De beste tips om vet haar te wassen

Soms verandert de werking van de talgklieren van de hoofdhuid en produceren ze meer talg dan normaal. Als gevolg daarvan ziet je haar er vet en vies uit. In dit artikel ontdek je hoe je vet haar wast en het minder vet maakt.
De beste tips om vet haar te wassen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als jij vet haar hebt, moet je rekening houden met enkele aanbevelingen om het goed te wassen. Vanwege overmatige talgproductie op de hoofdhuid moet je weten hoe je de juiste producten kunt kiezen om dat vettige en vuile uiterlijk van je haar te voorkomen.

Waar moet je nog meer op letten? Lees snel verder om onze aanbevelingen te ontdekken om dit vervelende probleem te bestrijden!

Wat zijn de oorzaken van vet haar?

Onder normale omstandigheden scheidt gezond haar een bepaalde hoeveelheid talg af om een goede hydratatie van de hoofdhuid (Engelse link) te garanderen en de lokken gezond te houden. Dit talg wordt in feite beschouwd als een afweermechanisme van het gevoelige deel van de wortels.

Hoewel de geproduceerde hoeveelheid van persoon tot persoon verschilt, kunnen onjuiste hygiëne, overmatig zweten en andere leefstijlfactoren leiden tot overmatige talgproductie. Het resultaat? Vet en vuil ogend haar dat moeilijk te stylen en te behandelen is.

Waarom hebben sommige mensen vet haar en anderen niet? Wat zorgt ervoor dat de talgproductie toeneemt? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Hieronder leggen we de meest voorkomende problemen in detail uit.

Hormonale veranderingen

Deze veranderingen kunnen overactieve talgklieren op de hoofdhuid (Engelse link) veroorzaken. Als gevolg hiervan kunnen kan je haar er vies uitzien. Dit komt vaak voor bij:

 • tieners.
 • vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken.
 • zwangere vrouwen.

Vet haar te vaak wassen

De beste tips om vet haar te wassen

Hoewel mensen met vet haar de neiging hebben het vaak te wassen, kan te veel wassen juist contraproductief zijn. Waarom? Elke keer dat je je haar met haarproducten wast, pikt je hoofdhuid een signaal op om meer talg te produceren.

Haartype

Een veranderde talgproductie op de hoofdhuid kan iedereen treffen. Mensen met fijn en steil haar lopen echter een groter risico op talgophoping. Als het haar niet golvend is, glijdt de talg gemakkelijker langs de schacht.

Verkeerd gebruik van haarproducten

Het is essentieel om de juiste producten te kiezen om je vette haar te wassen. Vanwege de eigenschappen zal het alleen wassen met water de talg niet verwijderen. Het gaat er ook niet schoon uitzien als je producten op oliebasis gebruikt. Het is dus belangrijk om een shampoo te kiezen met verbindingen die talg afbreken.

Gebruik ook niet te veel conditioner. Je kunt het zelfs het beste alleen vanaf halverwege en op de punten van het haar aanbrengen. Zorg ervoor dat het zo min mogelijk vette stoffen bevat.

Andere mogelijke oorzaken

 • Intensieve lichaamsbeweging (vanwege overmatig zweten).
 • Overmatig gebruik van haarbehandelingen.
 • Naar buiten gaan met vochtig haar.
 • Haar blootstellen aan de zon of warmtebronnen.

Hoe vet haar op de juiste manier te wassen

Heb jij je wel eens afgevraagd welke stappen je moet nemen om vet haar te wassen? Het proces is eigenlijk vrij eenvoudig. De sleutel is om de pH-balans van de hoofdhuid te stimuleren en de talgproductie te reguleren.

Om dit te bereiken, moet je weten hoe je de juiste haarproducten kiest (Engelse link) en deze correct aanbrengt. Hieronder beschrijven wen de stappen die je moet volgen.

