De symptomen van hartziekten bij vrouwen

Emotionele problemen, stress en angst bij vrouwen vergroten ook het gevaar van bepaalde soorten hartziekten bij vrouwen. Soms kunnen ze verward worden met andere aandoeningen.
De symptomen van hartziekten bij vrouwen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 06 oktober, 2022

Coronaire hartziekten zijn tegenwoordig een van de belangrijkste doodsoorzaken. Het is belangrijk te weten dat hartziekten bij vrouwen kunnen optreden met nauwelijks duidelijke symptomen.

Daarom is het van essentieel belang meer over deze kwalen te weten en te leren hoe je ze kunt opmerken en de symptomen kunt herkennen, hoe klein ze ook zijn. Het is de moeite waard dit in gedachten te houden, en daarom willen we je de informatie duidelijk en eenvoudig laten zien.

We raden je aan een specialist te raadplegen als je symptomen van de volgende ziekten hebt. De hier beschreven aanwijzingen vervangen niet de aanwijzingen van een arts.

De oorzaken van coronaire hartziekten kunnen heel verschillend zijn tussen de geslachten. Vrouwen hebben soms meer aanleg om aan bepaalde ziekten te lijden, afhankelijk van hun levensstijl.

Soms voelen we zelfs niets meer dan lichte vermoeidheid die veronderstelt wordt door de druk van de dagelijkse verplichtingen… Het zijn echter kleine symptomen waar je rekening mee moet houden, vooral als je een vrouw bent.

Hartziekten bij vrouwen en de symptomen

1. Angina pectoris

Angina pectoris treedt op als het hart niet genoeg zuurstofrijk bloed krijgt. Bij mannen presenteert het zich als een vrij sterke druk in de borst die helemaal tot in de arm kan doorlopen.

Bij vrouwen neigt het echter anders te verlopen. Het heeft de neiging zich te manifesteren als een brandende, ondefinieerbare druk, die meer gelokaliseerd is in de nek, de kaak, de keel, de buik en zelfs de rug. De klachten bij hartziekten zijn ook meer diffuus bij vrouwen dan bij mannen.

  • Een belangrijk gegeven om in gedachten te houden: Als mannen last hebben van angina pectoris, voelen ze meer pijn bij lichamelijke activiteit, maar die wordt verlicht als ze in rust zijn. Het omgekeerde geldt voor vrouwen, die eerder last hebben van angina terwijl ze slapen.
  • Er zijn ook aanwijzingen dat emotionele problemen, stress en angst het risico op dit soort hartziekte bij vrouwen vergroten.

Dit vind je misschien leuk om te lezen:
Wat zijn de symptomen van angina pectoris?

2. Een hartaanval

Het meest voorkomende symptoom dat aan een hartaanval voorafgaat is pijn op de borst. Volgens statistische gegevens ervaart echter slechts de helft van alle vrouwen ongemak, druk, of onbehagen in dit deel van het lichaam. We moeten dus rekening houden met de volgende gegevens:

  • Soms wordt hartziekte bij vrouwen verward met andere aandoeningen. Let op aanhoudende rug- of nekpijn, indigestie, brandend maagzuur, misselijkheid, extreme vermoeidheid, en kortademigheid bij traplopen.
  • Licht in het hoofd en duizeligheid zijn ook heel kenmerkende tekenen van een hartaanval bij vrouwen. Mannen, daarentegen, hebben vaak last van koud zweet en pijn in de linkerarm.

3. Hartfalen

We hebben last van hartfalen als het hart niet in staat is voldoende bloed voor ons lichaam rond te pompen. Daardoor heeft het moeite om aan de eisen van de dagelijkse activiteiten te voldoen.

Hoe treft het vrouwen? Let op je benen, je enkels, de aderen in je hals. Als ze steeds gezwollen zijn en je je erg moe voelt, ga dan naar je dokter voor een controle.

We denken dat je dit ook wilt lezen:
Wees alert op vroegtijdige signalen van hartfalen

4. “Broken heart syndrome,” of stress cardiomyopathie

Vrouw met pijn op de borst

“Broken heart syndrome,” of stress cardiomyopathie (Spaanse link), is een tijdelijke cardiomyopathie die lijkt op een acuut coronair syndroom, hoewel omkeerbaar. Het heeft over het algemeen een goede prognose. Het treft vrouwen in sterkere mate, en daarom moeten we er rekening mee houden.

Dit syndroom is het gevolg van extreme emotionele stress die uiteindelijk de functionaliteit van ons hart aantast. Er is meestal geen aanwijzing dat de slagaders verstopt zijn, maar de symptomen lijken erg op die van een hartaanval.

Het is een van de meest recent ontdekte hartziekten, en tegenwoordig komt het veel voor zowel bij mannen als vrouwen. Het gaat ook gepaard met ernstige emotionele stress: een verlies, een zeer hoge dagelijkse angst, persoonlijke problemen, enz.

Door deze mate van stress vertoont ons hart een uitstulping van het uiteinde van de linker hartkamer door hyperstimulatie. De symptomen van het zogenaamde “gebroken hart syndroom” zijn verstikking en vermoeidheid.

Conclusie over hartziekten bij vrouwen

Als je een ingewikkelde situatie in je leven doormaakt en je voelt een voortdurend verstikkend gevoel, ga dan naar de dokter voor een onderzoek. Het sterftecijfer dat met deze ziekte gepaard gaat is laag, maar het betekent toch een verandering in de werking van ons hart.

Deze ziekte treft vooral vrouwen. Je moet hier rekening mee houden. Om het te helpen voorkomen, leer je je emoties te beheersen, doe je aan ontspanningstechnieken, of doe je wat lichaamsbeweging om spanningen los te maken. Dat is essentieel voor je gezondheid. Vergeet het niet!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.