Gehydrateerd blijven: de sleutel tot langer leven?

Het is geen geheim dat hydratatie een belangrijke rol speelt bij de gezondheid. Maar is het de sleutel tot langer leven? Dit is wat een nieuwe studie zegt.
Gehydrateerd blijven: de sleutel tot langer leven?
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 17 maart, 2023

Als het om gezondheid gaat, is een van de belangrijkste aanbevelingen om gehydrateerd te blijven. Omdat het lichaam voor ongeveer 60% uit water (Engelse link) bestaat, heeft het optimale hydratatie nodig om de meeste van zijn functies goed te kunnen uitvoeren. In feite is dit gekoppeld aan een betere kwaliteit van leven en een langere levensduur.

Dit werd vastgesteld door een recent onderzoek (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift eBioMedicine, dat meldde dat voldoende water drinken het risico op chronische ziekten, vroegtijdige veroudering en vroegtijdige dood vermindert. Met deelname van 11.255 mensen bevestigde dit onderzoek opnieuw het belang van gehydrateerd blijven.

“Optimale hydratatie kan het verouderingsproces bij mensen vertragen”

Dit is de hypothese die onderzoek van de National Institutes of Health (NIH) probeerde te bewijzen. Het onderzoek werd gepubliceerd op 2 januari 2023 in eBioMedicine, van The Lancet. De auteurs analyseerden de gezondheidsgegevens van 11.255 volwassenen, die gedurende een periode van 30 jaar werden gevolgd.

In het bijzonder suggereren deze deskundigen dat de voordelen van hydratatie voor de gezondheid en de levensduur verband houden met de rol van water bij het regelen van het serumnatriumgehalte. De hoeveelheid natrium stijgt in het lichaam wanneer de vochtinname afneemt.

Wetenschappers stelden vast dat wanneer de natriumconcentratie boven normaal is, de kans op het ontwikkelen van chronische ziekten en tekenen van vroegtijdige veroudering toeneemt. Bovendien werd het in verband gebracht met het risico om op jongere leeftijd te sterven.

Je bent misschien geïnteresseerd in dit artikel:
Uitdroging en lichaamsbeweging: wat zijn de gevolgen?

De gegevens uit het onderzoek

Hartje in het zout
Natrium, aanwezig in bijvoorbeeld keukenzout, is betrokken bij verschillende pathologische processen wanneer de niveaus ervan onvoldoende zijn.

Bij een gezonde volwassene liggen de normale serumnatriumwaarden tussen 135 en 145 milli-equivalenten per liter (mEq/L) of millimol per liter (mmol/L). In het onderzoek vielen de meeste deelnemers binnen dit bereik.

Toch stelden de onderzoekers vast dat degenen met serumnatriumwaarden boven 144 mmol/L 21% meer kans hadden om jonger te sterven en 50% meer kans op vroegtijdige veroudering, vergeleken met degenen met waarden tussen 137 en 142 mEq/L.

Bovendien vertoonden degenen met serumnatriumwaarden boven 142 mEq/L een risico van 10% tot 15% om biologisch ouder te zijn dan hun chronologische leeftijd. Hiervoor werd rekening gehouden met verschillende markers, zoals metabole en cardiovasculaire gezondheid, longfunctie en ontsteking.

Zo werd ook gemeld dat volwassenen met serumnatriumwaarden boven 142 mEq/L tot 64% meer kans hadden op het ontwikkelen van chronische ziekten, zoals de volgende:

 • Diabetes
 • Dementie
 • Hartfalen
 • Perifere slagaderziekte
 • Beroertes
 • Chronische longziekte

Over deze resultaten zei Natalia Dmitrieva, auteur van de studie en onderzoeker bij het Laboratory of Cardiovascular Regenerative Medicine van de National Heart, Lung, and Blood University (NHLBI), dat deel uitmaakt van de NIH, het volgende in een persbericht (Engelse link):

De resultaten suggereren dat adequate hydratatie veroudering kan vertragen en een ziektevrij leven kan verlengen. Mensen met een serumnatrium van 142 mEq/L of meer zouden baat hebben bij een evaluatie van hun vochtinname.

De beperkingen van het onderzoek

Het is waar dat gehydrateerd blijven essentieel is voor het verzorgen van iemands gezondheid (Engelse link) en het optimaal functioneren van de belangrijkste systemen van het lichaam. En hoewel dit in eerdere studies (Engelse link) is aangetoond, bewijzen de bevindingen van dit recente onderzoek geen causaal effect.

Met andere woorden, de studie toont als zodanig niet aan dat optimale hydratatie de ontwikkeling van chronische ziekten voorkomt of de levensduur verlengt. Dit blijft slechts een hypothese.

In feite is een van de belangrijkste beperkingen dat er geen controle was over welke vloeistoffen de deelnemers dronken of wat hun hydratatiestatus was op momenten buiten de serumnatriummeting.

De onderzoekers bepaalden dat verdere interventiestudies nodig zijn om het verband tussen hydratatie en veroudering te bevestigen.

Deze bevindingen moeten dus niet lichtvaardig worden opgevat en voorzichtigheid is geboden met betrekking tot waterinname en hydratatie. Men mag niet vergeten dat overmatige vochtinname ook negatieve gevolgen (Engelse link) heeft, zoals de ontwikkeling van hyponatriëmie.

