenkomst besloten de aanwezigen om elk jaar op 22 maart Wereldwaterdag te vieren. In 2021 stond Wereldwaterdag in het teken van de waarde van water en wat dat voor mensen betekent.

Met dat in het achterhoofd lanceerde de organisatie van de Verenigde Naties een interactieve campagne op sociale netwerken met de hashtag #Water2Me (Engelse link). Op die manier konden mensen over de hele wereld digitaal deelnemen aan de viering van Wereldwaterdag in 2021.

Wat zijn de doelstellingen van Wereldwaterdag?

De Verenigde Naties hebben Wereldwaterdag voorgesteld als een manier om de bevolking bewust te maken van en te sensibiliseren voor verschillende problemen die verband houden met water. Dit zijn enkele van die problemen:

 • Tekort aan deze vloeistof.
 • Verontreiniging.
 • Kwaliteit van het water.
 • Universele en gelijke toegang tot water.
 • Behandeling van afvalwater.
 • Ziekten.

Wereldwaterdag is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van het probleem van de nood van mensen die geen toegang hebben tot veilig drinkwater. Momenteel zijn er naar schatting 2,2 miljard mensen in de wereld die geen toegang hebben tot deze vitale vloeistof.

Activiteiten en initiatieven op Wereldwaterdag 2021

Tijdens de viering van Wereldwaterdag dit jaar was de #Water2Me-campagne bedoeld om inzicht te krijgen in de waarde van water voor verschillende mensen. Deze campagne bereikte mensen met verschillende perspectieven, verschillende bevolkingsgroepen, en hun antwoorden varieerden naargelang van hun samenleving en cultuur.

Water kan verschillende betekenissen hebben voor verschillende mensen en samenlevingen. Beschikken over voldoende schoon drinkwater betekent voor mensen onder andere:

 • gezondheid en hygiëne.
 • reinheid en waardigheid.
 • productiviteit.
 • zuiverheid en spiritualiteit.
 • een veilige omgeving.
 • een bron van voedsel.

Daarom werd met de campagne van dit jaar beoogd forums, discussies, meningen en opmerkingen van mensen op gang te brengen over wat water voor hen betekent en welke rol het in hun leven speelt.

Degenen die geïnteresseerd waren in deelname aan het initiatief, deden mee aan de campagne door de wereld te laten zien hoe zij, hun gemeenschap of hun organisatie waarde hechten aan water. Daartoe uploadden zij een foto of video met hashtags als #Water2Me, #WorldWaterDay, #ValueWater, of iets anders dat verband houdt met Wereldwaterdag.

Bewustmaking van watergebruik

Niet iedereen heeft toegang tot schoon drinkwater

Zoals je ziet, is water van essentieel belang voor alle lagen van de bevolking. Dit water is een integraal onderdeel van natuurlijke ecosystemen. Bovendien maakt het niet alleen deel uit van onze biologische en fysiologische functies als mens, maar heeft het ook diverse gebruiksmogelijkheden en toepassingen in onze dagelijks activiteiten.

Daarom moeten we mensen bewust maken van het belang van wateronderhoud. Ook moet je weten dat 97% van het water in de wereld zout water is. Daarom is slechts een klein percentage ervan drinkbaar. Bovendien is het meeste zoete water op aarde bevroren hoog in de bergen, in gletsjers, of in poolijskappen.

Hoe kan ik water besparen?

Of je nu alleen werkt, als gemeenschap, als lid van de overheid, als bedrijf of als organisatie, het is ieders verantwoordelijkheid om water te besparen. Er zijn verschillende acties die je kunt ondernemen om te helpen met zowel het zuiveren als het besparen van water. Je kunt bijvoorbeeld:

 • de douche tijdens het wassen uitzetten.
 • lekken direct (laten) repareren.
 • de gootsteen vullen bij de afwas in plaats van de kraan te laten lopen.
 • alleen volle ladingen wasgoed wassen.
 • je planten vroeg in de ochtend of laat in de middag water geven, het liefst met water uit de regenton.

Conclusie

Het thema voor Wereldwaterdag 2021 was de waarde van deze hulpbron. We hebben het echter niet over de prijs ervan. Hoe waardevoller iets is, hoe minder het belang ervan in geld kan worden uitgedrukt.

Water is van onschatbare waarde voor onze huizen, banen en dagelijkse activiteiten. Het is ook essentieel voor elke vorm van leven op deze planeet. De waarde van water is het leven zelf.

Daarom is een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Engelse link) het garanderen van toegang tot water en waterzuivering voor iedereen. Zonder water is leven niet mogelijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bachmanov A, Reed D, Beauchamp G et al. Food Intake, Water Intake, and Drinking Spout Side Preference of 28 Mouse Strains. Behav Genet. 2002; 32: 435–443.
 • Daniels MC, Popkin BM. Impact of water intake on energy intake and weight status: a systematic review. Nutr Rev. 2010; 68(9): 505-21.
 • Fundación Aquae [en línea]. España: La importancia del agua y sus funciones en los seres vivos [Fecha de acceso: 03 de marzo de 2021].  URL disponible en: https://www.fundacionaquae.org/importancia-del-agua/
 • Jéquier  E, Constant F. Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. Eur J Clin Nutr. 2010; 64: 115–123.
 • Jouravlev A. Los servicios de agua potable y saneamiento en el umbral del siglo XXI [En línea]. 2004 [fecha de acceso: 01 de marzo de 2021]. ONU-CEPAL. Serie Recursos Naturales e infraestructura, No. 74. URL disponible en: https://repositorio.cepal.org/handle/11362/6440
 • Popkin B, D’Anci K, Rosenberg. Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. 2010; 68(8): 439–458.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.