Is de spijsvertering in de zomer langzamer?

De spijsvertering is ingewikkelder in de zomer, en niet alleen vanwege de hitte. We hebben de neiging om grotere porties voedsel te eten die moeilijker verteerbaar zijn.
Is de spijsvertering in de zomer langzamer?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

De spijsvertering in de zomer is iets dat de meeste mensen zorgen baart wanneer het vakantieseizoen begint. Gedurende deze tijd wordt de routine van iedereen op zijn kop gezet, inclusief de maaltijden en eetgewoonten.

Tijdens de zomer kunnen we meer vrije tijd doorbrengen met vrienden en familie en we kunnen meer reizen. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in grote lunches, diners op het strand, aperitieven op het terras, enzovoort. Kortom, het kan lastig zijn om op regelmatige tijdstippen te eten en een uitgebalanceerd dieet aan te houden.

Als je ook de warmte in overweging neemt, is de spijsvertering in de zomer een lastig proces. Het eten van zwaar voedsel kan tot vervelende symptomen leiden, zoals gasvorming en een opgeblazen gevoel.

Om te voorkomen dat dit je overkomt, moet je wat aandacht besteden aan je eetgewoonten. Zelfs simpele dingen, zoals lichter eten of meer kauwen kunnen een groot verschil maken.

Niemand wil de zomer thuis doorbrengen met buikpijn. In dit artikel leggen we uit waarom de spijsvertering in de zomer langzamer verloopt en wat je eraan kunt doen.

Is de spijsvertering in de zomer langzamer

Wat beïnvloedt de spijsvertering in de zomer?

Zoals we eerder vermeldden, verloopt de spijsvertering in de zomer langzamer en moeilijker. Warmte is echter niet de enige bijdragende factor, hoewel het waar is dat hoge temperaturen worden geassocieerd met uitdroging. 

Het feit dat dit gebeurt, heeft echter meer te maken met voedingsgewoonten. In de zomer hebben mensen meer de neiging om meer te eten en hun dieet wordt ietwat grillig. Ze consumeren meer gefrituurd voedsel en alcohol, wat het spijsverteringsproces vertraagt en het problematischer maakt.

Een wetenschappelijke studie uit 2000 (Engelse link) bevestigde dat alcohol niet alleen schadelijk is voor de spijsvertering, maar ook de organen van het spijsverteringskanaal beschadigt. Dit veroorzaakt constipatie, brandend maagzuur, gasvorming en een opgeblazen gevoel. Het kan zelfs vermoeidheid en buikpijn veroorzaken.

Ook interessant om te lezen:
De effecten van alcohol op het hart

Vooral in de zomer moet je op je eetgewoonten letten

Hoe kunnen we spijsverteringsproblemen in de zomer voorkomen?

Om te voorkomen dat je spijsvertering in de zomer problematisch wordt, is het belangrijk om een paar tips op te volgen om je voedingsgewoonten te verbeteren. De belangrijkste zijn:

  • Probeer niet te veel voedsel in één keer te eten.
  • Consumeer niet te veel alcohol.
  • Ontspan en neem de tijd als je gaat eten en zorg ervoor dat je goed kauwt.
  • Blijf goed gehydrateerd en drink dagelijks tussen 1,5 en 2 liter water.
  • Als dit moeilijk voor je is, probeer dan ijsthee of andere soorten kruidenthee te drinken.
  • Eet meer maaltijden maar met kleinere hoeveelheden. Eet dagelijks vijf maaltijden, maar maak ze licht met veel fruit.
  • Maak ook lichte diners, zoals salades of romige groentesoepen.

Tips voor het bereiden van je maaltijden

Naast deze eenvoudige tips, volgen hier nog enkele tips voor het plannen van je maaltijden:

  • Rauwe groenten en peulvruchten hebben de neiging om meer winderigheid te produceren. Probeer ze dus te koken.
  • Probeer de hoeveelheid dierlijk vet die je binnenkrijgt te verminderen. Vermijd daarom vleeswaren, eidooiers en bepaalde soorten vis, zoals zalm. Natuurlijk moet je ook gefrituurd voedsel vermijden, omdat dit de spijsvertering langzamer en problematischer maakt.
  • Bovendien, als je last hebt van brandend maagzuur, is het het beste om citroensap te vermijden, evenals gepekeld voedsel, zoals olijven en augurken.

Vergeet ook niet te sporten als je op vakantie bent. Sporten helpt de spijsvertering namelijk beter te werken, terwijl een zittende levensstijl de situatie alleen maar erger maakt. Probeer echter niet te sporten vlak na het eten en kies een tijdstip waarop het weer niet te warm is.

Een onderzoek uit 2015 (Spaanse link) beveelt het beoefenen van lichaamsbeweging aan, omdat het een zittende levensstijl en apathie helpt te verminderen.

Spijsvertering in de zomer: conclusie

Al met al is de zomervakantie een tijd om te genieten, maar het is ook een tijd om voor je lichaam te zorgen. Als je geen aandacht besteedt aan je eetgewoonten, dan kan de spijsvertering in de zomer problematisch worden.

Probeer om problemen te voorkomen altijd op hetzelfde tijdstip en in een ontspannen sfeer te eten. Het is belangrijk om goed te kauwen om gas te verminderen en om meer van je eten te genieten.

Vermijd ook verzadigde vetten, evenals voedsel met deeg en gefrituurd voedsel. Het duurt namelijk langer om deze voedingsmiddelen te verteren. Houd bovendien je lichaam voldoende gehydrateerd en beperk je alcoholgebruik.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.