Nieuwe methode om artritis te behandelen

Kom meer te weten over artritis, een ontsteking van de gewrichten die veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld reumatische aandoeningen.
Nieuwe methode om artritis te behandelen

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 07 november, 2022

Ontstekingen van de beenderen wordt meestal geassocieerd met een oudere leeftijd, maar artritis kan wel degelijk op elke leeftijd voorkomen. Symptomen als chronische pijn of vervorming van het skelet, allemaal gevolgen van artritis, kunnen dus al op erg jonge leeftijd optreden, zelfs als je nog maar twintig jaar oud bent. We kunnen dus wel zeker stellen dat artritis geen ouderdomsziekte is, aangezien het ook bij jonge mensen voorkomt. Het is daarom evident dat vele mensen zoeken naar manieren om artritis te behandelen.

Als je last hebt van de ziekte, kan dit je normale leven ernstig beïnvloeden. Aangezien de chronische pijnen erg moeilijk om te dragen zijn.

Ernstige gevolgen van artritis

Bij ernstige vormen van artritis kunnen patiënten bovendien te maken krijgen met angststoornissen of depressie. Deze bijkomende gevolgen ontstaan omdat men naast de fysieke gevolgen vaak weinig afweet van de ziekte. Daardoor kroppen de betroffen mensen hun gevoelens op en eindigen ze met een gevoel van eenzaamheid en bedroefdheid.

Hun mentale gezondheid gaat er verder op achteruit als ze zich realiseren dat er geen genezing bestaat.

Een definitieve oplossing voor het probleem bestaat echter nog niet

Maar wetenschappers hebben wel een nieuwe manier ontdekt om artritis beter te behandelen. Deze methode vermindert de ontsteking en verbetert de levenskwaliteit van degenen die elke dag opnieuw met de ziekte geconfronteerd worden. Deze studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine.

De Queen Mary Universiteit reikt een nieuwe methode om artritis te behandelen aan

Artritis in de Handen

Het gebruikelijke protocol bij de vaststelling van een ziekte is dat men medicatie voorschrijft. Tegelijkertijd raden dokters ook aan om naast de medicatie ook alternatieve therapieën te proberen. De populairste therapieën zijn:

  • Homotherapie
  • Meditatie
  • Warmte-en-koudetechniek
  • Acupunctuur
  • Massage

Al deze methodes helpen om de pijn te verminderen. Maar het gebeurt echter maar zelden dat de pijn er volledig door verdwijnt.

De Universiteit van London

Wetenschappers van de Universiteit van Londen is nu naar buiten gekomen met een nieuwe manier om artritis te behandelen. Vóór de presentatie van hun onderzoek was het onmogelijk om het kraakbeen te bereiken, waar het probleem van artritis zich situeert, maar deze groep onderzoekers heeft hiervoor een oplossing gevonden. Dit is hen gelukt dankzij “exosomen”, die door zich door de cellen bewegen tot ze het kraakbeen bereiken. 

 

Artritis in de Hand

De wonderlijke exosomen zijn minuscule subcellulaire structuren

Deze maken deel uit van het cellulair membraan en bevatten een vloeistof. Wat hen zo fantastisch maakt, is dat ze meestal terug te vinden zijn in de witte bloedcellen van de ontstoken gewrichten van mensen die lijden aan artritis. We kunnen dus stellen dat de witte bloedcellen meer dan 300 eiwitten naar de eerder genoemde structuren brengen om het kraakbeen te beschermen.

De nieuwe manier om artritis te behandelen heeft nog ruimte tot verbetering

Gewrichtspijn

Men testte de nieuwe therapie eerst op ratten en hierbij boekte men een groot succes. Hierna verklaarde het team in Londen dat er verschillende nieuwe kansen gecreëerd worden dankzij dit onderzoek. De volgende stap zal zijn dat ze andere componenten, zoals onder meer omega 3, gaan toevoegen om de dekking te vergroten.

Volgens Stephen Simpson, de directeur van het Arthritis Research UK en mede-auteur van de studie, zal deze ontdekking leiden tot het ontwerp van de meest effectieve behandeling die we tot nu toe kenden en zal deze nieuwe behandeling een wereld van verschil betekenen voor de patiënten.

  • Een ander voordeel van de nieuwe behandeling is dat de patiënten nog nauwelijks één dag in het ziekenhuis hoeven te verblijven om de transfusie te voltooien.  
  • Daarna kunnen ze gewoon terugkeren naar huis en doorgaan met hun leven zonder verdere belemmeringen.
  • Bovendien zal de ingebrachte vloeistof de botten mogelijk herstellen.

Men probeert momenteel nog om een strategie te vinden die naast het verlichten van de pijn ook de botten kan herstellen.

Een revolutionaire innovatie

We zouden dus kunnen stellen dat we aan de vooravond staan van een revolutionaire innovatie. Deze zou de voorloper kunnen zijn van het ontstaan van een nieuwe helende oplossing.  Om dat doel uiteindelijk te bereiken, is er nog één ontbrekend element: men heeft nog menselijke proefpersonen nodig.

Men hoopt ook dat de resultaten even positief zullen zijn als degene die men heeft bereikt met de laboratoriumratten.

Pijnlijke Knie

Als ze hun verwachtingen waarmaken, komen we wel erg dichtbij om een ziekte te bestrijden waar miljoenen mensen ter wereld mee geconfronteerd worden.

Deze studie toont ook de voordelen van uitvindingen en innovatie in de gezondheidszorg aan.

De bevindingen zijn niet alleen goed nieuws voor zij die aan de ziekte lijden, maar op de lange termijn zullen ze ook enorme besparingen betekenen voor de gezondheidszorg. Dit betekent immers dat het veel eenvoudiger zal zijn om de pijn te bestrijden en uit te roeien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.