11 symptomen van een slechte bloedsomloop in benen en voeten

In veel gevallen is een slechte bloedsomloop in benen en voeten het gevolg van een ongezonde levensstijl. De beste optie om dit probleem te voorkomen is het aanleren van gezonde gewoonten en actief blijven.
11 symptomen van een slechte bloedsomloop in benen en voeten
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 13 november, 2022

Een slechte bloedsomloop in benen en voeten is een situatie waarin het bloed moeite heeft om door de aderen en slagaders te gaan. Vaak is het te wijten aan genetische oorzaken, maar het is ook mogelijk dat het een verworven probleem is.

In sommige gevallen is het een tijdelijke aandoening, terwijl het in andere gevallen een chronisch probleem kan worden. Een slechte circulatie in de benen en voeten kan ook het gevolg zijn van een onderliggende ziekte.

Slechte circulatie in de benen en voeten

Een slechte circulatie in de benen en voeten is een aandoening waarbij het bloed niet goed door de aderen en slagaders stroomt. Dit kan leiden tot verschillende complicaties die in sommige gevallen ernstig kunnen worden. Er zijn vele redenen voor deze aandoening. De meestvoorkomende zijn de volgende.

 • Erfelijkheid. Dit is de belangrijkste factor. Een gebrekkige structuur van de bloedsomloop brengt problemen met zich mee.
 • Zwangerschap. Hormonale veranderingen verwijden de aderen en belemmeren een goede circulatie.
 • Overgewicht en een zittende levensstijl. Deze omstandigheden maken het moeilijker voor het bloed om van de benen en voeten terug te keren naar en van de rest van het lichaam.
 • Veroudering. Bloedvaten verouderen en bemoeilijken de circulatie.
 • Het gebruik van voorbehoedsmiddelen (Spaanse link). Ze veroorzaken hormonale veranderingen die de circulatie soms bemoeilijken.
 • Houding. Langdurig staan, zitten of een gekruiste houding maakt de circulatie minder vloeiend.
 • Alcohol- en tabaksgebruik.
 • Stress.
 • Slagaderverkalking. Dit is een aandoening waarbij er vettige plaques in de bloedvaten zitten, en dit verhindert een normale circulatie.
 • Andere chronische ziekten. Onbehandelde diabetes en hypertensie veroorzaken ook problemen met de bloedsomloop.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Je bloedsomloop verbeteren met deze natuurlijke remedies

11 symptomen van een slechte bloedsomloop in benen en voeten

Slechte bloedsomloop in de benen
Wanneer het bloed niet goed naar de benen en voeten stroomt, kunnen er verschillende soorten ongemakken optreden.

Een slechte bloedsomloop in de benen en voeten veroorzaakt verschillende symptomen. Sommige zijn heel duidelijk, zoals zwelling in deze gebieden. Andere blijven vaak meer onopgemerkt, zoals veranderingen in de huid en nagels. Laten we eens kijken wat de meestvoorkomende verschijnselen zijn.

1. Zwelling

Zwelling is een symptoom van een slechte doorbloeding van de benen en voeten. Als de wanden van de aderen zwak zijn, ontstaat er een ophoping van bloed die leidt tot het wijder worden van deze aderen. Hierdoor ontstaan ook de bekende spataderen. Het risico van deze aandoening is matig: het is op zichzelf niet ernstig, maar het kan leiden tot complicaties.

2. Spataders

Spataders zijn kleine verwijde adertjes die onder de huid kunnen worden waargenomen. Ze lijken meestal op spinnenwebben of boomtakken. Spataderen zijn bijna altijd rood en steken niet uit en lijken ook geen volume te hebben. Ze lijken op spataderen, maar zijn kleiner. De oorzaak is van het ontstaan van spataderen is een slechte doorbloeding van de benen en voeten.

3. Tintelingen en krampen

Een tintelend gevoel in de benen wijst op een slechte doorbloeding. Als er daarnaast kramp optreedt, betekent dit dat het probleem ernstiger kan zijn. Het is mogelijk dat dit het gevolg is van vetafzettingen die de normale bloedstroom blokkeren en deze sensaties veroorzaken.

4. Veranderingen aan de teennagels

Een slechte doorbloeding van de benen en voeten kan ook veranderingen in de kleur en het volume van de teennagels veroorzaken. Als ze dikker worden en een blauwe tot paarse tint hebben, kan dit het gevolg zijn van slechte zuurstofvoorziening door een slechte doorbloeding. Dit symptoom komt ook voor bij ademhalings- of hartaandoeningen.

5. Veranderingen in de kleur van de huid

Als de kleur van de huid van de voeten of benen verandert, is het mogelijk dat dit komt door een slechte doorbloeding. In dat geval kunnen de voeten er witachtig of paarsachtig uitzien. Ook kunnen er bruine vlekken op de voeten en benen verschijnen, wat een teken kan zijn dat het probleem is voortgeschreden.

