7 tips om kinderen te leren over verantwoord consumeren

Verantwoorde consumptie leert kinderen zorg te dragen voor het milieu, mensen te waarderen en hun impulsen te beheersen. Lees hier hoe je dit kunt stimuleren.
7 tips om kinderen te leren over verantwoord consumeren
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 09 juni, 2023

Volwassenen moeten verantwoord consumeren bij kinderen aanmoedigen, want het is steeds gebruikelijker om hen te begraven in bergen cadeaus. Vooral op feestdagen zoals verjaardagen of Kerstmis.

Daarnaast kunnen we in elke winkel of supermarkt zuigelingen observeren die driftbuien hebben om hun ouders zover te krijgen dat ze hun gril van de dag kopen. De waarheid is dat we het hen niet kwalijk kunnen nemen: we leven in een consumptiemaatschappij.

Het is normaal dat kinderen vragen naar en wensen voor kleding, speelgoed, spelletjes en verschillende doelen. Zeker als we in aanmerking nemen dat we allemaal worden blootgesteld aan een voortdurend reclamebombardement en dat hun hersenen (Spaanse link), die nog onrijp zijn, minder goed in staat zijn om deze prikkels te filteren en impulsen te beheersen.

Dit betekent echter niet dat we ze alles moeten geven waar ze om vragen of ze elke wens moeten ontnemen. Het ideaal is om een evenwicht te vinden en hen op te voeden in verantwoord consumeren. Wij laten zien hoe je dat doet.

Wat is verantwoord consumeren?

Verantwoorde consumptie is datgene wat niet in een opwelling wordt gedaan, maar met bewustzijn en bezinning vooraf. Dat wil zeggen dat we, voordat we een product of dienst aanschaffen, de geschiktheid ervan overwegen in termen van kwaliteit, functie, ethiek en andere variabelen.

In het algemeen wordt verantwoord consumeren geassocieerd met de volgende gebieden:

  • Persoonlijk: alleen die producten of diensten aanschaffen die voor de persoon een functie vervullen, een nut hebben of echt iets van waarde gaan opleveren. Dit voorkomt buitensporig en impulsief consumentisme.
  • Ethisch: gerelateerd aan de waarden die ons bewegen bij het al dan niet doen van een bepaalde aankoop.
  • Milieu: verantwoord consumeren is datgene wat bijdraagt aan de zorg voor het milieu en de duurzaamheid van natuurlijke hulpbronnen.
  • Solidariteit: het houdt rekening met de arbeidsomstandigheden van degenen die betrokken zijn bij het maken van het product of het aanbieden van de dienst.

Waarom het bij kinderen stimuleren?

Hoewel het soms iets voor volwassenen lijkt, moet verantwoord consumeren van jongs af aan worden geleerd. Niet alleen omdat kinderen de generaties van de toekomst zijn en van jongs af aan moeten leren voor de planeet en hun medemensen te zorgen, maar ook omdat consumentisme grote schade toebrengt aan kinderen.

Als we de consumentistische levensstijl bestendigen, kunnen kinderen geneigd zijn zichzelf altijd met anderen te vergelijken, zich minderwaardig en ontoereikend te voelen, meer waarde te hechten aan het hebben dan aan het zijn en hun emoties te bedekken door aankopen.

Het zal voor hen ook heel moeilijk zijn om te leren frustratie te verdragen en waarden als inspanning en geduld te verwerven. Om al deze redenen is het belangrijk om vanaf de eerste jaren verantwoord consumeren op te voeden.

Hoe leer je kinderen verantwoord consumeren?

Kind met een driftbui
Woedeaanvallen zijn te verwachten, vooral als ze om een zoetigheid vragen. Maar het is aan de ouders om in dit verband op te voeden zonder in consumentisme te vervallen.

Hier volgen enkele ideeën die je zullen helpen dit doel te bereiken. Misschien kun je ze vandaag al toepassen.

1. Verminder je huishoudelijk verbruik

De lichten uitdoen als je de kamers verlaat, de kraan dichtdoen tijdens het tandenpoetsen of douchen in plaats van baden zijn eenvoudige gewoonten die kinderen kunnen leren. Hiermee wordt verantwoord verbruik van hulpbronnen in huis aangemoedigd.

