Therapeutische aderlating: wat is het en wanneer wordt deze behandeling aanbevolen?

Een therapeutische aderlating is een techniek waarbij veneus bloed wordt afgenomen om de klinische toestand van een patiënt te verbeteren. Lees hier meer over.
Therapeutische aderlating: wat is het en wanneer wordt deze behandeling aanbevolen?

Laatste update: 16 juni, 2023

Een therapeutische aderlating is een procedure waarbij een aanzienlijke hoeveelheid bloed wordt afgenomen om de klinische toestand van patiënten te verbeteren. Deze techniek, ook bekend als “aderlaten,” werd in de oudheid veelvuldig toegepast. De vele indicaties waarin het werd gebruikt, beantwoordden meer aan de overtuigingen van die tijd dan aan een effectieve behandeling van ziekten.

In feite deden veel van deze procedures meer kwaad dan goed. Met de komst van de wetenschap en een beter begrip van de betrokken pathofysiologische verschijnselen raakten aderlatingen geleidelijk in onbruik.

Ze werden vervangen door behandelingen die meer in overeenstemming waren met de oorsprong van de ziekte. Er zijn echter nog steeds enkele gevallen waarin een aderlating een nuttig hulpmiddel blijft.

Wat is een therapeutische aderlating?

De procedure bestaat uit het aanprikken van een perifere ader (meestal van de onderarm) met een afzuigapparaat, dat een naald heeft en verbonden is met een opvangzak van 500 ml.

Het is belangrijk op te merken dat het volume dat wordt afgezogen afhangt van het therapeutische doel van de bloeding en van de leeftijd en de klinische toestand van de patiënt. Met behulp van een bloeddonatieschaal kan het verkregen volume in real time worden gecontroleerd.

De procedure duurt in totaal 20 tot 40 minuten en wordt uitgevoerd met de patiënt in halfzittende houding. Aan de andere kant moet de plaats van de opvangzak tijdens de procedure onder het niveau van de arm zijn om de extractie van bloed door de zwaartekracht mogelijk te maken.

Belangrijke overwegingen

De patiënt die therapeutische aderlating zal ondergaan moet vóór de procedure beoordeeld worden, met een registratie van de vitale functies en een relevante uitleg van de procedure. Het is belangrijk dat hij goed gehydrateerd is en goed gegeten heeft. Na de procedure moet de patiënt voldoende vocht drinken en plotselinge veranderingen van houding vermijden.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Een nieuwe bloedtest die tumoren opspoort voordat de symptomen optreden

Wanneer wordt een therapeutische aderlating gebruikt?

Bloed afnemen
Een aderlating wordt uitgevoerd met een naald en een opvangzak.

Eeuwenlang was aderlating een gebruikelijke procedure om verschillende aandoeningen te behandelen. Hoewel de techniek rudimentair was, was het doel om voldoende bloed af te nemen om de oorzaak van de ziekte, waarvan men dacht dat die er was, weg te nemen.

Ondanks het vroegere overmatige gebruik ervan, zijn er tegenwoordig maar weinig klinische aandoeningen waarbij een aderlating een vorm van therapie is. Toch blijft de praktijk ervan grote tegenstanders hebben.

Erfelijke hemochromatose

Erfelijke hemochromatose (ijzerstapelingsziekte) is een aangeboren aandoening met autosomaal recessieve overerving, die de meest voorkomende genetische stoornis van het metabolisme is.

Bij deze patiënten is er een verhoogde opname van ijzer uit de voeding, waardoor het metaal zich progressief ophoopt in het lichaam. De klinische verschijnselen variëren sterk per patiënt en er zijn zelfs gevallen waarin geen symptomen optreden.

De behandeling is gebaseerd op de geleidelijke vermindering van de ijzerafzettingen en het consequent handhaven van adequate ijzerwaarden, omdat het overtollige metaal schade toebrengt aan verschillende organen in het lichaam, vooral aan de lever, het hart en de alvleesklier.

Daarom is dit een van de aandoeningen waarbij een therapeutische aderlating nog steeds geldig is. Vroegtijdige behandeling voorkomt namelijk progressie naar levercirrose en verbetert de overleving van deze patiënten.

In de beginfase varieert de frequentie van de bloeding tussen 1 en 2 weken, afhankelijk van de toestand van de persoon en de tolerantie voor de techniek. Evenzo varieert de duur van de behandeling van zes maanden tot twee jaar.

Na het bereiken van normale waarden wordt het geval periodiek opgevolgd. De arts zal evalueren of het nodig is therapeutische onderhoudsrichtlijnen op te stellen waarbij de aderlatingen in de tijd worden gedistantieerd.

