Europese dag voor cardiovasculaire risicopreventie

Kom meer te weten over het initiatief rond de Europese Dag voor de preventie van cardiovasculaire risico's en hoe je je schadelijke gewoonten kunt veranderen. Een goede gezondheid ligt in jouw handen!
Europese dag voor cardiovasculaire risicopreventie

Laatste update: 28 juli, 2022

De Europese Dag voor cardiovasculaire risicopreventie wordt gehouden op 14 maart om verandering te brengen in de algemene perceptie van het lichtvaardig overnemen van schadelijke gewoonten die vervolgens tot ernstige gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Uit de statistieken blijkt dat hart- en vaatziekten de eerste plaats innemen als doodsoorzaak bij mensen van middelbare leeftijd. Dit is volgens de schattingen in de ontwikkelde landen. Aan de andere kant geeft de prognose aan dat tegen het jaar 2030 het jaarlijkse gemiddelde van het aantal sterfgevallen wereldwijd 23 miljoen zou kunnen bedragen als we geen actie ondernemen.

Het belang van bewustwording betekent dus dat veel hart- en vaatziekten kunnen worden uitgebannen of dat mensen op zijn minst kunnen leren hun schadelijke gewoonten aan te passen.

Viering van de Europese dag voor cardiovasculaire risicopreventie

De eerste viering van de Europese Dag voor de Preventie van Cardiovasculaire Risico’s vond plaats in 2005. Het idee kwam voort uit de overeenkomst tussen Europese organisaties die zich toelegden op het volgen van de ontwikkeling van de cardiovasculaire gezondheid in verschillende sectoren.

In feite ontdekten ze dat de curve van getroffen mensen en sterfgevallen een zorgwekkende stijging vertoonde, zodat het absoluut noodzakelijk was het initiatief te nemen tot bewustwording. Al snel werd 14 maart vastgesteld als de datum om cardiovasculaire risico’s (CVR) zichtbaarder te maken.

De belangrijkste doelstellingen van de Europese dag voor cardiovasculaire risicopreventie

De belangrijkste doelstellingen van de viering zijn zowel het voorkomen als verminderen van hart- en vaatziekten door mensen te leren gezonde maatregelen te nemen. Anderzijds wordt gestreefd naar een groter bewustzijn door voorlichtingsprogramma’s op te zetten die gemakkelijk kunnen worden nagevolgd.

Een deel van de doelstellingen is bovendien de risicofactoren zichtbaarder te maken, zoals zwaarlijvigheid, roken of stress, om er enkele te noemen die de grootste invloed hebben.

Activiteiten

De activiteiten brengen steeds meer vrijwilligers samen. Daarom staat de Europese Dag voor cardiovasculaire risicopreventie nu officieel op de kalender van de mensen! Tot de populairste initiatieven behoren de volgende:

 • Conferenties.
 • Het gebruik van sociale netwerken om de zichtbaarheid van het probleem te vergroten.
 • De organisatie van liefdadigheidsevenementen.
 • Publicatie van getuigenissen en persoonlijke verhalen.
 • Telematische bijeenkomsten.
 • Voorlichtingsbijeenkomsten.
 • Gratis medische consulten om het cardiovasculaire risico te beoordelen.
 • Forums om vragen en zorgen te beantwoorden.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Vitamine D en het belang voor de cardiovasculaire gezondheid

De belangrijkste oorzaken en cardiovasculaire risicofactoren

De oorzaken en risicofactoren zijn een doorslaggevend aspect van de Europese Dag voor cardiovasculaire risicopreventie. Vanaf het begin is geprobeerd het gemiddelde aantal patiënten wereldwijd te verlagen.

Laten we ter ere van deze dag eens kijken naar enkele van de risico’s van hart- en vaatziekten.

Obesitas

Obesitas (Spaanse link) ontketent cardiovasculaire problemen omdat mensen met deze aandoening de neiging hebben een verhoogd cholesterolgehalte of een verhoogde bloeddruk te hebben. In landen als Spanje, bijvoorbeeld, lijdt 17% van de bevolking aan zwaarlijvigheid.

Roken

Een tabaksverslaving is erg gevaarlijk en verhoogt de kans om aan hart- en vaatziekten te lijden. In feite leidt veelvuldig gebruik van nicotine tot verstijving van de slagaders, wat vervolgens de bloeddruk verhoogt.

