5 manieren om snel koortsblaasjes te verlichten

Koortsblaasjes zijn kleine zweertjes op de lippen, mond of tandvlees. Hoewel ze niet ernstig zijn, zijn ze erg ongemakkelijk en zeer besmettelijk. Ontdek 5 manieren om snel koortsblaasjes te verlichten.
5 manieren om snel koortsblaasjes te verlichten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Koortsblaasjes worden door het herpes simplex-virus veroorzaakt, een veelvoorkomende infectie die zich gemakkelijk verspreidt. Volgens de American Sexual Health Association is zelfs meer dan de helft van de volwassenen in de Verenigde Staten drager van dit virus. Met dat in gedachten willen we je 5 manieren vertellen om koortsblaasjes snel te verlichten.

Deze infectie veroorzaakt blaarvorming op de lippen, mond en tandvlees. Tegelijkertijd veroorzaakt het een licht branderig gevoel, tintelingen en jeuk rond de lippen.

Hoewel de infectie bijna altijd mild en van korte duur is, kan deze zich soms naar andere delen van het lichaam verspreiden en terugkeren. Ontdek hieronder hoe je koortsblaasjes of orale herpes kunt bestrijden.

Remedies om je te helpen koortsblaasjes snel te verlichten

Tot op heden is er geen definitieve remedie om het herpes simplex-virus te elimineren. Nadat de eerste infectie heeft plaatsgevonden, blijft het virus inactief in de zenuwcellen van het gezicht. Later kan het reactiveren en zweren veroorzaken. Er zijn echter enkele nuttige remedies die bij deze opflakkeringen verlichting kunnen bieden. Let op!

1. Breng een warm kompres aan

Vrouw met een koortsblaasje

Hoewel warme kompressen de opflakkering niet laten verdwijnen, kan het symptomen zoals jeuk en ongemak verminderen. Een manier om snel verlichting van een koortslip te krijgen, is door een warm kompres aan te brengen.

Dit bestrijdt natuurlijk niet direct het virus dat orale herpes veroorzaakt. Verschillende onderzoeken suggereren echter (Engelse link) dat het toepassen van warmte een nuttige manier is om pijn en zwelling van de zweren te minimaliseren.

Wat je moet doen:

 • Vul eerst een sok halfvol met rijst.
 • Verwarm de sok vervolgens een minuut in de magnetron.
 • Zorg ervoor dat de sok niet zodat je geen brandwonden krijgt.
 • Breng het warme kompres voorzichtig op het getroffen gebied aan.
 • Herhaal dit proces twee keer per dag totdat de koortsblaasjes verdwijnen.

2. Maïzena

Het maken van een pasta met maïzena is een andere handige manier om koortsblaasjes snel te verlichten. De componenten ervan zorgen ervoor dat de zweertjes opdrogen en jeuk verminderen. Het mengsel maakt bovendien je huid glad en het bevordert het genezingsproces.

Wat je moet doen:

 • Voeg eerst een beetje water aan een beetje maïzena toe.
 • Verdeel het mengsel vervolgens over de koortsblaasjes.
 • Laat het middel vervolgens 15 minuten inwerken voordat je het afspoelt.
 • Herhaal dit daarna twee keer per dag.

3. Rauwe knoflook voor het snel verlichten van koortsblaasjes

Teentjes knoflook

De antimicrobiële eigenschappen van knoflook kunnen nuttig zijn als het om het snel verlichten van koortsblaasjes gaat. Rauwe knoflook is een traditioneel middel om de infecties van het herpes simplex-virus te bestrijden.

Een aantal onderzoeken suggereren zelfs dat de antivirale eigenschappen ervan (Engelse link) zelfs verschillende stammen van het virus kunnen bestrijden.

Wat je moet doen:

 • Plet eerst een teentje rauwe knoflook.
 • Combineer het vervolgens met een lepel olijfolie.
 • Breng dit mengsel tenslotte twee of drie keer per dag op je koortsblaasjes aan.

