Welke verschillende soorten zweren zijn er?

Er zijn talloze soorten zweren. Maagzweren zijn de meest bekende maar er zijn daarnaast andere soorten zoals huidzweren, die ook een groot aantal mensen treffen.
Welke verschillende soorten zweren zijn er?

Laatste update: 29 april, 2021

Er bestaan verschillende soorten zweren en vandaag zullen we in dit artikel de verschillende typen uitleggen en wat je eraan kunt doen.

Zweren zijn laesies die op de huid of slijmvliezen voorkomen en verlies van substantie veroorzaken. Ze hebben zeer diverse oorzaken en kunnen in verschillende delen van het lichaam worden aangetroffen.

De meest bekende van alle soorten zweren is de maagzweer. Het is een veel voorkomende laesie die het slijmvlies van de maag en soms ook de darm aantast. De prevalentie ervan onder de algemene bevolking ligt volgens schattingen tussen 5 en 10%.

Welke soorten zweren zijn er?

Maagzweer

Zoals we al zeiden, is dit het meest bekende type zweer. Het kan het slijmvlies van de maag (maagzweer) of de twaalfvingerige darm (zweer in de twaalfvingerige darm) aantasten. Bovendien kan deze soort zelfs in de slokdarm voorkomen, hoewel dit minder vaak voorkomt.

Maagzweren hebben te maken met infecties die het gevolg zijn van een bacterie genaamd Helicobacter pylori. Veel onderzoeken geven aan dat de helft van deze zweren verband houdt met deze bacterie (Engelse link).

Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer langdurig gebruik van medicijnen zoals niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen en aspirine. Daarnaast associëren experts factoren zoals stress, gekruid voedsel en het drinken van veel koffie met dit soort maagzweren, omdat ze de symptomen kunnen verergeren.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Let op de volgende 10 symptomen van een maagzweer

Huidzweren

Een schematische weergave van een huidzweer

Huidzweren zijn laesies die het verlies van bepaalde huidlagen veroorzaken. Ze tasten meestal de epidermis en dermis aan, hoewel ze ook de hypodermis, de diepste laag, kunnen aantasten. Daarom kunnen we zeggen dat het wonden zijn die verschillende diepten in de huid kunnen bereiken.

Huidzweren kunnen verschillende oorzaken hebben. De meeste komen voor bij ouderen die constant in bed liggen of zitten. Door lange tijd in dezelfde positie te blijven zitten of liggen, ontstaan er zweren in gebieden waar druk op het lichaam staat. Deze soorten zweren worden ook wel doorligwonden of decubitus genoemd.

Deze zweren kunnen ook worden veroorzaakt door problemen in de bloedsomloop en hebben dan vooral de neiging om op de benen te verschijnen. Ze komen met name voor bij mensen met veneuze problemen of die een zeer zittende levensstijl leiden. Daarnaast kunnen ze ook het gevolg zijn van een trauma.

Er zijn andere mechanismen die ook huidzweren kunnen veroorzaken. Ze ontstaan bijvoorbeeld ook als gevolg van wrijving van de huid of langdurige blootstelling aan hoge luchtvochtigheid.

Genitale zweren

Genitale ulcera zijn zweren die voorkomen in het gebied van de vulva, de penis of het scrotum. De meeste zijn te wijten aan seksueel overdraagbare aandoeningen en de meestvoorkomende oorzaak is een lokale infectie door het genitale herpesvirus.

Ze kunnen ook het gevolg zijn van een syfilis-infectie. In deze gevallen verschijnt meestal een enkele pijnloze zweer. Het is erg belangrijk om deze aandoeningen zo snel mogelijk te behandelen.

Aan de andere kant kan er ook sprake van chancroid zijn. Dit is een andere bacteriële infectie, waarbij meerdere zweren optreden, die meestal zeer gevoelig of pijnlijk zijn.

Ze kunnen allemaal gepaard gaan met verschillende symptomen, zoals veranderingen in vaginale afscheiding of urethrale afscheiding. Bovendien kunnen ze koorts, algemene malaise of andere laesies veroorzaken. Het is belangrijk om ze goed te laten diagnosticeren om verspreiding te voorkomen en de goede behandeling te kunnen starten.

Hoornvlieszweer

Het hoornvlies is de buitenste laag van het oog en fungeert als een soort beschermend schild dat de ogen beschermt tegen stof, ziektekiemen en andere risicofactoren. Hoornvlieszweren kunnen het gevolg zijn van een infectie of trauma. Daarnaast kan keratitis – de ontsteking van het hoornvlies zelf – ook hoornvlieszweren veroorzaken.

Veel van deze zweren ontstaan door het incorrect gebruik van contactlenzen. Daarom is het belangrijk om ze op de juiste manier en met goede hygiënische maatregelen te gebruiken.

Ze zijn vaak ook gerelateerd aan het herpes simplex-virus. Deze soorten zweren kunnen in het ergste geval gezichtsverlies veroorzaken. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een goede diagnose te laten stellen en een geschikte behandeling voorgeschreven te krijgen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Verzorging na een hoornvliestransplantatie

Rectale zweer

Er bestaat ook een aandoening die wel het solitair rectaal ulcusyndroom wordt genoemd. Ondanks de naam is er vaak sprake van meer dan één zweer in het rectum. Het komt voor bij mensen met chronische obstipatie. De gebruikelijke symptomen bij deze soorten zweren zijn bloed in de ontlasting en pijn bij het poepen.

In deze gevallen bevelen experts een gezonde levensstijl aan. Een dieet dat rijk is aan vezels en vocht helpt bijvoorbeeld meestal. In sommige gevallen kunnen patiënten echter een operatie als behandeling nodig hebben.

Mondzweren

Aften in de mond van een kind

Mondzweren – of aften – zijn meestal meervoudig en kunnen elk deel van de mond treffen. Ze kunnen optreden als gevolg van schimmelinfecties, zoals candidiasis of bij (mond)kanker. Ze zijn ook gerelateerd aan het herpesvirus.

Conclusie over de verschillende soorten zweren

Er zijn dus diverse soorten zweren, omdat het een pathologie is die in veel delen van het lichaam kan voorkomen en om verschillende redenen. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan als je een van deze soorten zweren opmerkt, zodat hij of zij de juiste diagnose kan stellen en de meest geschikte behandeling kan kiezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.