1. Wees voorzichtig met het kiezen van je haarproducten

De meeste haarproducten zijn gemaakt voor normaal of droog haar. Hun samenstelling helpt om je haar glanzender te maken en hydrateert. Het is echter niet geschikt voor vet haar. Als je dit probleem probeert te voorkomen, kun je het beste een geschikte formule zoeken.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel producten te vinden die de talgproductie kunnen reguleren. Ze variëren van lichte tot micellaire producten. Ingrediënten die zijn gemaakt van groene thee, citrusvruchten of aloëvera zijn bijvoorbeeld goede opties.

2. Gebruik warm of koud water om vet haar te wassen

De watertemperatuur is ook belangrijk. Om precies te zijn, je moet voorkomen dat je je haar wast met heet water. Hoewel het vuil en vet verwijdert, kan het vervolgens leiden tot een verhoogde talgproductie (Engelse link).

Daarom is het het beste om warm of koud water te gebruiken. Een goede optie is om je haar te wassen met warm water en het af te spoelen met koud water om om de haarschubben te sluiten.

3. Producten aanbrengen

Een van de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden, is wannéér je de haarproducten moet aanbrengen. Allereerst moet je rekening houden met de hoeveelheid shampoo die je moet gebruiken. Dit hangt namelijk af van hoe lang en dik je haar is. Je hoeft maar één tot twee eetlepels vol te gebruiken.

Daarna moet je ook letten op hoe je het aanbrengt. Het is het beste om de shampoo over je hele hoofd te verdelen en je hoofdhuid met je vingertoppen te masseren om het residu dat zich daar heeft ophoopt te verwijderen. Breng tot slot een conditioner aan van ongeveer halverwege het haar tot in de haarpunten.

4. Frequentie van het wassen van vet haar

Gebruik niet te veel shampoo om je vette haar te wassen

In tegenstelling tot wat velen misschien denken, hoef je vet haar niet te vaak te wassen. Zoals we hierboven vermeldden, heeft dit namelijk de neiging om de pH te veranderen (Engelse link) en het tegenovergestelde effect teweeg te brengen. Daarom is het het beste om het om de dag te wassen. Om dat gevoel van vies haar te voorkomen, kun je ook droogshampoos proberen.

5. Vul je haarroutine aan

Naast de eerder genoemde tips, kan een andere haarverzorgingsroutine je ook helpen om schoon en gezond haar te krijgen. Het is bijvoorbeeld een goed idee om maskers aan te brengen met ingrediënten die geschikt zijn voor vet haar. Je kunt ook een scrub voor de hoofdhuid proberen, zolang deze maar olievrij is.

Hoe kun je haar minder vet maken?

Gebruik etherische oliën om vet haar te wassen

Het kan nuttig zijn om etherische oliën op je haar aan te brengen om overmatige talgproductie op de hoofdhuid onder controle te houden. De eigenschappen ervan breken talg af en vergemakkelijken de reiniging van de haarzakjes. De meest aanbevolen opties hiervoor zijn:

 • tea tree etherische olie
 • pepermuntolie
 • etherische olie van kamille

Verdun een paar druppels van deze oliën in water of in de shampoo die je normaal gesproken gebruikt. Een andere optie is rozemarijnolie, die ook wordt geassocieerd met een gezonde haargroei.

Gebruik appelazijn om vet haar te wassen

Tot op heden is er geen bewijs voor de gezondheidsvoordelen van appelazijn voor het haar. Anekdotische gegevens suggereren echter dat matig gebruik het haar minder vet kan maken en problemen zoals roos kan helpen voorkomen.

 • Het enige wat je hoeft te doen is een paar eetlepels appelazijn in twee liter water te verdunnen.
 • Spoel vervolgens je haar uit met dit mengsel.
 • Was tot slot je haar met shampoo en breng conditioner aan.
 • Je kunt deze remedie twee tot drie keer per week toepassen.

Gebruik een masker met aloëvera

Aloëveragel kan je haar glanzender maken

Net als bij andere huismiddeltjes, is er geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van aloëvera om vet haar te bestrijden. Toch heeft men het gebruikt in natuurlijke cosmetica om te helpen bij overtollig talg, roos en beschadigde of gespleten haarpunten (Engelse link).

