Ibuprofen en het coronavirus: gevaarlijke combinatie?

Algemene richtlijnen bevelen aan dat paracetamol de eerste optie moet zijn om koorts te behandelen. Veel experts wijzen er echter ook op dat er geen aanwijzingen zijn voor problemen als het gaat om ibuprofen en het coronavirus.
Ibuprofen en het coronavirus: gevaarlijke combinatie?

Laatste update: 28 januari, 2021

Volgens het Spaanse Agency for Medicines and Healthcare Products zijn er geen aanwijzingen dat het gebruik van ibuprofen of andere niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen aandoeningen veroorzaakt door het coronavirus COVID-19 verergeren. Waarom denken sommige mensen dan dat ibuprofen en het coronavirus een gevaarlijke combinatie is?

We wachten momenteel op experts om hun onderzoek hierover af te ronden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt daarom aan dat we geen ibuprofen moeten gebruiken, tenzij het specifiek door een gezondheidsdeskundige voorgeschreven is.

Dit onderzoek wordt naar verwachting in mei afgerond. Toch heeft de AEMPS, met de beschikbare informatie, gewaarschuwd voor de complexiteit om te bepalen of ibuprofen een infectie met het coronavirus echt verergert.

Ibuprofen wordt gebruikt om de eerste symptomen van infecties te behandelen. De oorzaak-gevolg relatie is daarom niet eenvoudig vast te stellen. De EMA volgt de situatie op de voet en heeft gezegd dat ze alle nieuwe informatie die over deze kwestie beschikbaar komt in het kader van de pandemie zal beoordelen.

Op dit moment herhaalt het echter dat er geen wetenschappelijk bewijs is om een verband te leggen tussen ibuprofen en de verslechtering van aandoeningen als gevolg van COVID-19.

Paracetamol, de eerste keuze voor koorts

Iemand neemt paracetamol in

Bij koorts zouden opties zoals paracetamol de eerste keuze moeten zijn. In de bijsluiters voor geneesmiddelen die ibuprofen bevatten, staat al dat ibuprofen de symptomen van bepaalde infecties kan maskeren. De AEMPS suggereert dat dit hun diagnose kan vertragen, waardoor infecties meer geavanceerde stadia kunnen bereiken.

Dat gezegd hebbende, verwijst de organisatie naar infecties in het algemeen. Ze hebben het niet specifiek over de COVID-19-infectie. Richtlijnen bevelen aan dat voor de behandeling van koorts onze eerste keuze paracetamol zou moeten zijn.

De AEMPS stelt echter dat er momenteel geen bewijs is dat een contra-indicatie geeft voor het gebruik van ibuprofen bij de behandeling van kleine symptomen. In beide gevallen moeten we de medicatie volgens de instructies gebruiken. Het is ook het beste om de laagste aanbevolen doses te nemen.

Zijn Ibuprofen en het coronavirus een gevaarlijke combinatie?

De controverse werd door de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran veroorzaakt. Hij waarschuwde (Engelse link) via zijn Twitter-account dat het gebruik van ibuprofen en andere ontstekingsremmende medicijnen de infectie met het coronavirus zou kunnen verergeren.

Ondertussen verzekert het Spaanse (Engelse link) Agency for Medicines and Healthcare Products (AEMPS) dat er momenteel geen bewijs is dat ibuprofen een COVID-19-infectie verergert.

Hetzelfde geldt voor andere niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen. Er is daarom geen reden voor patiënten die dit medicijn momenteel voor andere ziekten gebruiken om ze te staken.

Misschien ook interessant om te lezen:
De verschillen tussen virussen en bacteriën

Ibuprofen of paracetamol?

Iemand neemt medicatie

Er is geen dus bewijs om met het gebruik van ibuprofen voor kleine symptomen te stoppen. Paracetamol wordt echter aangeraden om als je eerste keuze te gebruiken.

Frankrijk en Spanje zijn het niet eens over welke van de twee genomen moet worden om het coronavirus te bestrijden. De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran beweert dat het gebruik van ontstekingsremmende geneesmiddelen de COVID-19-infectie kan verergeren en dat paracetamol een betere keuze is.

Het Spaanse Agency of Medicines and Health Products (AEMPS) heeft de claim van de minister echter afgewezen. Op dezelfde manier hebben zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als het European Medicines Agency (EMA) zich bij het standpunt van de AEMPS aangesloten.

Ze hebben ook verklaard dat er geen bewijs is dat ibuprofen de toestand van iemand met het coronavirus kan verergeren. Ondertussen heeft de Spaanse Society of Family and Community Medicine leden van de wetenschappelijke gemeenschap opgeroepen om te helpen.

Ze hebben om hun hulp gevraagd om de verspreiding van dergelijke berichten over het coronavirus die geen bewezen wetenschappelijk bewijs hebben te kunnen voorkomen.

Is er bewijs voor een relatie tussen ibuprofen en het coronavirus?

Op dit moment is het vrijwel onmogelijk om wetenschappelijk verantwoorde klinische onderzoeken te hebben die op veel verschillende wetenschappelijke vragen over deze infectie antwoorden zouden kunnen geven. De meeste beschikbare informatie is van epidemiologische onderzoeken afkomstig.

In deze onderzoeken kan geen oorzakelijk verband worden vastgesteld (Engelse link), aldus de organisatie. Op dezelfde manier zijn er geen gegevens over bijwerkingen van deze geneesmiddelen beschikbaar bij nationale en internationale regelgevende en evaluatiebureaus voor geneesmiddelen.

Wel of niet ibuprofen nemen?

De Infectious Diseases Working Group of the Spanish Society of Family (SEMFYC) heeft verklaard dat geneesmiddelen zoals ibuprofen niet mogen worden ontraden, tenzij er wetenschappelijke onderzoeken zijn die rechtvaardigen dat ze niet mogen worden toegediend.

In ieder geval adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat we in geval van koorts en pijn eerst paracetamol moeten gebruiken. Patiënten met bijvoorbeeld een nierziekte moeten ibuprofen helemaal vermijden.

Over het algemeen hangt de keuze tussen de ene optie of de andere af van de individuele kenmerken van de patiënt. Het is daarom belangrijk om professioneel advies in te winnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.