Aangetoonde eigenschappen van appelazijn

Appelazijn heeft veel verschillende eigenschappen, dus het is een vrij veelzijdig product. Het is behoorlijk populair vanwege de vele toepassingen in de gastronomie en in de holistische geneeskunde. Na wat onderzoek te hebben gedaan, ondersteunt de wetenschap nu enkele van de gezondheidsvoordelen die aan deze vloeistof zijn toegeschreven.
Aangetoonde eigenschappen van appelazijn

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wetenschappelijke literatuur ondersteunt veel van de eigenschappen die gewoonlijk aan appelazijn worden toegeschreven. Hoewel het waar is dat veel van zijn toepassingen nog steeds het resultaat zijn van geruchten, zijn er nu bewijzen voor de voedingswaarde ervan. Het ontstekingsremmende en antimicrobiële potentieel is bewezen.

Laten we om te beginnen in gedachten houden dat dit een product is dat wordt verkregen uit de combinatie van appels en gist. De laatste fermenteert de suikers en zet ze om in alcohol. Later zetten bacteriën de alcohol om in azijnzuur.

Dit is precies wat het zijn zure smaak en sterke aroma geeft en ook verantwoordelijk lijkt te zijn voor de voordelen van appelazijn voor de gezondheid. Appelazijn bevat onder andere:

 • water.
 • sporen van andere zuren.
 • vitamines.
 • mineralen.
 • andere verbindingen die in hoge mate bijdragen aan ons welzijn.

Wetenschappelijk aangetoonde eigenschappen van appelazijn

Appelazijn bevat, net als andere azijnvariëteiten, bioactieve verbindingen met farmacologisch potentieel. Volgens een recensie gepubliceerd in Food Chemistry (Engelse link) bevat dit product hoge concentraties van onder andere:

Al deze factoren kunnen een grote invloed hebben op onze gezondheid wanneer ze door ons lichaam worden opgenomen. Appelazijn heeft met name antimicrobiële, antioxiderende, glucoseregulerende en antihypertensieve eigenschappen.

Azijn wordt ook positief geassocieerd met de gezondheid van de huid en het voorkomen van vroegtijdige veroudering. Laten we de door de wetenschap gesteunde voordelen eens nader bekijken.

Onderzoekers bestudeerden appelazijn en de gevolgen voor de gezondheid en ontdekten de vele gunstige eigenschappen ervan.

1. Appelazijn heeft antibacteriële eigenschappen

Een fles appelazijn en appels

Deze stof is een natuurlijk ontsmettingsmiddel en conserveermiddel vanwege het gehalte van azijnzuur. Dit komt omdat het de groei van bacteriën (Engelse link) zoals E. coli remt, wat het bederf van voedsel versnelt en infecties veroorzaakt.

In een studie die in 2018 werd gepubliceerd (Engelse link) hebben onderzoekers vastgesteld dat appelazijn meerdere antimicrobiële eigenschappen heeft. Dit komt voornamelijk omdat het ziekteverwekkers bestrijdt, zoals E. coli, S. aureus en C. Albicans. Er is echter nog steeds niet genoeg bewijs om effectieve veilige doses te bepalen.

2. Het is een glucoseregulator

Een van de meest populaire voordelen van appelazijn is dat het kan bijdragen aan de regulering van de bloedglucosespiegel. Dit product is geen eerstelijnsbehandeling voor diabetes, hoewel de consumptie ervan in gematigde hoeveelheden kan werken als hulpmiddel om de glucosespiegels te stabiliseren.

 • Een kleine studie gepubliceerd in Diabetes Care (Engelse link) wees uit dat het consumeren van appelazijn verdund in water de insulinegevoeligheid met 19% tot 34% kan verbeteren. Dit was vooral het geval na een koolhydraatrijke maaltijd.
 • Daarnaast concludeerden onderzoekers in een recensie gepubliceerd in Molecular Nutrition and Food Research (Engelse link) dat appelazijn helpt de werking van insuline na de maaltijd te verbeteren. Het verlaagt dus op zijn beurt de bloedsuikerspiegel.

3. Het kan helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies

Het gewicht varieert van persoon tot persoon, aangezien het wordt bepaald door factoren zoals genetica en levensstijl. Appelazijn gebruiken kan je niet op miraculeuze wijze laten afvallen. Het gebruik ervan kan echter een goede aanvulling zijn voor mensen die wat kilo’s proberen kwijt te raken.

 • Studies gedaan bij mensen suggereren dat matige consumptie van appelazijn het gevoel van verzadiging verhoogt. Als gevolg daarvan neemt de calorie-inname af en neemt het gewichtsverlies toe.
 • Uit onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Dietetic Association (Engelse link) bleek dat de inname van appelazijn na een koolhydraatrijke maaltijd het gevoel van verzadiging verhoogt. Het leidde er zelfs toe dat de deelnemers gedurende de dag 200 tot 275 calorieën minder consumeerden.
 • Ook zagen onderzoekers in een studie gepubliceerd in Bioscience, Biotechnology and Biochemistry (Engelse link) dat de dagelijkse consumptie van appelazijn leidde tot een vermindering van de hoeveelheid buikvet van de proefpersonen.

