De behandeling van herpes zoster bij kinderen

Kinderen kunnen net als volwassenen herpes zoster krijgen. Hoe manifesteert het zich? Wat is de oorzaak? Het artikel van vandaag zal je meer over deze infectie vertellen, dus lees vooral verder.
De behandeling van herpes zoster bij kinderen

Laatste update: 26 november, 2020

Vandaag gaan we het hebben over herpes zoster bij kinderen. Herpes zoster, ook wel gordelroos genoemd, is een zeldzame virale infectie die door de reactivering van het varicella-zoster-virus wordt veroorzaakt. De prognose voor deze aandoening is meestal goed als de minderjarige gezond is.

Het is echter noodzakelijk om het op tijd te diagnosticeren en te behandelen om complicaties te voorkomen. Oké, maar wat zijn de oorzaken? Waaraan is dit te herkennen? Lees verder om gedetailleerde antwoorden te vinden.

Oorzaken van herpes zoster bij kinderen

Gordelroos kan bij zowel gezonde kinderen als kinderen met onderliggende immunodeficiëntie voorkomen. De belangrijkste oorzaak is nauw contact met het varicella-zoster-virus, dat gedurende het hele leven latent in het zenuwstelsel aanwezig blijft.

Iedereen die de waterpokken heeft gehad, kan later dus ook gordelroos krijgen. Het verschijnen van deze infectie tijdens de kindertijd heeft onder andere te maken met:

 • Intra-uteriene Varicella-Zoster Virus (VZV) -infectie (Engelse link). De toenemende incidentie van herpes zoster bij verder gezonde kinderen kan aan een primaire varicella-infectie in de baarmoeder te wijten zijn, waar de immuniteit niet volledig ontwikkeld is (Engelse link).
 • Vaccinatie met levend verzwakt virus. De immuunstatus op het moment van primaire infectie is de belangrijkste bepalende factor bij herpes zoster bij kinderen. Latent varicella-zoster-virus (VZV) is aangetroffen in de dorsale wortelganglia van kinderen zonder voorgeschiedenis van waterpokken en zonder epidermale betrokkenheid (Engelse link).
 • Secundair aan postnatale blootstelling aan VZV op jonge leeftijd. Dit gebeurde waarschijnlijk tijdens de kindertijd, toen het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld was.
 • Ongeveer 3% van de pediatrische gevallen van zoster komt voor bij kinderen met maligne neoplasmata.

Volgens informatie gepubliceerd in het Journal of the American Academy of dermatology (Engelse link), is waterpokken in de vroege kinderjaren namelijk een risicofactor voor herpes zoster bij kinderen.

Symptomen van herpes zoster bij kinderen

nek met gordelroos

Over het algemeen is de ontwikkeling van deze ziekte milder bij kinderen, de gemiddelde duur is 1 tot 3 weken. Degenen tussen de 2 en 12 jaar kunnen jeukende en pijnlijke laesies hebben. Er is echter geen acute neuropathische pijn (Spaanse link), wat wel het kenmerk is van herpes zoster bij volwassenen.

De infectie is vaak gelokaliseerd in gebieden zoals de romp en billen, maar kan ook op de armen, benen of het gezicht voorkomen. Elk kind heeft verschillende symptomen, maar de meestvoorkomende klinische manifestaties zijn:

 • Overgevoeligheid van de huid in het gebied waar herpes zoster voorkomt.
 • Milde uitslag, die na vijf dagen als kleine rode vlekjes verschijnt die later in blaren veranderen.
 • Deze blaren worden vervolgens geel en droog.
 • Een plaatselijke uitslag aan één kant van het lichaam.
 • Ten slotte verdwijnt het binnen een of twee weken.

Het is belangrijk om herpes zoster van herpes simplex zosteriform te onderscheiden. Je kunt het zien aan de monomorfe vesiculaire laesies in de laatste, die vaker bij kinderen voorkomen.

De behandeling van herpes zoster bij kinderen

Zalf voor herpes zoster

Behandelingsopties voor gordelroos zijn afhankelijk van de leeftijd van een kind, hun immuunstatus, de duur van hun symptomen en hoe ze eruitzien. De doelen van de meeste behandelingen zijn onder andere:

 • Beperk de ernst
 • Beperk de duur van pijn
 • Verkort de duur van een gordelroos
 • Verminder complicaties

De eerste behandelingslijn voor herpes zoster bij kinderen is oraal aciclovir, vier keer per dag toegediend. Je kunt de behandeling bovendien met lokale antibiotica beginnen (Spaanse link) en zinksulfaatsupplementen om superinfecties te voorkomen.

Kinderen die oftalmische herpes zoster ontwikkelen, moeten oraal aciclovir krijgen. Dit is vanwege de gedocumenteerde effecten die het heeft op complicaties (Spaanse link), zoals anterieure uveïtis of stromale keratitis.

Voorzorgsmaatregelen voor zelfmedicatie

Acetaminophen (paracetamol) is het antipyretische middel dat de voorkeur heeft. Dit komt door het verband tussen aspirine en het syndroom van Reye (plotseling optredende, levensbedreigende encefalopathie en leverdisfunctie).

Het is ook te wijten aan een epidemiologisch verband tussen ibuprofen en een verhoogd risico op invasieve A-streptokokkenziekte in de context van waterpokken, hoewel niet causaal.

Belangrijke overwegingen

Herpes zoster bij kinderen is niet besmettelijk, maar desondanks kan iedereen met deze ziekte het waterpokkenvirus overbrengen op degenen die het nog nooit hebben gehad.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat een dergelijke verspreiding alleen door direct contact met de blaren wordt veroorzaakt. De symptomen van deze infectie kunnen dus op andere huidaandoeningen lijken. Ten slotte moet je een arts raadplegen om een juiste diagnose te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Prabhu, S., Sripathi, H., Gupta, S., & Prabhu, M. (2009). Childhood herpes zoster: a clustering of ten cases. Indian journal of dermatology54(1), 62–64. https://doi.org/10.4103/0019-5154.48991
 • Katakam BK, Kiran G, Kumar U. A Prospective Study of Herpes Zoster in Children. Indian J Dermatol. 2016;61(5):534-539. doi:10.4103/0019-5154.190121
 • Lamont, R. F., Sobel, J. D., Carrington, D., Mazaki-Tovi, S., Kusanovic, J. P., Vaisbuch, E., & Romero, R. (2011). Varicella-zoster virus (chickenpox) infection in pregnancy. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 118(10), 1155–1162. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2011.02983.x
 • Gershon AA, Breuer J, Cohen JI, et al. Varicella zoster virus infection. Nat Rev Dis Primers. 2015;1:15016. Published 2015 Jul 2. doi:10.1038/nrdp.2015.16
 • Gershon AA, Chen J, Davis L, et al. Latency of varicella zoster virus in dorsal root, cranial, and enteric ganglia in vaccinated children. Trans Am Clin Climatol Assoc. 2012;123:17-35.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.