Wat er gebeurt als je op een lege maag alcohol drinkt

Heb je je ooit afgevraagd wat er na het drinken van alcohol op een lege maag in je lichaam gebeurt? Ontdek in dit artikel de belangrijkste bijwerkingen.
Wat er gebeurt als je op een lege maag alcohol drinkt
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Alcohol drinken op een lege maag is iets dat iedereen wel eens doet of het nu na het werk is, op een avond met vrienden of in een andere situatie. Is het echter veilig om dit te doen? Zijn er gevolgen voor dit soort inname als je niet hebt gegeten? Wij zullen het je vertellen!

Over het algemeen wordt de consumptie van alcoholische dranken in de samenleving geaccepteerd. Toch meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) dat er elk jaar wereldwijd als gevolg van de consumptie van alcoholische dranken 3 miljoen doden vallen. Het is zelfs een risicofactor voor meer dan 200 ziekten.

Hoe neemt het lichaam alcohol op?

Het proces van het absorberen van alcohol begint met de consumptie via de mond. Aangezien deze stof een laag molecuulgewicht heeft, gaat het gemakkelijk door de celmembranen en van daaruit in de bloedvaten. De mond, slokdarm en maag kunnen daarom kleine hoeveelheden opnemen.

Zodra de alcohol de maag bereikt, neemt dit orgaan 15 tot 20% op. De stof komt vervolgens in de dunne darm, waar de belangrijkste opname plaatsvindt. Dit proces zet zich vervolgens voor 80% voort in het eerste en tweede deel van de darm (twaalfvingerige darm en nuchtere darm). Ten slotte vindt het laatste beetje opname in de dikke darm plaats.

Alcohol drinken op een lege maag: hoe helpt of beïnvloedt voedsel de opname ervan?

Vrienden drinken alcohol

De opname van ethanol in de twaalfvingerige darm en nuchtere darm is sneller dan in de maag. Om deze reden is de snelheid van maaglediging een belangrijke bepalende factor voor de snelheid van opname van de alcohol die iemand binnenkrijgt.

Wat dit betreft, toont de wetenschap aan (Spaanse link) dat het vermogen om deze stof op te nemen toeneemt met een lege maag en afneemt als de maag voedsel bevat. Dit komt doordat het contactoppervlak afneemt (zoals Fick’s Law aangeeft) en de maaglediging vertraagt.

Vette voedingsmiddelen vormen echter de uitzondering op deze regel, omdat ze de beweeglijkheid van de maag anders beïnvloeden dan andere voedingsstoffen. Ze vergroten met name de beweging en zorgen ervoor dat alcohol sneller het bloed bereikt.

Gelukkig zorgen voedingsmiddelen met koolhydraten en eiwitten ervoor dat de opname traag verloopt en dat de alcoholconcentratie in het bloed met wel 25% daalt. Als gevolg hiervan zal het drinken van alcohol op een lege maag tot hogere ethanolconcentraties in het plasma leiden en tot verhoogde giftige effecten.

Alcoholgehalte en opname in het lichaam

Aan de andere kant neemt de opname toe wanneer de drank in kwestie een alcoholgehalte van 20% tot 35% heeft, aangezien deze geen krachtige spierbewegingen veroorzaken in vergelijking met dranken met een alcoholgehalte boven deze waarde.

Op dezelfde manier neemt de opname van ethanol ook toe als iemand een grote hoeveelheid tegelijk inslikt, maar niet als hij het meerdere keren in kleine hoeveelheden inslikt.

Algemene effecten van alcohol op het lichaam

Zoals alles wat we binnenkrijgen, is de lever het orgaan dat verantwoordelijk is voor het metaboliseren van ethanol, aangezien het deze stof in aceetaldehyde omzet en vervolgens in azijnzuur. Ook scheidt het lichaam de resterende 5 tot 10% via urine, zweet en ademhaling uit.