Toepassing

 • Extraheer eerst verse gel uit een aloëverablad.
 • Masseer het vervolgens op je hoofdhuid in met zachte cirkelvormige bewegingen.
 • Laat het dan 20 minuten intrekken en spoel het daarna goed uit.
 • Je kunt het twee of drie keer per week aanbrengen.

Breng droogshampoo aan op vet haar

Het is een goed idee om droogshampoo op de haarwortels aan te brengen na het sporten of op een warme dag, zodat dit het talg kan opnemen. Je kunt veel verschillende soorten vinden in cosmetica- of schoonheidswinkels en bij de drogist. Je mag het echter niet overdreven veel gebruiken.

Dit artikel wil je ook niet missen:
Voorkom vet haar met dit recept voor droogshampoo!

Gebruik maïzena of babypoeder

Maïzena of babypoeder kan de vettigheid door zweet of hitte helpen verminderen. Deze producten lijken veel op droogshampoos, maar hebben een natuurlijke formule. Breng een kleine hoeveelheid van het gekozen product aan op de kruin van je hoofd en masseer het in.

Vermijd te veel borstelen tussen wasbeurten

Overmatig borstelen heeft ook invloed op mensen met vet haar. Borstelen trekt talg en zweet uit de hoofdhuid naar de opperhuid. Het is daarom het beste je haar niet te veel te borstelen totdat je je vette haar onder controle hebt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van stijltangen en krulspelden.

Je kunt vet haar helpen voorkomen

Overmatige talgproductie is afhankelijk van veel verschillende factoren. Met de juiste hoeveelheid wasbeurten, het gebruik van geschikte shampoo en door enkele huismiddeltjes toe te passen, kun je het uiterlijk van je haar verbeteren. Neem daarom de tips die we hier hebben gedeeld op in je dagelijkse haarverzorgingsroutine.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Nayak BS, Ann CY, Azhar AB, Ling ECS, Yen WH, Aithal PA. A Study on Scalp Hair Health and Hair Care Practices among Malaysian Medical Students. Int J Trichology. 2017;9(2):58-62. doi:10.4103/ijt.ijt_76_16
 • Szöllősi AG, Oláh A, Bíró T, Tóth BI. Recent advances in the endocrinology of the sebaceous gland. Dermatoendocrinol. 2018;9(1):e1361576. Published 2018 Jan 23. doi:10.1080/19381980.2017.1361576
 • Draelos ZD. Essentials of Hair Care often Neglected: Hair Cleansing. Int J Trichology. 2010;2(1):24-29. doi:10.4103/0974-7753.66909
 • Hoover E, Aslam S, Krishnamurthy K. Physiology, Sebaceous Glands. [Updated 2020 Jun 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499819/
 • Bassino E, Gasparri F, Munaron L. Protective Role of Nutritional Plants Containing Flavonoids in Hair Follicle Disruption: A Review. Int J Mol Sci. 2020;21(2):523. Published 2020 Jan 14. doi:10.3390/ijms21020523
 • Vardy, D., Cohen, A., Tchetov, T., Medvedovsky, E., & Biton, A. (1999). A double-blind, placebo-controlled trial of anAloe vera (A. barbadensis)emulsion in the treatment of seborrheic dermatitis. Journal of Dermatological Treatment, 10(1), 7–11. https://doi.org/10.3109/09546639909055904
 • Lawrence R, Tripathi P, Jeyakumar E. Isolation, Purification and Evaluation of Antibacterial Agents from Aloe vera. Braz J Microbiol. 2009;40(4):906-915. doi:10.1590/S1517-838220090004000023
 • D’Souza P, Rathi SK. Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian J Dermatol. 2015;60(3):248-254. doi:10.4103/0019-5154.156355
 • Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. doi:10.4103/0974-7753.153450

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.