5 gezonde gewoonten om spataderen te verlichten

Spataderen zijn lelijk en kunnen een teken van een probleem met de bloedsomloop zijn. Gelukkig kun je ze minimaliseren door een aantal gezonde gewoonten te beoefenen. Lees dit artikel om erachter te komen hoe je dat kan doen!
5 gezonde gewoonten om spataderen te verlichten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn een aantal gezonde gewoonten die je kunnen helpen om spataderen op natuurlijke wijze te verlichten. Hoewel artsen de meest ernstige gevallen met professionele procedures moeten opereren, kun je deze over het algemeen door enkele veranderingen in je dagelijkse routine minimaliseren. Heb jij last van deze aandoening?

Spataderen zijn vergrote, verwrongen aderen die vaak boven het huidoppervlak uitsteken. Ze zijn paars of blauwachtig van kleur en ontwikkelen zich meestal op de benen en voeten.

Helaas is er geen 100% effectieve methode om ze te voorkomen. Er zijn echter enkele dingen die je kunt doen om te voorkomen dat ze erger worden. Ontdek in dit artikel wat je kunt doen.

Gewoonten om spataderen op natuurlijke wijze te verlichten

Spataderen worden door een storing van de eenrichtingskleppen van bloedvaten veroorzaakt, die de bloedcirculatie reguleren. Aangezien ze het bloed niet optimaal naar het hart kunnen terugvoeren, verwijden de aderen zich en krijgen ze dat karakteristieke uiterlijk.

In feite kan het naast de uitstekende aderen andere ongemakken veroorzaken, zoals een zwaar gevoel in de benen, pijn of zwelling in de kuiten. Om deze en andere complicaties te voorkomen, zijn er gelukkig verschillende opties om spataderen op natuurlijke wijze te verlichten. Begin vandaag met deze gewoontes!

1. Train en stretch je benen

Vrouw doet een stretch-oefening

Lichaamsbeweging versterkt de bloedsomloop in je benen, waardoor spataderen worden voorkomen en in sommige gevallen worden verlicht. Als het om het op natuurlijke wijze verlichten van spataderen gaat, dan is het belangrijk om je zittende levensstijl opzij te zetten.

Door een paar minuten te trainen en je benen te strekken, kun je de bloedsomloop verbeteren (Engelse link). In feite is deze gewoonte de sleutel tot het vermijden van andere ziekten die de gezondheid van je bloedsomloop aantasten.

Tips:

 • Besteed minstens 20 minuten per dag aan lichaamsbeweging.
 • Zorg ervoor dat je oefeningen opneemt om je benen en kuiten te trainen.
 • Stretch je spieren voordat je gaat trainen.
 • Als je wilt, kun je een yogaroutine doen. Yogahoudingen zijn erg gunstig bij het verbeteren van de bloedsomloop en het versterken van spieren.

2. Hef je benen op

Voor een snel gevoel van verlichting van pijn en ongemak van spataderen, moet je je benen een paar minuten naar het plafond heffen. Deze eenvoudige oefening vergemakkelijkt de bloedstroom in het onderlichaam en helpt het terug te keren naar het hart.

Tips:

 • Leg je voeten op een tafel of strek ze uit tegen een muur.
 • Je kunt ook in bed gaan liggen en je benen op drie of vier kussens laten rusten.
 • Hou je benen 15 minuten lang omhoog.

3. Vermijd langdurig staan of zitten

Man op een bureaustoel

Perioden van inactiviteit hebben een aanzienlijke invloed op het vasthouden van vocht in je benen door de bloedstroom te vertragen. Langdurig in dezelfde houding blijven kan ook problemen met de bloedsomloop veroorzaken.

Langdurig staan of zitten verhoogt de druk van de aderen in de benen en maakt het moeilijk voor bloed om naar het hart terug te stromen. Dit zorgt er zelfs voor dat het bloed zich verzamelt en de zwelling vergroot.

Tips:

 • Beweeg je benen meerdere keren per dag, vooral als je aan een bureau zit.
 • Doe minstens twee keer per dag rekoefeningen.
 • Hef je benen gedurende 15 minuten twee of drie keer per dag omhoog.

4. Draag compressiekousen om spataderen te verlichten

Compressiekousen zijn een zeer nuttige hulpbron als het om het verlichten van spataderen gaat. Door ze dagelijks te gebruiken, blijven de aderkleppen in de juiste positie en wordt de bloedcirculatie bevorderd. In feite helpen ze zwelling (Engelse link), een branderig gevoel en ander ongemak veroorzaakt door deze aandoening te verminderen.

Tips:

 • Draag overdag compressiekousen. Dit zal je onder andere helpen om krampen in de avond te verminderen.
 • Praat met je arts om erachter te komen wat de beste compressiekousen voor je zijn: mild, gemiddeld, sterk of extreem sterk.

5. Neem koude douches

Koude douche om spataderen te verlichten

Koud water bevordert namelijk vasoconstrictie (vernauwing van bloedvaten) in je benen en verbetert de doorbloeding. Koude douches dienen als therapie om spataderen en de bijbehorende symptomen te verlichten.

Wanneer je je lichaam met koud water bedekt, dan worden de bloedvaten vernauwd, wat tot verlichting van zwelling en een zwaar gevoel leidt. Het helpt zelfs om krampen en algemeen ongemak te verminderen.

Tips:

 • Als je aan het einde van de dag pijn of zwelling in je benen voelt, neem dan een douche met koud water.
 • Vermijd het nemen van hete baden en breng ook geen tijd in bubbelbaden door. Hoewel de warmte ontspannend lijkt, heeft het juist een negatief effect op mensen met spataderen.

Houd hier rekening mee om spataderen te verlichten!

Aderkleppen hebben als onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces de neiging om te verzwakken. Je kunt daarom niet veel doen aan factoren als leeftijd, geslacht of familiegeschiedenis.

Het toepassen van het advies dat we in dit artikel hebben gegeven en het aanhouden van een gezond voedingspatroon, kunnen je symptomen echter helpen verlichten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.