Hoewel ethanol nog steeds in het bloed aanwezig is, tast het het zenuwstelsel aan. Dit is de reden waarom we klassieke symptomen ervaren, zoals de volgende:

  • Gevoel van ongeremdheid
  • Onduidelijk praten
  • Verlies van coördinatie

Het is belangrijk om op te merken dat een hoge doses alcohol vergiftiging kunnen veroorzaken, waarbij onder andere symptomen zoals de volgende verschijnen:

  • Misselijkheid, kokhalzen en braken
  • Verwardheid
  • Onderkoeling (lage lichaamstemperatuur)
  • Plotseling verlies van coördinatie
  • Langzame of abnormale ademhaling
  • Moeite met spreken
  • Verlies van bewustzijn
  • Flauwvallen

Alcohol bij vrouwen

Het is ook belangrijk om op te merken dat vrouwen doorgaans een lagere lichaamsmassa hebben dan mannen. Ze hebben ook een hoger vetpercentage en een lagere expressie van het enzym ‘acetaldehyde dehydrogenase’ (verantwoordelijk voor de vorming van azijnzuur) in het maagslijmvlies.

Om deze drie redenen hebben vrouwen de neiging om van alcohol meer dronken te worden dan mannen als ze dezelfde hoeveelheid alcohol hebben gedronken.

Alcohol bij zwangere vrouwen

Wanneer zwangere vrouwen ethanol binnenkrijgen, dan gaat het door de placenta van het bloed van de moeder naar de foetus. Baby’s worden dus aan hetzelfde alcoholgehalte in het bloed blootgesteld als hun moeders, wat tot verschillende ernstige complicaties kan leiden (Spaanse link).

Preventie en aanbevelingen

Man drnkt alcohol

Als het om gezondheidszorg gaat, dan is het het beste om alcoholgebruik te vermijden. Als je echter drinkt, vooral op een lege maag, dan is het de moeite waard om het volgende te overwegen:

  • Kies een drankje met een laag alcoholgehalte.
  • Drink water of andere niet-alcoholische vloeistoffen, tussen slokjes van je drankje met ethanol.
  • Probeer langzaam te drinken gedurende een lange periode, in plaats van grote hoeveelheden in korte tijd.
  • Eet een uur voordat je alcohol gaat drinken een maaltijd.

Hoe kan ik me beter voelen nadat ik alcohol op een lege maag heb gedronken?

Drinken op een lege maag verhoogt het risico op de bekende bijwerking die bekend staat als een ‘kater’. Dat gebeurt meestal de volgende dag nadat je veel alcohol hebt gedronken of iets met een hoog alcoholpercentage hebt gedronken. Symptomen kunnen onder andere de volgende zijn:

  • Duizeligheid
  • Overmatige dorst
  • Verminderd vermogen om zich te concentreren of helder te denken.
  • Hoofdpijn
  • Veranderingen in de stemming.
  • Misselijkheid en braken.
  • Gevoeligheid voor licht en geluid.
  • Maagklachten

Hoewel deze problemen op zichzelf kunnen worden opgelost, kun je de volgende tips overwegen om de klachten die je na het drinken van veel alcohol hebt te helpen verminderen:

  • Drink de hele dag door water, soepbouillon of vruchtensappen.
  • Slaap.
  • Eet licht verteerbaar voedsel, zoals toast, crackers en gelatine.
  • Neem pijnstillers, zoals ibuprofen, om hoofdpijn te verlichten.

Het is nooit goed om op een lege maag alcohol te drinken

Alcohol is een stof die op zichzelf schadelijk is voor de gezondheid, aangezien overmatig gebruik ervan met de ontwikkeling van ziekten gepaard gaat.

Wanneer het op een lege maag wordt geconsumeerd, dan kan het vanwege de snelle opname een grotere impact op het lichaam hebben. Aangezien ethanol dus eerder in de bloedbaan terechtkomt, veroorzaakt het zijn klassieke effecten en een groter risico op vergiftiging.

Om dit te voorkomen, is het raadzaam om wat te eten voordat je dit soort drank drinkt. Tegelijkertijd is het ideaal om veel water te drinken en excessen te vermijden. De beste manier om ervoor te zorgen dat het je gezondheid niet beïnvloedt, is door het volledig te vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bolet Astoviza, M., & Socarrás Suárez, M. M. (2003). El alcoholismo, consecuencias y prevención. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas22(1), 0-0
  • Organización Mundial de la Salud. Alcohol. Disponible en:
  • Aros, S. (2008). Exposición fetal a alcohol. Revista chilena de pediatría79, 46-50.
  • Evora, S. S. (2017). Alcohol y fisiología humana: Capítulo 2-donde todo comienza: el alcohol en el aparato digestivo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.