Stoornissen van de spijsvertering kunnen gewichtstoename veroorzaken

Constipatie is één van de meerdere stoornissen van de vertering die gewichtstoename kunnen veroorzaken. Misschien wist je dit niet. Maar het teveel aan afvalstoffen beïnvloedt de werking van je metabolisme.
Stoornissen van de spijsvertering kunnen gewichtstoename veroorzaken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Overgewicht is een aandoening die veroorzaakt wordt door de opstapeling van vetten en gifstoffen in het lichaam. Want dit zorgt ervoor dat je lichaamsgewicht stijgt. De gewichtstoename kan zelfs zo groot worden dat het beschouwd wordt als ongezond.

De voornaamste oorzaak is dat je dagelijkse voeding teveel calorieën bevat. Maar het kan ook veroorzaakt worden door een inactieve manier van leven, hormonale veranderingen en problemen van het metabolisme.

Bij sommige patiënten ontwikkelt deze aandoening zich eigenlijk omdat hun verteringssysteem niet juist werkt. Want de spijsvertering is vooral verantwoordelijk voor het correct afbreken van vetten en het opnemen van voedingsstoffen.

Uiteraard moet je altijd controleren hoe je dieet eruit ziet. Maar omdat ook de spijsvertering een voorname rol speelt moet je ook checken of er geen sprake is van een stoornis van de vertering. Want ook die kan een rol spelen in de gewichtstoename.

We willen hier de vijf belangrijkste verstoringen in de vertering bespreken die gewichtstoename veroorzaken kunnen. Zo kan je zelf vaststellen of jij hiervan last hebt en de nodige maatregelen nemen.

Lees verder en ontdek waarover het gaat!

5 spijsverteringsproblemen die gewichtstoename veroorzaken

1. Gastro-oesofageale reflux

Gastro-oesofageale reflux kan gewichtstoename veroorzaken

Gastro-reflux is een stoornis van de vertering en kan gewichtstoename veroorzaken . Het veroorzaakt een onaangenaam brandend gevoel in de borststreek. Dit is te wijten aan de zure maagsappen die terugkeren in de slokdarm. Dat komt omdat de kleppen die de sappen in de maag moeten houden verzwakt zijn.

Wat is dan het verband met gewichtstoename? Om de symptomen van deze reflux te kalmeren grijpen we naar bepaalde soorten voeding.

Gewoonlijk vormen kleine porties voeding geen gevaar. Maar zodra het eten verteerd is blijven de symptomen bestaan. Je krijgt dan opnieuw zin om iets te eten.

Wat raden we aan?

  • Je kan de symptomen van reflux onder controle houden met natuurlijke theesoorten. Een andere mogelijkheid zijn zelfgemaakte remedies die weinig calorieën bevatten.
  • Probeer om geen vette of pikante voeding te eten. Want die zullen het probleem nog erger maken in plaats van te helpen.

2. Maagzweren

In de wandbedekking of de slijmlaag op de wand van de maag of van de dunne darm kunnen maagzweren en letsels zich ontwikkelen. Dit is het meest voorkomende gevolg van een overmatige productie van zuur.

Het is vergelijkbaar met reflux. Want het zal gewichtstoename veroorzaken. Je zal immers perioden ervaren waar je voortdurend zin hebt om te eten.

Deze aandoeningen veroorzaken ontstekingen in de buik en een voortdurende misselijkheid. Meestal zwakt dat gevoel af na het eten van bepaalde voeding.

Dat is de reden dat patiënten de neigingen hebben om meer calorieën te eten dan nodig. Als deze stoornis niet snel genoeg onder controle gekregen wordt, dan zullen zij opvallend in gewicht toenemen.

Enkele adviezen

  • Vermijd het gebruik van ontstekingsremmende medicatie, pijnstillers en antibiotica tijdens de behandeling van een maagzweer.
  • Schrap volgende producten uit je dieet: zuivel, pittig gekruide en pikante voeding.
  • Maak zelf remedies met alkalische eigenschappen, zoals bicarbonaat of de gel uit aloëvera.
  • Drink meer water en thee. Want dit zal helpen bij de vertering.

3. Constipatie

Constipatie kan gewichtstoename veroorzaken

Ook constipatie is een probleem van de spijsvertering dat gewichtstoename veroorzaken kan. Het is zelfs één van de stoornissen die hier het meeste invloed op hebben. Dat komt omdat afvalstoffen zich opstapelen in de darm. De werking van het metabolisme wordt aangetast. Daardoor krijgt het lichaam het moeilijk om voedingsstoffen om te zetten in energiebronnen.

Wanneer gifstoffen zich vastzetten in je dikke darm dan veroorzaakt dit een ontsteking in de maag. Je ervaart een zwaar gevoel. Het gevolg is dat je denkt dat je pogingen om gewicht te verliezen niet werken.

Het is echter niet het lichaam dat meer calorieën opneemt. Maar het teveel aan afval in het lichaam maakt het moeilijk om de resultaten te zien van je inspanningen om gewicht te verliezen.

Aanbevelingen

  • Eet meer voedingsvezels. Aarzel dus niet om verse groenten, vruchten en volkoren granen toe te voegen aan je dieet.
  • Drink zes tot acht glazen water per dag.
  • Beweeg regelmatig. Neem ten minste elke dag gedurende dertig minuten beweging.
  • Maak zelf natuurlijke laxeermiddeltjes, doe ze in thee of in andere vloeistoffen.

4. Veranderingen in de bacteriële flora

In de bacteriële flora van de darm kunnen veranderingen optreden. Dit is één van de factoren die een rol spelen bij gewichtstoename.

Ze verstoren het ritme van je metabolisme. