5 methoden die blaren helpen genezen en laten verdwijnen

Elk gebied van je lichaam waar de huid wordt blootgesteld aan regelmatige wrijving is gevoelig voor het ontwikkelen van blaren. In dit artikel geven we je de ultieme tip voor het laten genezen van deze vervelende wondjes.
5 methoden die blaren helpen genezen en laten verdwijnen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet je welke middelen en methoden blaren helpen genezen en elimineren?

Blaren zijn kleine en ongemakkelijke wondjes die het gevolg zijn van constante wrijving. Ze verschijnen meestal rond de hielen en enkels, maar komen ook op andere delen van het lichaam voor. Letterlijk overal waar de huid bedekt is en aan wrijving wordt blootgesteld, kunnen deze verwondingen ontstaan. Zelfs als je te veel krabt op een bepaalde plek, kan dit leiden tot vervelende blaren.

Een blaar is het pijnlijke resultaat van weefsel dat beschadigd is door wrijving. Ze verschijnen vaak op of onder de voeten als gevolg van het dragen van slechte schoenen. Het eten van te warm of te koud voedsel kan ook een kleine uitbraak van blaren op het tandvlees of elders in de mond veroorzaken. Iets eenvoudigs als een insectenbeet kan zelfs leiden tot een blaar als je er te vaak aan krabt of niet voor de wond zorgt. Bovendien kan elke brandwond een spoor van blaren achterlaten.

Vandaag willen we vijf methoden met je delen die blaren helpen genezen en elimineren.

Blaren? Ontdek methoden die blaren helpen genezen en elimineren

Wil je snel van die vervelende blaren af? Bekijk dan de volgende vijf oplossingen.

1. Laat ze ademen

Blaar op de hiel

Als je niet wilt dat je blaar na verloop van tijd nog pijnlijker en groter wordt (en we gaan er vanuit dat dat zo is), moet je dit advies opvolgen: laat de blaar ademen. Dit is een praktische oplossing en het zorgt zeker voor directe verlichting.

Als je je blaren laat luchten, zullen die onaangename wondjes geleidelijk genezen. Hoe langer de blaar aan de lucht wordt blootgesteld, hoe sneller het genezingsproces zich zal voltrekken.

Draag als het nodig is een pleister tijdens het lopen. Zorg ervoor dat de pleister los om de blaar zit. Houd het midden van het verband iets omhoog zodat er lucht onderdoor kan stromen.

2. Breng een zalf aan die de blaar genezen zal

Dat lees je goed. Hoewel het voor de hand lijkt te liggen, kan het gebruik van een zalf een groot verschil maken en het groter en pijnlijker worden van de blaar voorkomen. Crèmes verkorten de genezingstijd van een blaar en elimineren veel van de negatieve gevolgen, mits je natuurlijk kiest voor de juiste behandeling.

Na het verwijderen van vuil uit de blaar, moet je een antibacteriële zalf aanbrengen. Een gelachtige crème kan een goede optie zijn, omdat dit ook verfrissend werkt.

3. Maak de blaar altijd goed droog

Blarenpleister

De enige manier om een blaar te behandelen die extreme pijn en druk geeft (als deze gevuld is met vocht) is doorprikken. Om een infectie te voorkomen, moet je wel op het volgende letten:

 • Maak de blaar schoon met water en antiseptische zeep.
 • Prik de blaar voorzichtig kapot langs de rand met een in alcohol gesteriliseerde naald en laat alle vloeistof uit de blaar stromen.
 • Verwijder de bovenste huidlaag niet, want deze beschermt de wond tegen infecties.
 • Vergeet niet het aangetaste gebied droog te houden.

4. Aloëvera zal blaren helpen genezen!

Daar is ie weer, de plant die talloze aandoeningen behandelt! Blaren kunnen echt een kwelling zijn, vooral voor atleten en mensen die vaak te maken hebben met externe factoren zoals regen of zon of die bepaalde schoenen of uitrustingen dragen.

We hebben de oplossing die blaren helpen genezen zal:

 • Snijd het blad van de aloëveraplant open, zowel in de lengte als overdwars.
 • Haal de gel eruit, breng deze aan op het getroffen gebied en je zult direct verlicht voelen.

5. Maïsmeel

Maismeel

Dit is een ingrediënt dat bekend is in veel Latijns-Amerikaanse landen, omdat talloze producten zijn gemaakt van het meel dat geproduceerd wordt uit maïs. Een ongebruikelijke maar effectieve toepassing van maïsmeel is het gebruiken als natuurlijke remedie als je blaren genezen wilt.

Dit recept zal je helpen bij de behandeling van die vervelende blaren.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel maïsmeel (10 g)
 • 1 eetlepel honing (25 g)

Wat moet je doen?

 • Meng het maïsmeel en de honing tot een pasta.
 • Breng de pasta aan op je blaar. Het zal een eventuele infectie helpen voorkomen.

Als je na deze behandelingen nog steeds last blijft houden, ga dan naar een dokter. Deze kan de schade aan je huid beoordelen en je eventueel een middel voorschrijven dat je blaren helpen genezen zal. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Moliné, J. y S. M. (1999). Primeros auxilios : quemaduras. NTP 524: Primeros Auxilios: Quemaduras.
 • Santos Heredero, F. X., Rodríguez Arias, C. A., Barberán López, J., Martín Antona, E., Pérez del Caz, M. D., Torres García, A., … Viadé Juliá, J. (2014). Heridas y Cicatrización. Revista de La Sociedad Española de Heridas.
 • Ruiz, E. F. (2013). Antisépticos y desinfectantes. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. https://doi.org/10.1007/s00299-010-0857-1.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.