Water en energie besparen in de keuken

De keuken is een van de plekken waar mensen het meeste energie en water verspillen. Ontdek in dit artikel de beste tips om water en energie te besparen en zorg te dragen voor zowel het milieu als je portemonnee!
Water en energie besparen in de keuken

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Milieuvervuiling is een probleem dat ons allemaal zorgen baart. Om de huidige situatie echter te verbeteren (of in ieder geval om het niet erger te maken) moeten we allemaal actie ondernemen, te beginnen bij ons thuis. Daarom hebben we besloten om enkele tips te delen om water en energie in de keuken te besparen.

Recente gegevens gepubliceerd door de World Health Organization (WHO) stelt dat 9 van de 10 mensen in de wereld vervuilde lucht inademen. Daarnaast heeft Unesco gewaarschuwd dat, tenzij er actie wordt ondernomen, “de wereld tegen 2030 naar verwachting zal worden geconfronteerd met een mondiaal watertekort van 40% onder het business-as-usual klimaatscenario.”

Als je echter op je energieverbruik let, draag je bij aan het verminderen van de productie van noodzakelijke energie en daarmee aan de milieuvervuiling. Hetzelfde geldt voor water, een schaars goed waar we niet zonder kunnen. Je waterverbruik verlagen betekent de toekomst beschermen.

Vind je deze twee redenen belangrijk genoeg om je gewoontes thuis te veranderen? Je kunt je steentje bijdragen aan de bescherming van het milieu en tegelijkertijd geld besparen! Wil je ontdekken hoe je water en energie kunt besparen in de keuken? Blijf dan lezen voor tips!

Hoe je water en energie kunt besparen in de keuken

De keuken is een van de plekken waar mensen het meeste water en energie verbruiken in het hele huis. Om deze reden is het belangrijk om voldoende kennis te hebben, goed op te letten en je gewoontes zo nodig te veranderen.

Tips om water te besparen

Water is een van de belangrijkste hulpbronnen op onze planeet. Helaas worden er wereldwijd dagelijks duizenden liters schoon drinkwater verspild. Als je echter een aantal gewoontes verandert, kun je je waterverbruik thuis verlagen.

1. Was je groenten en fruit in een schaal

Was je groenten en fruit in een schaal

Hoeveel mensen wassen groenten en fruit onder stromend water? Waarschijnlijk de meesten van ons! Groenten wassen onder stromend water is een verspilling van schoon drinkwater.

 • Om water te besparen, kun je een kom vullen en afwassen wat je aan groente en fruit nodig hebt.
 • Gooi het water vervolgens niet weg. Hergebruik het om je planten water te geven!

2. Vul je gootsteen om met de hand af te wassen

We verwijzen hierbij nogmaals naar de fout om het water te laten lopen. De eerste stap is om alle etensresten te verwijderen om te voorkomen dat de afvoer van je gootsteen verstopt raakt. Daarna kan je het servies in een teiltje met afwaswater afwassen.

Misschien vind je dit artikel leuk:
De 8 meest gemaakte fouten bij het afwassen

3. Gebruik een energiebesparende vaatwasser

Geloof het of niet, maar sommige milieuvriendelijke vaatwassers gebruiken minder water dan je nodig hebt om hetzelfde aantal borden en pannen met de hand af te wassen. Als je er thuis een hebt, gebruik hem dan! Schakel hem echter alleen in als hij vol is, want als hij slechts half vol is, is er sprake van verspilling van water en energie.

4. Controleer de kranen op lekken

Je keukenkranen moeten in goede staat verkeren, zonder dat ze lekken. Zorg er bovendien voor dat je ze goed dichtdraait na elk gebruik. Een lekkende kraan kan meer dan vijf liter per dag verspillen.

5. Voedsel stomen in plaats van koken

Voedsel stomen in plaats van koken

Wist je dat groenten hun voedingswaarde beter behouden als ze worden gestoomd? Daarnaast zul je het waterverbruik verlagen. Probeer eens om je groenten te stomen in plaats van te koken. Groenten die zich hier goed voor lenen zijn onder andere:

 • spinazie
 • broccoli
 • pompoen
 • sperziebonen
 • wortels

6. Installeer accessoires om water en energie te besparen

Er zijn tal van accessoires op de markt om water te besparen. Ze zijn meestal niet duur. Bovendien zal je na korte tijd merken dat je verbruik afneemt.

 • Denk aan het kiezen voor een toilet met 2 knoppen voor een kleine en een grote spoelbeurt.
 • Ook doorstroombegrenzers in de douche en de kranen in de badkamer en keuken zullen ervoor zorgen dat je water en energie zult besparen.

7. Ontdooi geen voedsel onder stromend water

Wanneer je vergeten bent om ingevroren voedsel te ontdooien, zul je waarschijnlijk je toevlucht nemen tot het onder warm stromend water leggen om het proces te versnellen. Dat kost echter veel drinkwater.

