Het effect van paracetamol op de persoonlijkheid

Onderzoekers weten van het hepatotoxische effect van paracetamol, maar er zijn geen gegevens over persoonlijkheidsveranderingen. Een studie van de universiteit van Ohio heeft hier onderzoek naar gedaan. In dit artikel laten we de effecten van paracetamol op de persoonlijkheid zien.
Het effect van paracetamol op de persoonlijkheid
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Er is een studie die de effecten van paracetamol op de persoonlijkheid van de patiënt bevestigt. Deze studie verklaart onverwachte effecten die we tot voor kort niet kenden. In het bijzonder kan het een afname van empathie veroorzaken.

Dit geneesmiddel is een pijnstillend en koortswerend middel dat makkelijk en goedkoop is. Daarom gebruiken veel mensen het om pijn en koorts te behandelen.

Net als andere medicijnen kan het echter enkele bijwerkingen veroorzaken. Je kunt ze mogelijk verwachten als je met de behandeling begint. Tot nu toe waren onderzoekers alleen op de hoogte van bijwerkingen aan de lever als je het in hoge doseringen inneemt.

Onderzoek die het effect van paracetamol op de persoonlijkheid bevestigd

Tot nu toe is het medicijn nuttig voor zowel lichamelijke als psychologische pijnverlichting. Het onderzoek van de Ohio State University gaat nog een stap verder.

Deze universiteit heeft onderzoek gedaan naar dit medicijn. Tijdens dit werk ontdekten ze een nieuwe bijwerking. Deze onderzoekers ontdekten dat paracetamol positieve emoties kan verminderen. Er zijn twee onderzoeken uitgevoerd met studenten van deze zelfde universiteit.

Een vrouw heeft een pil en een glas water in haar handen

Het eerste onderzoek

Het eerste onderzoek omvatte 82 deelnemers. De helft van hen nam 1 gram van het medicijn. De andere helft nam een placebo. Daarna wachtten ze ongeveer een uur tot de onderzoekers hen foto’s lieten zien om emoties op te wekken.

Er waren drie soorten foto’s:

  • Zeer onaangenaam. Ze lieten bijvoorbeeld afbeeldingen van ondervoede kinderen zien.
  • Neutrale foto’s, bijvoorbeeld foto’s zonder duidelijke emotie.
  • Zeer aangename foto’s.

Na het bekijken van elke foto moesten ze deze beoordelen op een schaal van -5 tot 5. Daarna moesten ze de emotionele respons meten die ze hadden op een schaal van 0 tot 10. Als gevolg daarvan beoordeelden degenen die het medicijn namen de foto’s als minder extreem dan degenen die de placebo namen. Bovendien gebeurde hetzelfde met de emoties.

Het tweede onderzoek

Na deze resultaten deden de onderzoekers een tweede onderzoek waarbij ze 85 mensen dezelfde foto’s lieten zien. Daarna moesten ze dezelfde oordelen en emotionele reacties geven als in het vorige onderzoek. Ze voegden echter nog één ding toe om er zeker van te zijn dat het alleen emoties beïnvloedt, geen oordelen in het algemeen.

Daarnaast moesten ze beoordelen hoeveel blauw ze op elke foto zagen. Ook hier hadden mensen die paracetamol namen, in vergelijking met mensen die de placebo namen, verschillende beoordelingen en emotionele reacties. Zowel bij negatieve als positieve foto’s was er een groot verschil.

De beoordelingen over de blauwe inhoud waren echter vergelijkbaar, of de deelnemers het medicijn nu wel of niet namen. De resultaten suggereren dan ook dat paracetamol de emoties beïnvloedt en niet het oordeel.

Twee handen vol met pillen

Samenvatting van de effecten van paracetamol op de persoonlijkheid

Op dit moment weten onderzoekers niet of andere pijnstillers zoals ibuprofen hetzelfde effect hebben. Er zijn echter plannen om dit te onderzoeken.

In tegenstelling tot veel andere pijnstillers is dit middel geen niet-steroïde ontstekingsremmend geneesmiddel (NSAID). Dat betekent dat het geen effect heeft op ontstekingen. We weten echter nog steeds niet of dit te maken heeft met de effecten van paracetamol op de persoonlijkheid.

Tijdens dit onderzoek kun je zien dat sommige mensen anders reageren op positieve en negatieve ervaringen. Dit toont de effecten van paracetamol op de persoonlijkheid. In ieder geval moet nieuw onderzoek dit bevestigen of uitsluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.