Gehydrateerd blijven is de sleutel tot welzijn

De relatie tussen een optimale hydratatiestatus en controle van de serumnatriumspiegels vereist verder onderzoek. Feit blijft echter dat inname van water en gezonde dranken een rol speelt bij een aantal gezondheidsmarkers.

Zoals samengesteld(Engelse link) door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), speelt water een rol bij verschillende functies:

 • Gewrichtssmering
 • Regulering van de lichaamstemperatuur
 • Bescherming van het ruggenmerg en andere gevoelige weefsels
 • Verwijdering van afvalstoffen door urineren, transpireren en stoelgang.

Het is ook belangrijk voor de gezondheid van hart en bloedvaten, de hormoonhuishouding en het transport van vitaminen en mineralen, naast andere relevante lichaamsprocessen. Uitdroging verhoogt het risico op chronische ziekten (Engelse link)  en is gekoppeld aan complicaties van reeds bestaande ziekten.

Hoeveel water moet je per dag drinken?

Vrouw drinkt water aan het strand
De dagelijkse behoefte aan water verandert ook als onze activiteit verandert. Bijvoorbeeld als we sporten.

Tot op heden is er discussie over de optimale hoeveelheid water die iemand moet drinken. Lange tijd stond vast dat het drinken van 8 glazen water per dag (Engelse link), elke dag, voldoende was om de hydratatie van het lichaam te waarborgen. Deze maatstaf is in de loop der jaren echter veranderd.

In die zin suggereren instanties als de National Academy of Medicine (Engelse link) een inname van ongeveer 2,7 liter vocht voor vrouwen en 3,7 liter voor mannen. Deze aanbeveling houdt niet alleen rekening met de consumptie van water en andere gezonde dranken. Het omvat ook de vloeistoffen uit groenten, fruit, soepen en thee.

Het is echter noodzakelijk te bedenken dat de adequate hoeveelheid vloeistoffen niet voor iedereen gelijk is. Dit kan variëren naar leeftijd, geslacht, zwangerschaps- of borstvoedingsstatus, lichaamssamenstelling, mate van lichamelijke activiteit en levensstijl. Men moet hierbij zelfs met het klimaat en de temperatuur van de omgeving rekening houden.

Gehydrateerd blijven verbetert de kwaliteit van leven

Vooralsnog suggereren verschillende hypotheses dat gehydrateerd blijven invloed kan hebben op het voorkomen van vroegtijdige veroudering. Dat geldt ook voor het verminderen van sterfte en het voorkomen van chronische ziekten.

De meest recente studie suggereert dat dit komt doordat het kan helpen bij het reguleren van het serumnatriumgehalte. Hoge niveaus daarvan brengt men in verband met een afnemende gezondheid.

En hoewel er meer bewijs nodig is om dit verband te bevestigen, is het duidelijk dat dagelijkse vochtinname van cruciaal belang is voor de algehele gezondheid. Sommige symptomen kunnen ons waarschuwen voor een toestand van uitdroging. Denk onder andere aan … zoals een voortdurend gevoel van dorst, vermoeidheid, urine die te geel is en een sterke geur heeft, en droge, gebarsten lippen.

Als dit het geval is, is het raadzaam de vochtinname te verhogen, maar zonder de aanbevolen hoeveelheid te overschrijden. Aan het andere uiterste veroorzaakt overhydratie een ernstige daling van de concentratie natrium in het bloed. Dat is potentieel gevaarlijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Brinkman JE, Dorius B, Sharma S. Physiology, Body Fluids. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482447/
 • Manz F, Wentz A. The importance of good hydration for the prevention of chronic diseases. Nutr Rev. 2005 Jun;63(6 Pt 2):S2-5. doi: 10.1111/j.1753-4887.2005.tb00150.x. PMID: 16028566.
 • Nakamura Y, Watanabe H, Tanaka A, Yasui M, Nishihira J, Murayama N. Effect of Increased Daily Water Intake and Hydration on Health in Japanese Adults. Nutrients. 2020 Apr 23;12(4):1191. doi: 10.3390/nu12041191. PMID: 32340375; PMCID: PMC7231288.
 • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010 Aug;68(8):439-58. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x. PMID: 20646222; PMCID: PMC2908954.
 • Stookey, J. D., & Kavouras, S. A. (2020). Water Researchers Do Not Have a Strategic Plan for Gathering Evidence to Inform Water Intake Recommendations to Prevent Chronic Disease. In Nutrients (Vol. 12, Issue 11, p. 3359). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu12113359
 • The National Academy of Sciences. Dietary References Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Available in https://www.nationalacademies.org/news/2004/02/report-sets-dietary-intake-levels-for-water-salt-and-potassium-to-maintain-health-and-reduce-chronic-disease-risk
 • Zhou HL, Wei MH, Cui Y, Di DS, Song WJ, Zhang RY, Liu JA, Wang Q. Association Between Water Intake and Mortality Risk-Evidence From a National Prospective Study. Front Nutr. 2022 Apr 12;9:822119. doi: 10.3389/fnut.2022.822119. PMID: 35495952; PMCID: PMC9039539.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.