Zorg er in plaats daarvan voor dat je vooruit plant en je voedsel op natuurlijke wijze laat ontdooien, bij voorkeur in de koelkast. Zo voorkom je bacteriegroei en spaar je energie.

8. Als je groenten kookt, hergebruik het water dan

Het gekleurde water dat het resultaat is van het koken van groenten is een perfecte basis voor het bereiden van soepen, stoofschotels en zelfs pasta. Verspil het niet door het in de gootsteen te gooien.

 • Gebruik het in plaats daarvan om je gerechten op smaak te brengen.
 • Je kunt het zelfs gebruiken om je planten water te geven!

Tips om energie te besparen

Water en energie besparen in de keuken is essentieel, omdat het helpt om te vechten voor een duurzamere wereld. Daarnaast kun je er ook geld mee besparen.

Nu je enkele ideeën hebt gelezen om je waterverbruik te verminderen, zullen we hieronder ook enkele tips delen om je te helpen energie te besparen.

1. Koop apparaten met een goede energielabel

Koop apparaten met een goede energielabel

Kies apparaten met een energielabel A++ om het energieverbruik te verminderen en het milieu te beschermen. Controleer de volgende keer dat je een nieuw apparaat moet kopen het etiket!

Apparaten met een A++ energielabel zullen je helpen geld te besparen door hun lagere energieverbruik en het milieu te beschermen omdat ze minder stroom verbruiken. Het is ook belangrijk om op een goede manier het oude apparaat  te recyclen.

2. Sluit de koelkast en diepvries zo snel mogelijk weer

Sommige mensen hebben de gewoonte om de koelkast open te laten staan terwijl ze de tafel dekken. Anderen laten de diepvries open terwijl ze bedenken wat ze nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat de koelkast hard moet werken, zeker in de zomer als de temperatuur in de woonkamer hoog is.

Dat kost niet alleen veel stroom, maar verkort ook de levensduur van het apparaat. Zorg er dus altijd voor dat je de deur zo snel mogelijk dicht doet om goed voor je koelkast en diepvries te zorgen en zo geld en energie te besparen.

3. Doe voedsel pas in de koelkast als het is afgekoeld

Bewaar geen warme etenswaren in de koelkast. Wanneer je er een warm gerecht in plaatst, dwing je hem harder te werken om de koelkast op de goede temperatuur te houden. Zo verhoogt je het energieverbruik.

Dit artikel kan je interesseren:
Geld sparen met behulp van de oosterse filosofie

4. Controleer de locatie van de koelkast

Je koelkast moet zo ver mogelijk verwijderd zijn van warmtebronnen zoals de oven. Tegelijkertijd moet er voldoende ruimte zitten tussen de achterkant van de koelkast en de muur zodat de lucht vrij kan circuleren om oververhitting te voorkomen.

5. Gebruik de juiste kookpit

Gebruik de juiste kookpit om water en energie in de keuken te besparen

Door de juiste kookpit te gebruiken kun je energie besparen door onnodige gas- of elektriciteitsverbruik te vermijden. Je moet voor elke pan de juiste kookpit kiezen. Om erachter te komen of je de juiste gebruikt, kijk je naar de diameter van de pan.

Is de diameter kleiner dan de pit? Dan moet je een andere pit gebruiken. De bodem van de pan moet even groot of groter zijn dan de diameter van de pit om warmteverspilling te voorkomen.

6. Schakel de oven en de keramische kookplaat uit voordat je klaar bent met koken

De oven en de keramische kookplaat blijven na het uitschakelen nog een tijdje warm. Daarom raden we je aan om ze uit te zetten voordat je klaar bent. Je zult zien dat je eten ook gaar wordt, maar met minder energieverbruik!

7. Open de oven niet tijdens het bakken

Als je de oven opent tijdens het bakken, verliest het apparaat ongeveer 20% van de warmte, die het moet terugkrijgen als je de ovendeur weer sluit. Bereken de kooktijden goed en voorkom energieverspilling.

Bovendien is een ander geweldig idee om te profiteren van de voorverwarmde oven en zo energie te besparen om verschillende gerechten na elkaar te bereiden.

8. Koppel de apparaten die je niet gebruikt los

Denk bij deze tip bijvoorbeeld aan je mooie koffiezetapparaat. Is het je opgevallen dat als je hem niet uitzet, hij energie verbruikt, zelfs als je hem niet gebruikt? Hetzelfde geldt voor de magnetron en veel andere apparaten.

Om water en energie in de keuken te besparen, moet je een aantal van je gewoontes veranderen. Ga aan de slag en vecht voor een gezondere wereld! Door deze tips te volgen, bespaar je ook geld en misschien zelfs de toekomst van je kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.