Wat is de beste manier om yoga te beoefenen?

28 januari, 2021
Om het meeste voordeel te halen uit het beoefenen van yoga, is het belangrijk om het in je dagelijkse routine op te nemen en er een bepaalde hoeveelheid tijd aan te besteden.

Yoga is een oude discipline die zijn oorsprong vindt in India. Het doel ervan is om balans en geluk te vinden. Om dit te bereiken neem je je toevlucht tot ontspannings- en meditatiepraktijken die je in contact brengen met je spirituele zelf. Maar wat is de aanbevolen manier om yoga te beoefenen? Wat is de beste tijd om het te doen?

In dit artikel nodigen we je uit om dieper in deze techniek te duiken, zodat je het optimaal kunt gebruiken, of je het nu in groepsverband of individueel beoefent. Laat je verleiden door yoga, dat een levensstijl is geworden voor mensen die zich zowel van binnen als van buiten willen verbeteren.

Hoe lang zou je yoga moeten beoefenen?

Yoga beoefenen om je spirituele zelf te vinden

Er zijn geen strenge regels als het gaat om het beoefenen van yoga. Hoe lang je deze discipline uitvoert is zeer individueel. Het doel ervan is om een balans te vinden tussen geest, lichaam en ziel. Daarom is het erg moeilijk om er een tijdslimiet aan te geven.

Yoga is meestal een pad voor de lange termijn, dat kan leiden tot een bepaalde levensstijl. Daarom is het, met respect voor iedere specifieke situatie, ideaal om het meerdere keren per week te beoefenen.

Veel mensen kiezen sessies van 20 tot 30 minuten, drie keer per week. Dit hangt echter helemaal af van de individuele factoren van ieder persoon. Denk bijvoorbeeld aan werk- en gezinsverplichtingen.

Bekijk dit artikel eens:
5 yogahoudingen voor als je niet erg lenig bent

Wanneer is de beste tijd om yoga te beoefenen?

Veel mensen kiezen ervoor om ’s ochtends yoga te beoefenen, voordat ze hun dagelijkse activiteiten en verplichtingen beginnen. Yoga dient om de geest en het lichaam op de best mogelijke manier energie te geven, door middel van:

 • ontspanning
 • meditatie
 • het uitvoeren van verschillende yogahoudingen

Hoewel het beoefenen van yoga in de ochtend kan betekenen dat je je op moet offeren, omdat het betekent dat je eerder wakker moet worden, is het zeker de moeite waard. Het geeft je namelijk veel energie.

Het is echter ook gebruikelijk om het einde van de dag te kiezen om een paar minuten yoga te doen. Door het op dat moment te beoefenen kun je je geest en lichaam kalmeren van het versnelde tempo van de activiteiten die je die dag gedaan hebt. Dankzij yoga hebben miljoenen mensen slapeloosheid, stress en nervositeit overwonnen.

Yoga wanneer je maar wilt

Yoga op het strand

Een van de grote voordelen van ontspannings- en meditatie-oefeningen die je tijdens yoga doet, is dat ze je toestaan om even je gedachten ‘uit’ te zetten. Een rustige, stille en vredige geest zal zich vertalen in meer heldere, ordelijke en coherente gedachten. Wanneer je geest echter overweldigd of overbelast is, zal het moeilijker voor je zijn om productief te zijn.

Yoga helpt al die mentale dialogen te dempen die je energie verspillen. Bij yoga gaat het erom je geest leeg te maken en je te concentreren op je lichaam. Op deze manier kun je verbinding maken met je innerlijke zelf en bijvoorbeeld zelfs je eigen hartslag horen.

Ontdek ook:
Menstruatiekrampen tegengaan met yoga

Neem de dingen zoals ze komen, dag na dag

Verwacht geen verbluffende resultaten van yoga binnen een paar dagen. De fysieke voordelen, die we zo hieronder noemen, vergen enige tijd voordat je ze op zult merken:

 • Verbeterde cardiovasculaire gezondheid
 • Grotere lenigheid
 • Beter gevormde spieren
 • Verbeterd zenuwstelsel
 • Het verbrandt calorieën
 • Verbeterde gezondheid van gewrichten

Het is daarom raadzaam om een geduldige en kalme houding aan te nemen als het gaat om het beoefenen van yoga. Het is beter om het als een levensstijl te zien en het in je dagelijkse routine op te nemen.

Yoga zorgt voor meer elasticiteit

Drink water wanneer je yoga beoefent

Hoewel yoga een eenvoudige oefening lijkt die weinig fysieke inspanning vereist, is dat niet zo. Afhankelijk van het type yoga dat je gaat beoefenen, verbrandt het lichaam calorieën en dus vet.

Het is daarom erg belangrijk om je lichaam goed gehydrateerd te houden en twee liter water per dag te drinken, vooral tijdens je training. Op deze manier werken je weefsels en organen beter en help je problemen te vermijden die typisch zijn voor het gebrek aan hydratatie.

Deze discipline wordt ook beschouwd als een goede manier om je lichaam te reinigen. Het drinken van water helpt je daarom om je lichaam te ontdoen van gifstoffen. Als je het in de ochtend beoefent, helpt het je lichaam te activeren. Doe je het in de avond, dan helpt het het ontgiftingsproces van je lichaam.

 • Brito, Cristian. (2010). Yoga en el Tratamiento de Adicciones: La Experiencia de Dos Años de Práctica de Yoga con Pacientes del Centro de Rehabilitación Takiwasi. Psicoperspectivas, 9(2), 253-278. https://dx.doi.org/10.5027/psicoperspectivas-Vol9-Issue2-fulltext-90
 • Telles, S., Gaur, V., & Balkrishna, A. (2009). Effect of a Yoga Practice Session and a Yoga Theory Session on State Anxiety. Perceptual and Motor Skills, 109(3), 924–930. https://doi.org/10.2466/pms.109.3.924-930
 • Bal, B.S.; Kaur, P.J. (2009). Effects of selected asanas in hatha yoga on agility and
  flexibility level. Journal of Sport and Health Research. 1(2):75-87.
 • Madanmohan, & Mahadevan, Sivasubramaniyan & Balakrishnan, Selvakumar & Gopalakrishnan, Maya & Prakash, Elapulli Sankaranarayanan. (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian Journal of Physiology and Pharmacology. 52. 164-70.
 • A. Ross; A. Brooks; K. Touchton-Leonard; G. Wallen. 2016. A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Yoga in Prevention and Therapy. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2914745/
 • Jennifer Warner. 2005. Meditation May Soothe Stressed Hearts. WebMD. https://www.webmd.com/heart-disease/news/20050304/meditation-may-soothe-stressed-hearts#:~:text=March%204%2C%202005%20%2D%20The%20benefits,the%20risk%20of%20heart%20disease.
 • Medina González, I. 2016. Programa de intervención “juegos psicomotores (yoga y mindfulness) para una mejor predisposición al aprendizaje”. Universidad de Granada. https://digibug.ugr.es/bitstream/handle/10481/45951/MedinaGonzalez_TFGPsicomotricidad.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 • Sam Dworkis, Peg Moline. 1994. ExTension: The 20-Minute-a-Day, Yoga-Based Program to Relax, Release & Rejuvenate the Average Stressed-Out Over-35-Year-Old Body. Simon and Schuster. https://books.google.com.ar/books?hl=es&lr=&id=Fc-9GNkaiUcC&oi=fnd&pg=PT20&dq=yoga+lesson+extension&ots=0WbPIiR9It&sig=FEDd997fvrh-6JYkvdiJA4kWvyg&redir_esc=y#v=onepage&q=yoga%20lesson%20extension&f=false