De contra-indicaties van bloedingen bij patiënten met HH

Niet alle patiënten zijn geschikt voor deze behandeling, dus zijn er ook andere behandelingsmogelijkheden. In sommige gevallen, waar geen van deze behandelingen kan worden toegepast, kan men zijn toevlucht nemen tot het gebruik van ijzerchelaatjes. Deze zijn echter niet goed werkzaam gebleken. Therapeutische aderlating is gecontra-indiceerd in de volgende situaties:

  • Coronaire hartziekte
  • Congestief hartfalen
  • Bloedarmoede
  • Gevorderde leeftijd

Een therapeutische aderlating voor Porphyria cutanea tarda

Een andere aandoening waarbij ijzerophoping in het lichaam kan optreden is Porphyria cutanea tarda. Bij deze aandoening is een leverenzym dat porfyrines afbreekt aangetast, zodat deze moleculen bij deze patiënten verhoogd zijn.

De belangrijkste klinische verschijnselen zijn het ontstaan van laesies op blootgestelde delen van de huid (fotosensitiviteit) en verschillende gradaties van leverfunctiestoornissen.

Bij deze patiënten zijn herhaalde aderlatingen een behandeling van eerste keuze, gericht op verlaging van hun ijzergehalte. De reden is dat het teveel aan metaal niet alleen orgaanschade veroorzaakt, maar ook leidt tot remming van leverenzymen. Daarom zou door vermindering van deze afzettingen het enzym vrijkomen, met als gevolg vermindering van de opgehoopte porfyrines.

Behandelingsrichtlijnen voor Porphyria cutanea tarda

De indicatie voor behandeling met aderlatingen moet geïndividualiseerd worden met periodieke controles van de hemacytometrische indices. In het algemeen worden de extracties in de tijd gespreid tot aanvaardbare waarden zijn bereikt.

Vanwege de neiging tot recidive is het echter noodzakelijk dat de arts de noodzaak van onderhoudsbehandelingen beoordeelt. Bij deze patiënten is het gebruik van antimalaria in combinatie met aderlating gebruikelijk.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je ook dit artikel lezen:
11 symptomen van een slechte bloedsomloop in benen en voeten

Eisenmenger syndroom

Arts met een patiënt
De arts bepaalt het bloeden als behandeling, rekening houdend met de ziekte en de algehele toestand van de patiënt.

Verschillende aangeboren hartziekten leiden tot een verhoging van de pulmonale vaatweerstand, met als gevolg het ontstaan van pulmonale hypertensie. In de ernstigste gevallen ontwikkelt zich het syndroom van Eisenmenger.

Bij dit syndroom is er een obstructie van de bloedstroom in de haarvaten van de longen door verschillende pathologische mechanismen. Daardoor raakt de zuurstofuitwisseling belemmert en treedt er hypoxemie op.

Het gevolg is dat het lichaam dit tekort probeert te compenseren met een verhoogde productie van erytrocyten. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het vervoer van zuurstof naar de verschillende cellen van het lichaam.

Naarmate er echter meer erytrocyten in de bloedbaan circuleren, neemt het aandeel van de vormende elementen van het bloed (hematocriet) toe. Daardoor neemt de viscositeit ervan toe.

Deze verminderde vloeibaarheid veroorzaakt symptomen die men groepeert onder de term hyperviscositeitssyndroom. Dat kan worden verlicht door een therapeutische aderlating uit te voeren.

In tegenstelling tot hemochromatose vormt deze techniek bij het syndroom van Eisenmenger echter geen definitieve behandeling. Bovendien leidt de toepassing ervan tot een afname van ijzerafzettingen en moet daarom bij elke patiënt met voorzichtigheid worden overwogen.

Chronische pneumopathieën en therapeutische aderlating

Evenzo leiden verschillende longaandoeningen tot chronische hypoxie en een verhoogde erytrocytenproductie, met als gevolg de ontwikkeling van het hyperviscositeitssyndroom.

Hierdoor kan men een aderlating beschouwen als een optie om de symptomen te behandelen en de toestand van patiënten te verbeteren. De onderzochte studies (Spaanse link) laten echter geen follow-up op lange termijn toe. Daardoor is het nut van de techniek twijfelachtig.

De controverse over therapeutische aderlating

Sommige auteurs pleiten voor een bezinning (Spaanse link) op het systematisch weggooien van bloed dat men in veel landen bij patiënten met hemochromatose afneemt. Het is gebleken dat de kwaliteit van het bloed van deze patiënten gelijk is aan of hoger dan die van gewone bloedbankdonoren.

Bovendien menen zij dat het weggooien van deze eenheden een verspilling van onschatbare waarde is. Dit omdat het bloeden gewoonlijk periodiek plaatsvindt.

Ook zinspelen zij erop dat de enige rechtvaardiging voor het niet toestaan van het gebruik van deze bestanddelen is dat het in wezen geen altruïstische donatie is. De reden hiervoor is omdat de patiënt een gezondheidsvoordeel verkrijgt door het ondergaan van een therapeutische aderlating.

Zij waarschuwen echter dat na de bloedafname de beslissing om al dan niet te doneren moet worden overwogen. Daarom benadrukken ze dat het noodzakelijk is om deze mogelijkheid te evalueren. Deze zelfde auteurs verduidelijken, omdat het een genetische aandoening is, dat erfelijke hemochromatose niet wordt overgedragen door zo’n transfusie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.