Misschien ook interessant om te lezen:
Een koortslip: kenmerken en behandeling

4. Zoethoutwortel

Zoethoutwortel bevat glycyrrhizinezuur, dat verbindingen bevat die de progressie van herpes en de werking ervan op geïnfecteerde cellen remmen. Experts raden daarom aan om een infusie met deze plant te bereiden om van koortsblaasjes af te komen.

Wat je moet doen:

 • Plaats eerst de zoethoutwortel in een kop kokend water.
 • Laat het vervolgens vijf of tien minuten op laag vuur sudderen.
 • Bevochtig tenslotte een katoenen wattenschijfje of gaasje met de vloeistof en wrijf het over je koortsblaasjes.
 • Herhaal dit daarna twee keer per dag.

5. Aloëvera-gel

Gel van aloëvera

De gel gewonnen uit aloëvera-bladeren heeft een herstellend effect op de huid en helpt de aanwezigheid van blaren te verminderen. Een van de beste bondgenoten als het om de verzorging van je huid gaat, is ook ideaal om snel verlichting van koortsblaasjes te krijgen.

We hebben het natuurlijk over aloëvera-gel. Dit product wordt door zijn krachtige antimicrobiële en antivirale effecten gekenmerkt. Aloëvera-gel is in staat om de werking van veel pathogene agentia te remmen.

De uitwendige toepassing van aloëvera stimuleert onder andere de regeneratie van de huid en vermindert het verschijnen van littekens zodra de zweren verdwijnen.

Wat je moet doen:

 • Haal eerst verse gel uit een aloëvera-stengel.
 • Wrijf vervolgens een kleine hoeveelheid over het getroffen gebied.
 • Laat de gel vervolgens inwerken zonder af te spoelen. Herhaal dit daarna twee of drie keer per dag.

Laatste aanbevelingen voor het omgaan met koortsblaasjes

Zoals we al zeiden, zijn koortsblaasjes zeer besmettelijk. Er zijn daarom een aantal stappen die je moet nemen om hun behandeling te begeleiden. Houd rekening met het volgende:

 • Gooi je tandenborstel en andere items die in contact zijn geweest met de opflakkering weg.
 • Neem vitamine C en zinksupplementen.
 • Gebruik hypoallergene lippenbalsem om je huid tegen de zon en temperatuurveranderingen te beschermen.
 • Deel tijdens opflakkeringen geen bekers en andere persoonlijke spullen met andere mensen.
 • Probeer niet zelf blaren te laten knappen of leeg te laten lopen. Houd er rekening mee dat het een aantal dagen nodig heeft om te genezen.

Als je aan het herpes simplex-virus lijdt, probeer dan de remedies die we vandaag hebben voorgesteld om snelle verlichting van koortsblaasjes te krijgen.

Als de zaken echter niet binnen een paar dagen verbeteren, dan moet je je arts raadplegen. Een professional kan andere soorten medicatie voorschrijven om de genezing te versnellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J. (2008). Treatment and prevention of herpes labialis. Canadian Family Physician.
 • Majewski, M. (2014). Allium sativum: facts and myths regarding human health. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny.
 • Weber, N. D., Andersen, D. O., North, J. A., Murray, B. K., Lawson, L. D., & Hughes, B. G. (1992). In vitro virucidal effects of Allium sativum (garlic) extract and compounds. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2006-961504
 • Aslani, A., Zolfaghari, B., & Fereidani, Y. (2018). Design, formulation, and evaluation of a herbal gel contains melissa, sumac, licorice, rosemary, and geranium for treatment of recurrent labial herpes infections. Dental Research Journal. https://doi.org/10.4103/1735-3327.231865
 • Feily, A., & Namazi, M. R. (2009). Aloe vera in dermatology: a brief review. Giornale Italiano Di Dermatologia e Venereologia : Organo Ufficiale, Società Italiana Di Dermatologia e Sifilografia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.