Cervicale spondylose: symptomen en behandelingen met natuurlijke middelen

Spondylose is een vorm van nekpijn die je levenskwaliteit ernstig kan aantasten. We stellen je een reeks verschillende natuurlijke remedies voor om de symptomen te verlichten.
Cervicale spondylose: symptomen en behandelingen met natuurlijke middelen
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Cervicale spondylose of artrose van de nekwervels kan veel verschillende oorzaken hebben. Toch is dit een ontwikkeling die gewoonlijk bij het ouder worden optreedt.

De wervelkolom is een ongelooflijk ingewikkelde structuur. De wervels bestaan uit een geheel van fijne botten en kraakbeenschijven. Het evenwicht en de kracht van deze botten worden onmiddellijk beïnvloed door een slechte houding, heftige of asymmetrische bewegingen en ook als gevolg van het ouder worden.

Zodra cervicale spondylose uitgesproken aanwezig is, kan de pijn zelfs helemaal tot in de armen en de benen raken. Als jij in die situatie zit, moet je met de huisarts en een goede kinesist praten over hoe je nieuwe leefstrategieën kunt inbouwen in je dagelijks leven.

Wij stellen voor dat je je informeert over deze aandoening van het spierstelsel en het skelet. Leer bovendien de natuurlijke behandelingen van dit probleem kennen, want dit is een van de meest voorkomende aandoeningen bij oudere volwassenen.

Wat is cervicale spondylose en hoe ziet het er uit?

Cervicale wervels

Cervicale spondylose is een vorm van artrose die de nekwervels treft.

De nekgewrichten takelen hierbij af. Dit probleem verschijnt meestal onopgemerkt rond de leeftijd van veertig jaar. Op zestigjarige leeftijd zijn de symptomen veel heftiger. Toch hebben kinderen en jongvolwassenen met artrose soms ook last van een gelijkaardige aandoening.

Oorzaken van spondylose

Misschien is het een vreemde uitspraak, maar cervicale spondylose komt niet voort uit overbelasting van de wervels of van het kraakbeen in de nek.

De oorsprong van het probleem ligt in de slijtage van het inwendige vezelachtige membraan van de gewrichten.De gewrichten verliezen namelijk elasticiteit als ze te weinig vocht krijgen om zich mee te hydrateren en sterk en beweeglijk te houden. Als gevolg van het gebrek aan vocht zal het inwendige deel van het gewricht uiteenvallen.

Wanneer de druk wordt verhoogd, wordt het kraakbeen afgebroken en beginnen de wervels tegen elkaar aan te wrijven. Dit veroorzaakt uiteraard pijn, ontstekingsreacties en een stijve nek, soms samen met duizeligheid en misselijkheid.

Als de cervicale spondylose chronisch wordt, kan er een knobbel of osteofyt ontstaan. De groei van de osteofyt drukt op de plaats waar de zenuwen liggen. De pijn zal dus erger worden.

Symptomen

Dit is een overzicht van de meest voorkomende symptomen van cervicale spondylose.

 • Het meest opvallende symptoom is duidelijk nekpijn en stijfheid. Rijden, lezen of voorover buigen kunnen krampen veroorzaken in de nek en zelfs duizeligheid.
 • In vele gevallen spreidt de pijn zich uit naar de uiteinden van het lichaam. Het komt heel veel voor dat de armen, handen en vingers wat verdoofd en zwak aanvoelen.
 • Een ander symptoom is hoofdpijn.
 • Daarnaast worden sommige mensen misselijk en verliezen hun evenwicht.
 • Sommigen horen zelfs ook bepaalde inwendige geluiden alsof er iets ‘knispert’ in hun nek.

Natuurlijke behandelingen van cervicale spondylose

Honing en kurkuma tegen cervicale spondylose

Warm-koud behandeling

De eerste manier om cervicale spondylose te behandelen en de pijn te verminderen, is het gebruik van warme en koude kompressen.

 • Leg de kompressen afwisselend op de nek en de schouders.
 • Hete kompressen verbeteren de bloedcirculatie en ontspannen de spieren.
 • Anderzijds helpen koude kompressen om de ontsteking en de zwelling te verminderen.

Let op! Als je nek erg ontstoken is, kun je beter geen hete kompressen gebruiken.

Doe lichte oefeningen als je daartoe in staat bent

Wat je echter eerst moet doen, is advies vragen aan je arts en je kinesist. Het is echter noodzakelijk dat de wervelkolom in beweging blijft. Vooral de zones rond de nek en de schouders hebben beweging nodig.

Wandelen, yoga en zwemmen zijn over het algemeen de drie meest geschikte activiteiten om je levenskwaliteit te verbeteren wanneer je last hebt van cervicale spondylose.

Kurkuma

Kurkuma is een erg werkzame en natuurlijke ontstekingsremmer. Vooral in het geval van gewrichtspijn en om de bloedcirculatie te verbeteren is kurkuma heel nuttig.

Sesamzaad

Sesamzaad

Sesamzaad is rijk aan calcium, mangaan, magnesium, zink en koper. Het is dus aan te raden om regelmatig sesamzaad te eten. Het zorgt ervoor dat het kraakbeen soepel blijft en dat de afbraak van het gewricht zich minder snel ontwikkelt.

Meng sesamzaad in je salades. Je kunt zelfs met warme sesamolie jezelf masseren.

 • Je hoeft alleen wat olie op een kompres te doen.
 • Daarna maak je cirkelende bewegingen in de nek en schouders.

Appelazijn

Appelazijn heeft fantastische ontstekingsremmende eigenschappen.

Hoe gebruik je appelazijn?

 • Zorg er ten eerste voor dat de appelazijn biologisch en ongeraffineerd is. (Gebruik voor dit doel geen appelazijn die je in de supermarkt koopt.)
 • Neem dan een kompres of katoenen handdoek en bevochtig die met een beetje van dit natuurlijke middel.
 • Daarna breng je dit aan op je nek. Herhaal twee tweemaal daags, zo lang mogelijk.

In grote lijnen zijn deze natuurlijke middelen slechts een extra hulp om nekpijn te verzachten. Het is echter belangrijk dat je medisch advies vraagt. Zo kun je vermijden dat de aandoening chronisch wordt en je levenskwaliteit aantast. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Andrade Cevallos, M. J., & Gavilánes Cevallos, M. C. (2015). Espondilosis cervical. El rol de la prevención secundaria en la aparición de la mielopatía cervical espondilótica Cervical. Revista Cubana de Reumatología.
 • Mohiuddin, E., Asif, M., Akram, M., Uddin, S., Ahmed, A., Usmanghani, K., & Hannan, A. (2010). Curcuma Longa and Curcumin : a Review Article. Rom. J. Biol. – Plant Biol. https://doi.org/10.1186/s13104-017-2728-0
 • Shahidi, F., Liyana-Pathirana, C. M., & Wall, D. S. (2006). Antioxidant activity of white and black sesame seeds and their hull fractions. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.08.009
 • Malanga, G. A., Yan, N., & Stark, J. (2015). Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury. Postgraduate Medicine. http://doi.org/10.1080/00325481.2015.992719
 • Atik, D., Atik, C., & Karatepe, C. (2016). The Effect of External Apple Vinegar Application on Varicosity Symptoms, Pain, and Social Appearance Anxiety: A Randomized Controlled Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. http://doi.org/10.1155/2016/6473678

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.