Stress

Stress bevordert een reeks veranderingen die de goede werking van het hart- en vaatstelsel in gevaar kunnen brengen. Deze fysiologische reactie verhoogt de bloeddruk, beïnvloedt het cholesterolgehalte en veroorzaakt zelfs hartritmestoornissen.

Idiopathische hypertensie

Idiopathische (Spaanse link), primaire, of essentiële hypertensie verwijst naar een verhoging van de druk van de bloedvaten zonder duidelijke oorzaak. Het risico is dat hoe hoger de druk is, hoe groter de arbeid van het hart. Zo ondergaat de linker hartkamer de gevolgen, wat blijkt uit een verdikking die vervolgens het hart in gevaar brengt.

Cholesterol

Volgens wat de Spaanse Vereniging voor Cardiologie (SEC) aangeeft (Spaanse link), houdt een verhoging van het cholesterolgehalte rechtstreeks verband met de kans op een levensbedreigende cardiovasculaire gebeurtenis.

Preventie en aanbevelingen

Als er cardiovasculaire moeilijkheden aankomen, moeten we leren met de situatie om te gaan. Daarom is de sleutel preventie. Je hoeft echter niet altijd zo ver te gaan om je hele levensstijl te veranderen. Hieronder laten we je graag enkele preventietips en haalbare aanbevelingen zien.

Behoud je ideale lichaamsgewicht

Hoewel zwaarlijvigheid eerder tot hart- en vaatziekten leidt, is overgewicht ook een risicofactor. Lichamelijke activiteit (30 minuten per dag) en een evenwichtige voeding kunnen in deze gevallen een belangrijk verschil maken.

Regel je bloeddruk

Een gebrek aan controle over de bloeddruk wijzigt het pompen van het hart. Het is dus aan te bevelen de druk op alle leeftijden onder controle te houden. Ouderen hebben echter meer aandacht nodig. In hun geval moeten ze eenmaal per jaar naar de dokter om de werking te evalueren of om eventuele maatregelen te nemen.

Verminder het alcoholgebruik

Te veel alcohol drinken verzwakt het hart en vermindert daarnaast de pompcapaciteit. Het gevolg is een gedilateerde cardiomyopathie, ook wel alcoholische cardiomyopathie genoemd. Daarom is het beter nooit te veel alcohol te drinken. Als het mogelijk is, is de beste optie het gebruik ervan helemaal te vermijden.

Zorg voor voldoende slaap

Het in acht nemen van de juiste rust verschaft het lichaam vele voordelen. In dit geval willen we ons concentreren op de voordelen ervan om stress te verminderen, het mogelijk ontstaan van hypertensie en (indirect) zwaarlijvigheid. Goed slapen tussen 6 en 8 uur is een must.

Beheers je suikerconsumptie

Diabetes verdubbelt het gevaar van hart- en vaatfalen in vergelijking met mensen die niet aan de aandoening lijden.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
De symptomen van hartziekten bij vrouwen

Europese dag voor cardiovasculaire risicopreventie: wat je niet mag vergeten

De Europese dag voor cardiovasculaire risicopreventies is een gelegenheid om te leren en te herinneren hoe belangrijk dagelijkse gewoonten zijn om voor het hart en zijn werkomgeving te zorgen.

Het is van essentieel belang je hiervan bewust te zijn, want hart- en vaatziekten komen steeds vaker voor. Het onder controle houden van je body mass index (BMI) en van factoren als het uitbannen van stress is ook doorslaggevend. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig medisch consult te vragen, vooral als je relevante risicofactoren hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Vega J, Guimará M y Vega L. Riesgo cardiovascular, una herramienta útil para la prevención de las enfermedades cardiovasculares. Revista Cubana de Medicina General Integral. 2011. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-21252011000100010&script=sci_arttext&tlng=en
 • Medrano M, Cerrato E, Boix R y Delgado M. Factores de riesgo cardiovascular en la población española: metaanálisis de estudios transversales. 2005. Disponible en: https://doi.org/10.1157/13074389
 • O’Donnell C y Elosua R. Factores de riesgo cardiovascular. Perspectivas derivadas del Framingham Heart Study. 2008. Disponible en: https://doi.org/10.1157/13116658
 • Puertas P, Castro M, Zurita F, Chacón R y Sánchez M. La actividad física como medio de prevención de problemas cardiovasculares una revisión sistemática. 2018. Disponible en: http://hdl.handle.net/2183/23191
 • Zugasti A y Moreno B. Obesidad como factor de riesgo cardiovascular. Hipertensión y Riesgo Vascular. 2005. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S1889-1837(05)71524-5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.