IJsthee van sinaasappel en kaneel maken

In de zomer kunnen infusies en andere koude dranken zoals ijsthee een uitstekende manier zijn om gehydrateerd te blijven. Ontdek in dit artikel ons recept voor ijsthee van sinaasappel en kaneel.
IJsthee van sinaasappel en kaneel maken

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Zoals je waarschijnlijk al weet, bestaat het grootste deel van het menselijk lichaam uit water. Om deze reden is het uiterst belangrijk om het hele jaar door gehydrateerd te blijven, maar vooral tijdens de hete zomermaanden. Om hydratatie leuker en smakelijker te maken, raden we aan deze gezonde ijsthee van sinaasappel en kaneel te bereiden.

IJsthee is een uitstekende optie om op een warme dag genoeg te drinken door de smaak van water een beetje te variëren. Als je vers fruit en kruiden gebruikt om de thee te bereiden, voeg je bovendien de voordelen van de andere ingrediënten toe aan die van water.

Hieronder vertellen we je hoe je op een makkelijke en snelle manier heerlijke ijsthee van sinaasappel en kaneel kunt maken. Ben je er klaar voor? Lees dan snel verder!

De voordelen van sinaasappels

Een geschilde sinaasappel

Sinaasappelen zijn de belangrijkste vertegenwoordigers van vitamine C in het fruitrijk. Weet je nog wat je grootmoeder je vertelde als je verkouden was? “Drink sinaasappelsap. Het geneest alles!”

Ze had geen ongelijk. Een sinaasappel is een bron van vitamine C (ook wel ascorbinezuur genoemd). Een middelgrote sinaasappel bevat ongeveer 82 mg vitamine C. Dat is meer dan de aanbevolen dagelijkse dosis!

Bovendien bevatten sinaasappels foliumzuur, wat nodig is voor de vorming van bloedcellen, carotenoïden met provitamine A en antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine. Dat is echter niet alles, omdat ze ook rijk zijn aan flavonoïden.

In de afgelopen jaren hebben experts sinaasappelen bestudeerd en hoe de consumptie ervan het menselijk lichaam beïnvloedt. Dit zijn slechts enkele van de voordelen van het consumeren van sinaasappelen die ze hebben ontdekt:

 • Preventie van oogproblemen. Een nieuwe studie concludeerde dat mensen die regelmatig sinaasappels consumeren 60% minder kans hebben om maculadegeneratie te ontwikkelen.
 • Een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Een andere studie wees uit dat citrusvruchten het hart kunnen beschermen omdat ze veel kalium en vitamine C bevatten.
 • Een verminderd risico op een beroerte bij vrouwen. In 2012 bleek uit een onderzoek dat vrouwen die hoge doses flavonoïden consumeren 19% minder kans hebben op een beroerte.
 • Volgens gegevens van een ander onderzoek zagen mensen die 400 mg vitamine C per dag consumeerden verbeteringen in de spierfunctie en bovendien minder ongemakken na het sporten.

Misschien vind je dit artikel leuk:
Recepten voor vinaigrettes met sinaasappelsap

De voordelen van kaneel

kaneelstokjes

Deze specerij komt van de kaneelboom van Ceylon en is al duizenden jaren bekend. Er zijn berichten over het bestaan ervan in het oude China, 2500 jaar voor Christus. Mensen kennen de voordelen van kaneel ook al sinds de oudheid.

Over het algemeen is deze specerij rijk aan ijzer, calcium, zink, kalium, selenium, vitamine B6 en vitamine C. Het bevat ook gunstige chemische verbindingen, zoals fenolen en aldehyden.

Dit artikel wil je niet missen:
Heerlijk vetarm kaneelijs om zelf te maken

Recept voor ijsthee van sinaasappel en kaneel

een glas ijsthee van sinaasappel en kaneel

Het drinken van ijsthee van sinaasappel en kaneel is de perfecte manier om jezelf te hydrateren op zeer warme dagen. Het is een heel gemakkelijk te maken en gezond drankje. Je kunt het ook een dag van te voren bereiden en klaar zetten in je koelkast.

Ingrediënten

 • 3 sinaasappels
 • 1 liter water
 • 2 kaneelstokjes

Bereiding

 • Ten eerste pers je het sap uit de drie sinaasappelen. Zet dit even opzij.
 • Verwijder vervolgens zoveel mogelijk het witte deel van de sinaasappelschillen. Snijd het oranje gedeelte en julienne (in dunne reepjes) en zet ze even apart.
 • Verwarm een liter water in een pan.
 • Voeg als het kookt de en julienne gesneden sinaasappelschillen toe.
 • Laat dit vervolgens 7 tot 10 minuten trekken.
 • Haal de pan van het vuur en voeg een kaneelstokje toe.
 • Als je alleen kaneelpoeder in huis hebt, kun je dit ook gebruiken. Voeg naar smaak een of twee theelepels toe.
 • Laat de ijsthee vervolgens 30 minuten trekken.
 • Zeef het vocht dan om het kaneelstokje en de sinaasappelschillen te verwijderen.
 • Voeg het sinaasappelsap toe en zet de thee in de koelkast om af te koelen.
 • Voor het opdienen kun je er ijs aan toevoegen als dat je wilt. Decoreer het glas met een kaneelstokje en een sinaasappelpartje. Geniet ervan!

Andere suggesties voor ijsthee van sinaasappel en kaneel

Om de smaak te variëren kun je bijvoorbeeld citroen gebruiken in plaats van sinaasappel. De zure smaak van deze vrucht en het vitamine C-gehalte maken het een geweldige optie voor elk moment van het jaar.

 • Vermijd, indien mogelijk, het zoeten van deze ijsthee van sinaasappel en kaneel. De natuurlijke suikers die sinaasappelen bevatten zijn zoet genoeg om de thee goed te laten smaken. Als je de smaak toch wilt verzachten, voeg dan bij voorkeur stevia of honing toe in plaats van geraffineerde suiker.
 • Terwijl je dit recept bereidt, zal dit een heerlijk sinaasappelaroma afgeven waardoor je hele huis heerlijk ruikt. Het is een heerlijke ijsthee met kaneel en een natuurlijke luchtverfrisser tegelijkertijd!
 • Je kunt ook andere kruiden toevoegen, zoals munt, die heel goed past bij ijsthee van sinaasappel en kaneel.

Dus, wanneer ga jij deze heerlijke ijsthee van sinaasappel en kaneel maken? Zowel volwassenen als kinderen zullen er dol op zijn, en het zal je helpen om op warme dagen goed gehydrateerd te blijven. We hopen dat je zult genieten van dit recept!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.