Symptomen en behandeling van een koortslip

Herpes is een veelvoorkomend virus dat iedereen kan treffen, zowel volwassenen als kinderen. De symptomen van een koortslip zijn makkelijk te herkennen. Hieronder leggen we uit hoe je ze kunt herkennen en behandelen.
Symptomen en behandeling van een koortslip

Laatste update: 16 mei, 2021

Orale herpes wordt vaak een koortslip genoemd. Deze aandoening is nauw verbonden met het uiterlijk, omdat het op het hoogtepunt blaasjes rond de mond veroorzaakt. In dit artikel kom je meer te weten over de symptomen en behandeling van een koortslip.

Een virus veroorzaakt de infectie, die zich veel makkelijker kan verspreiden dan andere ziekten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou bij een test op een koortslip ongeveer 67% van de volwassen bevolking ter wereld een positief resultaat hebben. Met andere woorden, iemand kan positief getest worden ook al heeft hij of zij nooit symptomen gehad.

Hoe het zich verspreidt

Het herpes simplex virus HSV-1 veroorzaakt een koortslip. Deze ziekteverwekker behoort tot de virusfamilie die bekend staat als Herpesviridae. Tot deze familie behoort ook HSV-2, ook bekend als genitale herpes.

Over het algemeen tasten deze virussen verschillende delen van het lichaam aan, en wel op de volgende manieren:

  • HSV-1 blijft voornamelijk rond de mond.
  • HSV-2 manifesteert zich in de genitale regio en veroorzaakt genitale herpes.

Beide virussen worden door contact overgedragen, ook als er geen zichtbare of actieve laesies zijn. Een persoon kan dus een andere persoon besmetten, zelfs als die geen blaasjes heeft op het moment van het contact.

Natuurlijk is de kans op overdracht van het virus veel groter als de persoon de blaasjes wel heeft. De kans op overdracht is echter het grootst als een van de blaasjes openbarst en de vloeistof zich verspreidt. Het vocht in de blaar is namelijk een van de grootste dragers van de herpes simplex virussen.

Voor alle duidelijkheid, herpes is in alle vormen zeer besmettelijk. Een besmette persoon kan HSV-1 verspreiden naar een andere persoon door een kus, maar ook door het delen van keukengerei. HSV-2 daarentegen wordt vooral verspreid door seksueel contact.

Strikt genomen is dit onderscheid echter niet altijd het geval. Iemand kan bijvoorbeeld genitale herpes oplopen door orale seks, maar symptomen rond de mond hebben alsof het een koortslip is.

Afbeeldingen van het herpesvirus

Symptomen van een koortslip

HSV-1 doorloopt verschillende fasen. Afhankelijk van de fase van de evolutie van het virus, zullen de symptomen verschillend zijn.

Hieronder beschrijven we de veel voorkomende natuurlijke evolutie van een koortslip.

  • Brandend gevoel. Tot een dag voordat er blaasjes verschijnen, kan een geïnfecteerde persoon jeuk, een branderig gevoel of tintelingen rond de lippen voelen.
  • Zichtbare blaasjes. De tweede fase zijn de zichtbare blaasjes. De blaasjes van een koortslip bevatten een heldere vloeistof en bevinden zich op of rond de lippen. In deze fase kan de persoon ook koorts krijgen.
  • Breken van de blaasjes. Na ongeveer vier tot zeven dagen na het ontstaan van de blaasjes, breken ze open en komt er vloeistof vrij. Op de plaats van de blaar ontstaat een zweer, die later in een korst verandert.
  • Littekenvorming. Ongeveer vijftien dagen tot een maand na de eerste symptomen verdwijnen de korstjes en laten ze geen litteken achter. Het is belangrijk te weten dat deze evolutie meestal het langst duurt tijdens de eerste uitbraak, en sneller geneest bij volgende uitbraken.

Behandelingsopties

Als het niet behandeld wordt, zal een koortslip zijn natuurlijke evolutiecyclus doorlopen zoals we hierboven beschreven. Na een paar dagen, weken of hooguit een maand, zouden de tekenen van het virus moeten verdwijnen zonder littekens.

Daarna zal het virus slapend blijven in het perifere zenuwstelsel en in de toekomst al dan niet opnieuw de kop opsteken met gelijkaardige symptomen die minder lang duren.

Pillen en een naald rond het woord herpes

Het is aangetoond dat antivirale middelen, zoals aciclovir of valaciclovir, het beste medicijn zijn tegen een koortslip. Hun enige voordeel is echter dat ze de duur van de uitbraak verkorten. Tot nu toe is er geen genezing voor herpes.

Ondanks de doeltreffendheid van antivirale geneesmiddelen zal HSV-1 nog steeds aanwezig zijn in het perifere zenuwstelsel en kan het daarom in de toekomst opnieuw worden geactiveerd.

Antivirale middelen zijn verkrijgbaar in tabletten voor inname via de mond of als crèmes om plaatselijk aan te brengen. De orale route is doeltreffender dan de lokale. Bovendien hangt de effectiviteit af van hoe vroeg iemand met de behandeling begint.

Idealiter zou iemand zijn antiviraal middel moeten innemen op het moment dat hij de bekende jeuk of het branderige gevoel krijgt, of op zijn laatst zodra er een blaasje ontstaat.

Als de symptomen pijnlijk worden, kunnen lage doses pijnstillers helpen. Zowel Ibuprofen als paracetamol zijn geschikte opties om de pijn te verlichten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Echeverría, A., Vignoletti, F., Fabrizi, S., Matesanz, P. (2007).Papel etiológico de los virus en la enfermedad periodontal.Avances en periodoncia e implantología oral, 19(2), 101-113.
  • Alvarez, Esthefanya Diaz, et al. “Conocimiento y tratamiento del herpes labial utilizado por adolescentes en Medellin.” Revista Nacional de Odontologia 13.26 (2017).
  • Bascones-Martínez, A., Pousa-Castro, X. (2011). Herpesvirus.Avances en Odontoestomatología, 27(1), 11-24.
  • Romero, H. R., Rojas, P. N., González, L. P., Klein, K. P.,de la Parte, M. A., Barrios, H. R. (2012). Actualización enInfecciones por el Virus Herpes Simplex. Informe Medico,14(8).nforme Medico,14(8).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.