Tips voor het schoonmaken van je haarborstel

Haarborstels kunnen een broedplaats voor bacteriën worden die de gezondheid van de hoofdhuid kunnen schaden. We willen daarom deze tips voor het schoonmaken van je haarborstel geven.
Tips voor het schoonmaken van je haarborstel

Laatste update: 09 augustus, 2022

Weet jij hoe je je haarborstel moet schoonmaken? Het is normaal dat dit hulpmiddel elke keer dat je het gebruikt, strengen haar begint te verzamelen. Een aantal van hen breken tijdens het proces af of vallen eruit om plaats voor nieuw haar te maken.

Hoe dan ook, haar is niet het enige dat zich in je borstel op begint te hopen, dus het is belangrijk om het regelmatig schoon te maken. Door dit reinigings- en desinfectieproces uit te voeren, wordt ongetwijfeld voorkomen dat je haar of hoofdhuid aangetast wordt (Spaanse link).

Dit komt doordat stofdeeltjes, olie van de producten die we gebruiken (of die de huid van het hoofd afscheidt), bacteriën en verontreinigingen uit de omgeving zich in onze borstels ophopen. We willen enkele tips met je delen die het reinigingsproces vergemakkelijken en voorkomen dat vuil zich bij elk gebruik ophoopt en je haar aantast.

Waarom is het schoonmaken van je haarborstel belangrijk?

Zoals we al zeiden, kunnen haarborstels een bron van vuil, bacteriën en schimmels worden. Studies hebben zelfs aangetoond (Spaanse link) dat het haar op het hoofd, de wenkbrauwen en de baard verschillende micro-organismen uit de omgeving herbergt.

Het wassen van je haar en het schoonmaken van je borstel is daarom essentieel om te voorkomen dat deze micro-organismen zich verspreiden. In het ideale geval zou je beide tegelijkertijd moeten doen, omdat het kammen van schoon haar met een vuile borstel alleen de bacteriën die je net hebt afgewassen terug in je haar brengt.

Hoe vaak moet je je haarborstel schoonmaken?

Vrouw die haar haar borstelt

Volgens de American Academy of Dermatology (Engelse link) verliezen we elke dag tussen de 50 en 100 haren. De meesten daarvan raken in onze haarborstels verstrikt. Dus reken maar uit: hoeveel haren kunnen zich per week of maand ophopen? Heel veel, toch?

We raden daarom aan om het reinigingsproces regelmatig uit te voeren. Hoewel er geen regels voor het schoonmaken van de haarborstel zijn, zou het er als volgt uit kunnen zien:

  • Een keer per week als je veel producten op je haar aanbrengt, vooral haarlak of behandelingen zonder uitspoelen.
  • Als je je haar normaal gesproken eenmaal per twee weken schoon draagt en slechts een paar producten, behandelingen of oliën gebruikt.
  • Hoe dan ook, je kunt de overtollige haren die elke dag in de borstel blijven hangen, verwijderen.

Tips voor het schoonmaken van je haarborstel

Het schoonmaken en desinfecteren van je borstel of kam is heel eenvoudig, duurt niet lang en je kunt natuurlijke ingrediënten zoals baking soda gebruiken, die de pH van je huid niet veranderen (Spaanse link).

In feite helpt het om het te reguleren en het zal je borstel niet beschadigen of verkeerd behandelen. Laten we eens naar de stapsgewijze instructies voor het effectief reinigen van je haarborstel kijken.

1. Verwijder overtollig haar

Als je nog geen losse haren van je borstel hebt verwijderd, dan is dit het eerste dat je moet doen. Afhankelijk van het type borstel en hoeveel overtollig haar je hebt, kan het moeilijk zijn om het alleen met je handen te doen. Als dat het geval is, gebruik dan een puntkam om te helpen.

Je kunt ook een ander type kam met stijve haren, een schaar of een ander puntig element gebruiken. Voer deze stap voorzichtig uit, zodat je jezelf geen pijn doet.

2. Week de borstels om vuil te verwijderen

Schaaltje baking soda

Zelfs als er geen zichtbare haren meer zijn, moet je de borstel in warm water met shampoo of baking soda weken om de micro-organismen en vuil te verwijderen die in de ruimtes vastzitten die je niet kunt zien. Dit doe je als volgt:

  • Doe wat warm water in een plastic bakje.
  • Voeg de shampoo of baking soda toe en roer het zodat het goed oplost.
  • Gebruik voor een efficiëntere werking de shampoo en baking soda samen.
  • Als de borstel volledig van plastic is, dompel het dan volledig onder en schud het even. Laat het dan vijf minuten staan.
  • Voor borstels met stof op het handvat of een ander gedeelte, zorg dat dit niet in aanraking komt met de oplossing. Dompel in dat geval de borstel ondersteboven onder en laat het waterpeil net hoog genoeg zijn om de borstelharen te laten weken.
  • Het vorige punt is ook op borstels met hout van toepassing.

3. Verwijder vuildeeltjes met een tandenborstel

Als je tijdens het weken en schudden merkt dat bepaalde vuildeeltjes nog aan de borstel vastzitten, dan moet je deze met een tandenborstel verwijderen. Om dit te doen, verwijder je de borstel uit de hierboven genoemde oplossing, schud je deze om overtollig water te verwijderen en begin je de borstelharen met een tandenborstel te kammen.

Als er veel vuil naar buiten komt, dan kun je de borstel weer in het warme water dompelen om het te verwijderen. Blijf het doen totdat je tevreden bent.

4. Desinfecteer de borstel

Deze extra stap om de haarborstel te desinfecteren is optioneel. Je hebt hiervoor alleen een kom met warm water en wat witte azijn nodig en dan ga je als volgt te werk:

  • Meng een half kopje witte azijn in een kopje water (Spaanse link).
  • Week de borstel ongeveer 15 tot 20 minuten.
  • Houd rekening met de aanbevelingen van het eerste punt, afhankelijk van de materialen waarvan het is gemaakt.
  • Ga verder met de volgende stap.

5. Droog de borstel

Als het reinigingsproces is voltooid, spoel je de borstel met een beetje koud of warm water af. Schud het en leg het ondersteboven op een droge doek. Laat het drogen en je hebt een volledig schone haarborstel!

Geniet van een schone haarborstel

Nu weet je hoe je je haarborstel moet schoonmaken en desinfecteren! Denk eraan om dit minstens twee keer per maand te doen. Op die manier elimineer je elke bedreiging die de gezondheid van je haar en hoofdhuid zou kunnen schaden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.