6. Vermoeidheid en gebrek aan snelheid

Vermoeidheid en een snel en zwaar gevoel in de ledematen zijn ook symptomen van een slechte circulatie in de benen en voeten.

Vaak is er het gevoel dat het niet gemakkelijk is om met beweeglijkheid te bewegen, en als je dat doet, treedt er heel gemakkelijk vermoeidheid op. Het is mogelijk dat dit komt doordat voedingsstoffen deze gebieden niet goed bereiken door een abnormale doorbloeding.

7. Temperatuursveranderingen

Als het bloed niet goed stroomt, is het gebruikelijk om plotseling een zeer koud of zeer warm gevoel in de voeten en benen te ervaren. Dit komt omdat de bloedstroom niet normaal is, en het langer duurt om deze gebieden te bereiken of terug te keren. Dit leidt tot veranderingen in de lichaamstemperatuur.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Voedsel dat de bloedsomloop verbetert

8. Droge en harde huid

Hoewel het misschien niet zo lijkt, leidt een slechte circulatie in de benen en voeten ook tot een verandering in de textuur van de huid in die gebieden. De huid kan stijver en stugger worden, en er ook dikker uitzien. Er kan schilfering optreden. Dit is niet altijd een teken van problemen met de bloedsomloop, maar het kan het wel zijn.

9. Langzame genezing

Bij een slechte doorbloeding bewegen de witte bloedcellen niet voldoende snel door de ledematen. Dit beïnvloedt de afweermechanismen. Daardoor kan het langer duren voordat wonden sluiten en genezen. In feite verschijnen er soms zweren op de benen of voeten, die zich kunnen ontwikkelen tot zweren. Dit is een teken van een slechte doorbloeding.

10. Intermitterende claudicatio

Claudicatio intermittens (etalagebenen) is een van de symptomen van aderverkalking. Dit is een ziekte waarbij er sprake is van verstopping van de slagaders door ophoping van vetafzettingen. Een van de gevolgen is een slechte doorbloeding van de benen en voeten. Iemand met deze aandoening ervaart vaak pijn na een paar stappen lopen.

11. Andere mogelijke symptomen

Twee andere tekenen van slechte doorbloeding in de benen en voeten zijn vermoedelijk het ontbreken van haar in dit gebied en barsten in de hielen. Deze verschijnselen kunnen niet als direct symptoom worden behandeld, maar ze wijzen er wel op dat er problemen met de bloedsomloop kunnen zijn.

Wat te doen aan een slechte bloedsomloop in de benen en voeten?

Been wordt onderzocht
Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de bloedsomloop in de benen en voeten te verbeteren. Massages kunnen dat ook.

Uiteraard hangt de behandeling van een slechte bloedsomloop in de benen en voeten af van de oorzaak van de slechte bloedsomloop. In het algemeen is het raadzaam om niet lang in dezelfde houding te blijven zitten, regelmatig lichaamsbeweging te doen, en comfortabele kleding en schoenen te dragen.

Als het probleem zich herhaaldelijk voordoet, kun je het beste naar een arts gaan. Misschien hoef je alleen wat aanpassingen te doen aan je dieet en levensstijl in het algemeen. In sommige gevallen wordt het gebruik van steunkousen en gewoonten zoals de benen ‘s nachts een paar minuten optillen aanbevolen.

Als het probleem ernstiger is of er een onderliggende ziekte is, zal je arts aangeven welke stappen je moet ondernemen. Afhankelijk van de toestand van elke patiënt en hun staat van ernst, kunnen er verschillende behandelingsmogelijkheden zijn.

Voorkom een slechte bloedsomloop met gezonde gewoonten

Een slechte bloedsomloop in de benen en voeten is niet iets dat over het hoofd gezien moet worden. Als de symptomen vaak voorkomen of ernstig zijn, kun je ze het beste met je arts bespreken, zodat hij of zij passende maatregelen kan nemen.

Een gezonde levensstijl is de beste manier om een slechte bloedsomloop in de benen en voeten te voorkomen. Gezond eten, regelmatig bewegen, goed slapen en een goede gemoedstoestand handhaven zijn de pijlers van een goede gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rueda Pérez, C. A. (2021). Visualización de venas y arterias por contraste de fase de rayos X.
 • Arrate Negret, M. M., Linares Despaigne, M. D. J., Molina Hechavarría, V., Sánchez Imbert, N., & Arias Carbonell, M. M. (2013). Efectos secundarios de los anticonceptivos hormonales en usuarias del método asistentes a las consultas de planificación familiar. Medisan, 17(3), 415-425.
 • Calderón Simbaña, J. A. (2021). Sistema Masajeador para las extremidades inferiores (Bachelor’s thesis).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.