4. Het kan de cardiovasculaire gezondheid bevorderen

Er wordt veel gesproken over de eigenschappen van appelazijn die gezondheidsvoordelen opleveren. Dat geldt ook voor de cardiovasculaire gezondheid in de populaire geneeskunde.

Sommige mensen geloven zelfs dat de dagelijkse inname zowel het cholesterolgehalte als het risico op hartaandoeningen verlaagt. Hier is echter op dit moment nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.

Uit dieronderzoeken (Engelse link) is echter gebleken dat de eigenschappen van appelazijn de cardiovasculaire risicofactoren vermindert, zoals de ophoping van cholesterol en triglyceriden in het bloed.

Appelazijn lijkt ook een bloeddrukverlagend middel te zijn (Engelse link). Desondanks zijn er tot op heden geen solide gegevens die dezelfde effecten bij mensen bevestigen.

Zolang je gebruik van appelazijn matig is, kun je het opnemen in een uitgebalanceerd dieet. Raadpleeg echter eerst je arts als je medicijnen gebruikt.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Laat cholesterol- en bloedsuikerspiegels dalen met appelazijn

5. Eigenschappen van appelazijn voor de huidverzorging

Appelazijn-masker

Er is nog steeds veel controverse over de toepassing van appelazijn op de huid. Sommige dermatologen raden het gebruik met klem af. Anderen beweren echter dat het in grote mate kan bijdragen aan de beheersing van de symptomen van eczeem of roos wanneer het wordt verdund in water.

Hoe leg je dit uit? Welnu, de huid wordt beschermd door een zuurbarrière en droogheid en ontsteking nemen toe als er een onbalans ontstaat. De organische zuren van azijn lijken de pH- balans van de huid te helpen herstellen (Engelse link). Hier is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

 • Verdun appelazijn in ieder geval altijd met even veel water om ongewenste effecten te voorkomen.
 • Doe bij voorkeur een kleine test in de rug van je hand voordat je deze vloeistof ergens anders aanbrengt.
 • Als je vervolgens een ongewenste reactie opmerkt, spoel het dan af met veel water en stop de toepassing ervan.

Hoe je kunt profiteren van de eigenschappen van appelazijn

Bewaar appelazijn gewoon in je keuken en gebruik het vaak. Het is geweldig als saladedressing, als ingrediënt in zelfgemaakte mayonaise en vele andere recepten. Je kunt ook een of twee theelepels verdunnen in een glas warm water en dit elke ochtend drinken.

Vermijd het gebruik van onverdunde appelazijn, omdat dit het tandglazuur kan aantasten en spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Het gebruik ervan is ook gecontra-indiceerd bij bepaalde medicijnen, dus raadpleeg je arts als je onder medische behandeling bent.

Het dermatologische gebruik van appelazijn staat ter discussie. Voer altijd eerst een test uit op je huid voordat je het aanbrengt op een groot deel van je huid.

De eigenschappen van appelazijn zijn niet magisch

Zoals je hebt kunnen lezen is er voldoende wetenschappelijk bewijs voor bepaalde eigenschappen van appelazijn. Het is echter geen vervanging voor medische behandelingen en is op zichzelf niet krachtig genoeg.

Je moet tevens een gezonde levensstijl aannemen en je arts raadplegen als je ziek bent. Houd er bovendien rekening mee dat dit ingrediënt een wisselwerking kan hebben met medicatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ho CW, Lazim AM, Fazry S, Zaki UKHH, Lim SJ. Varieties, production, composition and health benefits of vinegars: A review. Food Chem. 2017;221:1621-1630. doi:10.1016/j.foodchem.2016.10.128
 • Entani E, Asai M, Tsujihata S, Tsukamoto Y, Ohta M. Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157:H7. J Food Prot. 1998;61(8):953-959. doi:10.4315/0362-028x-61.8.953
 • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732. Published 2018 Jan 29. doi:10.1038/s41598-017-18618-x
 • Johnston, C. S., Kim, C. M., & Buller, A. J. (2003). Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes. Diabetes Care, 27(1), 281–282. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.281
 • Lim J, Henry CJ, Haldar S. Vinegar as a functional ingredient to improve postprandial glycemic control-human intervention findings and molecular mechanisms. Mol Nutr Food Res. 2016;60(8):1837-1849. doi:10.1002/mnfr.201600121
 • Brighenti F, Castellani G, Benini L, et al. Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1995;49(4):242-247.
 • Halima BH, Sonia G, Sarra K, Houda BJ, Fethi BS, Abdallah A. Apple Cider Vinegar Attenuates Oxidative Stress and Reduces the Risk of Obesity in High-Fat-Fed Male Wistar Rats. J Med Food. 2018;21(1):70-80. doi:10.1089/jmf.2017.0039
 • Na L, Chu X, Jiang S, et al. Vinegar decreases blood pressure by down-regulating AT1R expression via the AMPK/PGC-1α/PPARγ pathway in spontaneously hypertensive rats. Eur J Nutr. 2016;55(3):1245-1253. doi:10.1007/s00394-015-0937-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.