Heb ik het coronavirus, de griep of allergieën?

Heb ik het coronavirus, de griep of allergieën? Aangezien de symptomen van het coronavirus vergelijkbaar zijn met beide, is het logisch dat mensen zich afvragen welke verschillen er met andere virale ziekten zijn.
Heb ik het coronavirus, de griep of allergieën?

Laatste update: 21 mei, 2020

De verspreiding van het coronavirus, met de COVID-19-stam, over de hele wereld heeft de planeet alert gemaakt. Overal vragen mensen zich af hoe ze het verschil tussen het coronavirus en andere aandoeningen kunnen zien. De grote vraag is bij iedereen: Heb ik het coronavirus, de griep of allergieën?

De toename van het aantal gevallen met COVID-19 is al meer dan 400.000 geïnfecteerde personen. De mogelijkheden van gezondheidsdiensten om adequaat te reageren worden daardoor ernstig op de proef gesteld.

Aangezien het virus zich snel verspreidt, vult het in een alarmerend tempo de ziekenhuisbedden. Het protocol verschilt per situatie. Er moet eerst bepaald worden of het gaat om:

  • vermoedelijke gevallen.
  • gevallen waarin individuen zich moeten isoleren.
  • patiënten die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.
  • mensen die door kunnen gaan met thuisisolatie.

We moeten niet vergeten dat, hoewel ze niet op het nieuws verschijnen, er nog andere ziekten blijven bestaan, waaronder de bekende griepvarianten en allergieën zoals hooikoorts. Vandaag gaan we de signalen van elke aandoening gedetailleerder bekijken om een algemeen beeld als leidraad te hebben.

Na het lezen van het artikel van vandaag kun je de vraag beter beantwoorden wanneer je je afvraagt: “Heb ik het coronavirus, de griep of allergieën?”

De symptomen van het coronavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de huidige COVID-19 uitbraak tot een pandemie verklaard. De drie symptomen die deze infectie kenmerken zijn:

  • koorts
  • droge hoest
  • vermoeidheid

In sommige gevallen hebben patiënten diarree, buikpijn, odynofagie, keelpijn en rinorroe of een loopneus gerapporteerd. Zoals we kunnen zien, zijn de symptomen vrij onspecifiek en kunnen ze gemakkelijk met andere pathologieën worden verward. Het is ook waar dat niet alle patiënten die positief op COVID-19 testen alle symptomen vertonen.

Symptomen van de griep

De bekende griepvarianten worden door het influenzavirus en zijn stammen veroorzaakt. Griepgolven zoals die zich elk jaar herhalen hebben met deze gewone griep te maken die met het koude seizoen gepaard gaat.

Tegelijkertijd verschijnen er af en toe epidemieën als gevolg van mutaties van het griepvirus, zoals het geval was met het H1N1-virus (Mexicaanse griep). De symptomen van seizoensgriep zijn onder andere:

  • koorts
  • hoesten
  • pijnlijke keel
  • kortademigheid

Vermoeidheid en lusteloos zijn ook erg kenmerkend voor het griepvirus. Met de griep hebben onze lichamen ernstige moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten of zelfs het opstaan uit bed. De griep dwingt ons te rusten, zelfs als we door willen gaan met ons normale dagelijkse leven.

Symptomen van allergie

Vrouw met een loopneus

Ademhalingsallergieën waar veel mensen tijdens de herfst en lente aan lijden zijn veel milder dan die van de griep en het coronavirus. Bovendien bevinden ze zich meestal in de bovenste luchtwegen.

Allergieën hebben naast de neus ook invloed op de ogen van de patiënt. De tekenen die mogelijk op allergieën te wijzen zijn bijvoorbeeld:

  • rinorroe of een loopneus.
  • niezen.
  • tranende ogen.
  • erytheem op de punt van de neus: dit verwijst naar de roodachtige kleur als gevolg van irritatie.

Het is de moeite waard om erop te wijzen dat de symptomen mild, maar aanhoudend zijn. Hoewel een droge hoest kan optreden in de vorm van plotselinge spasmen, nemen ze niet dezelfde intensiteit aan als bij bijvoorbeeld de griep. Daarnaast zijn de vermoeidheid en lusteloosheid op geen enkele manier vergelijkbaar met die van iemand met een virale infectie.

Heb ik het coronavirus, de griep of allergieën?

Allereerst hebben de griep en het coronavirus vergelijkbare symptomen en hun intensiteit is ook vergelijkbaar. Dit maakt het moeilijk om onderscheid te maken tussen het ene virus en het andere.

Om de aanwezigheid van het coronavirus te vermoeden, moet er contact zijn geweest met iemand die koorts heeft en mogelijk met COVID-19 besmet is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand naar een andere regio is geweest waar het virus circuleert, of doordat hij of zij tijd heeft doorgebracht met iemand die positief is getest.

Met betrekking tot allergieën is het veel gemakkelijker om het verschil vast te stellen. De symptomen zijn meestal mild en bevinden zich op het gezicht, zonder systemisch effect. Bovendien reageren ze op specifieke prikkels, zoals het seizoen, lente of herfst en de aanwezigheid van bepaalde stoffen in de omgeving.

Bij twijfel heeft een arts altijd het laatste woord. Het is belangrijk om telefonisch een professional te raadplegen om eventuele twijfel weg te nemen, vooral in het geval van koorts.

Sommige tests die beschikbaar zijn in gezondheidscentra kunnen het coronavirus snel identificeren. Onthoud dat de situatie niet per se minder ernstig is als het geen COVID-19 is, maar een gewone seizoensgriep. Voor patiënten met een verzwakt immuunsysteem of met een chronische ziekte is influenza net zo gevaarlijk als het coronavirus.

Risicopatiënten hebben daarom in beide gevallen een intensieve behandeling nodig die mogelijk gepaard gaat met een ziekenhuisopname of zelfs opname op de intensive care.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martrus, Jeimmy Elizabeth Rodríguez, et al. “Prevención y diagnóstico virus de la influenza.” RECIAMUC 4.1 (2020): 375-383.
  • Carrara, Carolina. “Características de los pacientes infectados por el coronavirus 2019 en China y dinámica de su transmisión temprana.” (2020).
  • Izquierdo, Laura Díez. INFORME TÉCNICO Nuevo coronavirus 2019-nCoV. Diss. Instituto de Salud Carlos III, 2020.
  • Zozaya García, Alain, et al. “Rinitis alérgica: tiempo de mejoría de síntomas con inmunoterapia en pacientes mexicanos y revisión de la literatura.” Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas 28.1 (2019): 8-17.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.