2. Leer ze over recycling

Kinderen leren recyclen is ook essentieel. Dit is een taak die ook op scholen wordt uitgevoerd, maar het moet worden aangemoedigd en versterkt in de gezinskern.

Om het leuker te maken, kunnen spelletjes worden ontworpen waarbij kinderen elk afval en elke container op de bijbehorende plaats moeten zetten en zo punten of beloningen verdienen.

3. Stimuleer restauratie en hergebruik

Een tweede leven geven aan oude, enigszins verslechterde of niet meer gebruikte voorwerpen is ook een goede les. Hiervoor kan het heel positief zijn om met gerecyclede voorwerpen te knutselen.

Het is een leuke activiteit. Bovendien brengt het het belang bij van hergebruik van hulpbronnen en het niet vervallen in overmatige consumptie.

4. Klusjes toewijzen is een goede manier om kinderen verantwoord consumeren bij te brengen

Om op te voeden in verantwoord consumeren is het belangrijk om kinderen de waarde van geld te leren en hoe ze ermee om moeten gaan. In dit verband kun je een kleine wekelijkse of maandelijkse toelage toewijzen waarover ze zelf moeten beslissen hoe ze het uitgeven. Zo leren ze hoe ze geld verstandig en gewetensvol kunnen investeren.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Geldobsessie: wat is het en hoe ermee om te gaan?

5. Laat ze wennen aan nadenken voordat ze consumeren

Kind met veel geld
Kleintjes kunnen van jongs af aan leren omgaan met geld, vertrouwd raken met verantwoord consumeren.

Wanneer het kind een product wil kopen of verliefd is op een stuk speelgoed, laten we ze dan aanmoedigen om erover na te denken. “Waarvoor wil je dat voorwerp, hoe nuttig is het, waar ga je het bewaren, op welke momenten ga je het gebruiken, heb je al iets vergelijkbaars?”. Al deze vragen kunnen kinderen helpen bewust te worden en niet impulsief te willen kopen.

6. Geef niet toe aan de grillen van je kind

Ouders moeten een voorbeeld en gids zijn bij het opvoeden in verantwoord consumeren. Daarvoor is het belangrijk dat ze duidelijk zijn over de waarden die ze willen bijbrengen en daar standvastig in blijven.

Het is erg verleidelijk om toe te geven aan de grillen van het kind als hij/zij in het openbaar een driftbui heeft, maar als we van mening zijn dat deze aankoop niet positief of noodzakelijk is, moeten we in het negatieve blijven en grenzen stellen.

7. Scheid emoties van consumptie

Ten slotte is het essentieel dat kinderen van jongs af aan weten hoe ze emoties van consumptie kunnen scheiden. Ouders moeten vermijden aankopen aan te bieden als beloning voor goed gedrag of als troost voor negatieve emoties.

We moeten ook vermijden de fout te maken schuldgevoelens te bedekken met materiële geschenken. Vaak hebben we het gevoel dat we niet genoeg tijd aan kinderen besteden en proberen we dit gebrek te compenseren met voorwerpen, maar dit is noch positief noch gezond.

Verantwoord consumeren leert kinderen te waarderen wat ze hebben

Kortom, we willen niet alleen dat kinderen leren hun drang tot consumeren te beheersen. Maar ook dat ze leren dat de meest waardevolle dingen in het leven gratis zijn. De natuur en al haar wezens, de mensen die hen liefhebben, het geluk van alledag… zijn immateriële goederen van onberekenbare waarde.

Laten we kinderen leren ze het belang te geven dat ze verdienen. Laten ze waarde of welzijn niet meten in termen van bezittingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • de Sola, J., Rubio, G., & Rodríguez, F. (2013). La impulsividad:¿Antesala de las adicciones comportamentales?. Salud y drogas , 13 (2), 145-155.
  • Lozano, A., & Ostrosky, F. (2011). Desarrollo de las Funciones Ejecutivas y de la Corteza Prefrontal. Revista Neuropsicología, Neuropsiquiatría y Neurociencias11(1), 159-172.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.