Natuurlijke crèmes om littekens te verminderen

Als je littekens hebt, wil je ze waarschijnlijk verbergen. Gelukkig kun je met deze natuurlijke crèmes de zichtbaarheid van littekens verminderen.
Natuurlijke crèmes om littekens te verminderen

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Littekens zijn er in alle soorten en maten, en ze kunnen zowel je uiterlijk als je gevoel van eigenwaarde beïnvloeden. Daarom vertellen we je in het artikel van vandaag hoe je een aantal natuurlijke crèmes kunt maken die helpen om littekens te verminderen.

Om te beginnen is het belangrijk om duidelijk te maken dat een litteken een teken op de huid is dat wordt veroorzaakt door een snee of een brandwond, en dat het tijdelijk of permanent kan zijn. Zo komen littekens van keizersnede bevallingen bijvoorbeeld vaak voor bij vrouwen. Eigenlijk is dit een onvermijdelijk litteken na een dergelijke bevalling.

Het goede nieuws is echter dat je de zichtbaarheid van littekens kunt verminderen. Zo kun je in de zomer je bikini dragen zonder dat je bang hoeft te zijn om met je huid te pronken.

Tot slot moet je weten dat het menselijk lichaam in staat is om met zijn littekens om te gaan. Ze hebben de neiging om na verloop van tijd vanzelf op te ruimen. Hoe dan ook, je kunt het genezingsproces versnellen door de huismiddeltjes die we hieronder zullen beschrijven te gebruiken.

Natuurlijke crèmes om littekens te verminderen

Zelfgemaakte aloëveracrème

Litteken op de buik

De helende eigenschappen van aloëvera zullen helpen om het uiterlijk van littekens te verminderen. Daarnaast is de gel in aloëveraplanten zeer geschikt voor het genezen van wonden en brandwonden. Na het gebruik van deze lotion, zul je merken dat je huid helder en gehydrateerd zal zijn.

Ingrediënten

Bereiding

 • Meng eerst de kokosolie en de aloëveragel in een kleine kom en meng ze door elkaar tot een romige consistentie, vergelijkbaar met die van lotion.
 • Voeg vervolgens de tarwekiem-, wierook- en rozenbottelolie toe. Meng opnieuw.
 • Masseer tot slot één of twee keer per dag je littekens met deze aloëlotion.

Fuller’s earth klei

Een vrouw brengt een kleimasker aan op haar gezicht

Fuller’s earth is een kleisoort met absorberende eigenschappen. Het helpt de vetweefsels in de huid te verminderen en het werkt ook om de zichtbaarheid van littekens te verminderen en de huid meer elasticiteit te geven.

Ingrediënten

Bereiding

 • Meng eerst alle ingrediënten tot een gladde massa.
 • Breng vervolgens de crème aan op je littekens.
 • Laat het 30 tot 45 minuten intrekken en verwijder het vervolgens met veel water.
 • Je moet dit mengsel een of twee keer per week aanbrengen om het gewenste resultaat te bereiken.

Masker met havermout en zure room

natuurlijke crèmes

Havermout is een graan dat rijk is aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen, die kunnen helpen het ontstaan van littekens op de huid te verminderen. Lotions met havermout helpen ook bij het bestrijden van een droge en gebarsten huid. Met dit havermoutmasker kun je je huid hydrateren en worden je littekens na verloop van tijd minder zichtbaar.

Ingrediënten

Bereiding

 • Meng de zure room en de yoghurt in een kom tot ze goed gemengd zijn.
 • Voeg de eetlepel havermout toe en roer alle ingrediënten door elkaar.
 • Breng de pasta aan op de aangetaste plek en laat het 15 tot 20 minuten rusten. Spoel vervolgens af met koud water.
 • Gebruik dit middel één of twee keer per week.

Middel met uiensap en olijfolie

Ui is een van de meest gebruikte groenten in de keuken, maar zijn helende eigenschappen zijn ideaal voor de behandeling van littekens. Bovendien zal de combinatie van olijfolie en uien dit middel nog effectiever maken. Dat komt omdat olijfolie en uien mineralen bevatten die het huidweefsel helpen te herstellen.

Ingrediënten

Bereiding

 • Snijd de ui in blokjes en doe ze in een blender. Meng tot je een sapje hebt en giet het vervolgens in een kleine kom.
 • Voeg de olijfolie toe aan het uiensap en meng ze goed door elkaar.
 • Breng het mengsel aan op de aangetaste plekken en laat het 20 tot 30 minuten trekken. Spoel dan af met koud water.
 • Gebruik dit middel één of twee keer per dag.

Door gebruik te maken van deze huismiddeltjes en natuurlijke crèmes, kun je de zichtbaarheid van littekens verminderen en houd je een gezonde huid. Wees niet bang om je mooie huid te laten zien: je littekens bepalen niet wie je bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Andrades, Patricio, Susana Benítez, and Arturo Prado. “Recomendaciones para el manejo de cicatrices hipertróficas y queloides.” Revista chilena de cirugía 58.2 (2006): 78-88.
 • Bernabéu, Alejandra. “Tratamiento de las cicatrices.” Offarm: Farmacia y Sociedad 28.2 (2009): 40-43.
 • Jornet, Josep M. Petit, et al. “Prevención y tratamiento de la cicatriz patológica.” Revista ROL de enfermería 27.1 (2004): 7-12.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.