Slimme plantenpotten: zie hoe ze werken en de voordelen voor je planten

Een slimme pot helpt je als je van planten houdt, maar weinig tijd hebt om ze te verzorgen. Ze zijn ook erg handig voor degenen die net beginnen in de wereld van tuinieren.
Slimme plantenpotten: zie hoe ze werken en de voordelen voor je planten

Laatste update: 12 april, 2023

Slimme plantenpotten? Ja, ze bestaan echt en ze helpen ons bij de verzorging van onze planten en zorgen ervoor dat ze sterk en gezond groeien. Hoewel het misschien iets uit een andere wereld lijkt, moeten we eerlijk gezegd toegeven dat het een uitvinding was die te verwachten was. Technologie heeft veel sectoren doordrongen en tuinieren zou daarop geen uitzondering zijn.

In dit artikel gaan we je precies vertellen hoe slimme plantenpotten werken en wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele plantenpotten. Mis het niet!

Slimme plantenpotten: hoe werken ze?

Slimme plantenpotten zijn een recente uitvinding die helpt om planten gemakkelijker te verzorgen dan ooit tevoren. Dit apparaat is ideaal voor wie net begint in de wereld van het tuinieren en voor wie van planten houdt, maar weinig tijd in zijn agenda heeft.

Afhankelijk van hun kosten hebben slimme plantenpotten verschillende functies. We vertellen je nu echter over de meestvoorkomende en populaire.

Meten en regelen van licht en temperatuur

Slimme plantenpotten
Slimme plantenpotten regelen het licht dat planten ontvangen en gebruiken het om hun temperatuur in evenwicht te brengen.

Naast het bepalen van hun waterbehoefte hebben slimme plantenpotten sensoren. Daarmee kunnen ze de intensiteit van het licht waaraan de plant is blootgesteld meten en regelen.

Op dezelfde manier wordt hun gemiddelde temperatuur geregeld, zodat die geschikt is voor de groei. Zo is het mogelijk om via een smartphone-applicatie te weten wanneer het tijd is om de plant te verplaatsen, zodat het licht haar niet beschadigt of juist de noodzakelijke hoeveelheid garandeert.

Er zijn modellen die een helderheidssensor hebben met LEDlicht dat aan en uit gaat om het spectrum van licht te leveren dat de plant op een bepaald moment nodig heeft. Het is een hulpmiddel bij de fotosynthese. Zoals wetenschappelijke studies bevestigen, versnelt dit type licht verschillende ontwikkelingsprocessen.

Automatische bewatering

Voor wie planten heeft, is bewatering belangrijk maar moeilijk te regelen. Als de precieze hoeveelheid water niet voor elk exemplaar wordt vastgesteld, bestaat het gevaar van overbewatering of uitdroging door gebrek aan water.

Welnu, slimme plantenpotten hebben een zeer nuttige functie, namelijk het regelen van de bewatering. Het blijkt dat deze uitvinding het waterverbruik balanceert en het vochtgehalte van het substraat regelt. Dit alles, met het doel de precieze niveaus te handhaven voor de soort die er leeft.

Deze potten hebben een waterreservoir dat meestal ongeveer 5 liter is. Deze hoeveelheid kan genoeg zijn om het welzijn van de plant gedurende enkele weken te garanderen. De bovengenoemde functies kun je regelen vanuit een mobiele applicatie.

Analyse van de voedingsstoffen van het substraat

De slimme plantenpotten registreren de bemestingsgraad, d.w.z. de indicator van de voedingsomstandigheden van het substraat. Zo weet de tuinier precies wanneer meststoffen moeten worden aangebracht en welke specifieke eigenschappen die moeten hebben.

Levert tips voor plantenverzorging

Door relevante informatie op te slaan en te registreren, sturen de potten nuttige tips voor de eigenaar om te leren hoe hij zijn planten beter kan verzorgen. Relevante meldingen worden via de mobiele telefoon verstuurd. Wie begint in de wereld van het tuinieren kan de aanbevelingen meenemen om ze toe te passen op andere planten die in traditionele potten staan.

Er zijn slimme plantenpotten voor hydrocultuur

Een app gebruiken
De slimme pot wordt bestuurd door een mobiele applicatie die meldingen stuurt over de verzorging van de plant.

Met hydrocultuur kun je verschillende soorten planten hebben zonder aarde te gebruiken. Men kan zeggen dat het substraat van de plant water is. Het is echter noodzakelijk om de vloeistof te voorzien van de optimale voedingsstoffen, zodat de planten gezond kunnen groeien.

Aangezien deze techniek erg populair is geworden, zijn er ook slimme plantenpotten die al ontworpen zijn voor hydrocultuur. Afhankelijk van het niveau van kunstmatige intelligentie zijn er potten die een systeem van LEDlampen hebben.

Die dragen bij aan een snellere groei. Daarbij moet je omslachtige veranderingen van positie afhankelijk van natuurlijk licht vermijden. Dit is een belangrijke bijdrage aan het kweken van planten in water.

Kan je een traditionele plantenpot aanpassen om slim te zijn?

We moet toegeven dat slimme plantenpotten duur zijn. Afhankelijk van het model en het niveau van de kunstmatige intelligentie kunnen ze 100 euro of meer kosten. Gezien hun hoge prijs zijn er mensen die zich afvragen of het mogelijk is om een traditionele pot om te bouwen tot een van de genoemde, tegen een lagere prijs. Het antwoord is ja.

Sommige apparaten kun je in het substraat plaatsten om de genoemde aspecten te regelen. Denk hierbij aan zaken zoals de vochtigheid, temperatuur, voedingsstoffen en verlichting. De informatie wordt aan de tuinier verstrekt via een applicatie die werkt via een bluetooth verbinding.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.