Symptomen en verlichten van musculaire torticollis

Ben je ooit met een stijve nek en ondraaglijke pijn in je nek wakker geworden? Als dat zo is, dan is het heel goed mogelijk dat je musculaire torticollis hebt gehad. Leer in dit artikel meer over de symptomen en mogelijke behandelingen.
Symptomen en verlichten van musculaire torticollis

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

We spreken wel van musculaire torticollis als er sprake is van een samentrekking van de spieren in de nek. Het verschijnt meestal door een slechte slaaphouding. Een slechte nekpositie kan tot stijfheid en veel pijn bij het bewegen leiden. Het artikel van vandaag gaat over de symptomen en het verlichten van musculaire torticollis.

Zoals het artikel ‘update over acute mechanische cervicalgie’ aangeeft (dat je hier in het Engels kunt vinden), kan musculaire torticollis ook optreden na blootstelling aan tocht of door geforceerde bewegingen. Je moet dus voor je nek zorgen om deze pijnlijke aandoening te voorkomen.

Congenitale musculaire torticollis

Een kindje met congenitale musculaire torticollis

Voordat we de kenmerkende symptomen van musculaire torticollis behandelen, moeten we de term congenitale musculaire torticollis introduceren (wetenschappelijk artikel is hier te vinden). Het woord congenitaal verwijst naar de aanwezigheid van deze aandoening vanaf het moment dat een baby wordt geboren. Men noemt dit ook wel een aangeboren afwijking.

Studies tonen ook aan dat de aandoening kan voortvloeien uit een bepaalde misvorming bij de geboorte. De musculus sternocleidomastoidicus of borstbeen-sleutelbeen-tepelspier van de baby is korter.

De enige oplossing is in deze gevallen om zo snel mogelijk een chirurgische ingreep te ondergaan. Dit moet gebeuren, omdat het lichaam zal proberen een dergelijke verkorting van de spier te compenseren door bijvoorbeeld problemen in de wervelkolom te veroorzaken.

Naarmate de pasgeborene groeit, zal zijn of haar hoofd meer naar de ene kant dan naar de andere kant te neigen. Als het recht getrokken moet worden, dan zal er weerstand zijn samen met een lichte pijn.

Hoewel je in sommige gevallen een operatie kunt voorkomen, is het meestal de enige oplossing wanneer een kind met deze aandoening geboren wordt. Het is in elk geval belangrijk om de instructies van de arts op te volgen, zodat deze zich op de meest gunstige manier voor de baby ontwikkelt.

De symptomen van musculaire torticollis

Nu je hebt geleerd over één type aangeboren torticollis, laten we eens kijken naar de symptomen rond de meest voorkomende versie: de tijdelijke versie degene die we allemaal kennen, omdat we deze op een bepaald moment in ons leven hebben gehad. We zullen je ook vertellen hoe je deze aandoening kunt verlichten.

Beperkte hoofdbeweging

Musculaire torticollis is een intense pijn in de nek wanneer je uit bed komt na een nacht slapen en voelt bij iedere lichte beweging. Misschien is het hoofd naar één kant gekanteld of is de mobiliteit in het gebied minder. Als je de plek waar het pijn doet aanraakt, dan merk je hoe stijf de spier is.

  • Vermijd in deze gevallen plotselinge bewegingen en warm de nek op om de temperatuur van het gebied te reguleren.
  • Je kunt jezelf een zachte massage geven om ongemak te verminderen (hoewel dit effect slechts tijdelijk is).

Hoofdpijn

Musculaire torticollis kan ook hoofdpijn veroorzaken, vooral als je daar vatbaar voor bent. Dit komt door de stijfheid van het gebied en er kan ook cervicale pijn zijn.

In deze gevallen moet je ook plotselinge bewegingen vermijden en proberen het gebied te immobiliseren. Als dat niet mogelijk is beweeg dan behoedzaam. Onder geen enkele omstandigheid mag het je pijn verergeren.

Schouders op een andere hoogte

Vrouw probeert pijn te verlichten

Ten slotte is een kenmerkend symptoom van torticollis dat de ene schouder iets hoger is dan de andere. Dit komt door de intense samentrekking die in de spier optreedt en die het hoofd dwingt om naar één kant te leunen.

In dit geval kun je een zeer zachte en gecontroleerde stretch doen om je ongemak te verlichten. Je moet ook plotselinge bewegingen vermijden. Het beste wat je kunt doen, is zoveel rusten als je kunt.

Houd er bovendien rekening mee dat torticollis verbetert naarmate de dagen verstrijken. Meestal houden de klachten ongeveer drie dagen aan. Dus met de juiste zorg, zal je probleem sneller verdwijnen dan je verwacht.

Het handhaven van een goede houding terwijl je slaapt, evenals het kiezen van een goed kussen, kunnen je kansen op musculaire torticollis verminderen. Weet in ieder geval dat iedereen het op een bepaald moment zal ervaren, en dat het niet iets is om je zorgen over te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ankha, M. E. A., Nascimento, R., Raldi, F., De Moraes, M., Ribeiro, Z., & Dos Santos, L. (2017). Traumatic bone cyst and congenital muscular torticollis: association or a chance?. Revista española de cirugía oral y maxilofacial: Publicación Oficial de la Sociedad Española de Cirugía Oral y Maxilofacial39(1), 46-49.
  • Barraquer-Bordas, L.. (1966). Los transtornos del movimiento, de la postura y del tono por patologia extrapiramidal. Arquivos de Neuro-Psiquiatria24(2), 122-139. https://dx.doi.org/10.1590/S0004-282X1966000200007
  • González Gil, José Manuel, González Salgado, Omar, & Barranco Martínez, Luis Felipe. (2001). Tortícolis infantil: Nuevas perspectivas en su tratamiento. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología15(1-2), 65-70. Recuperado en 12 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2001000100013&lng=es&tlng=es.
  • Robles Gálvez, C. N. (2018). Enfoque fisioterapéutico en el tortícolis muscular congénito.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.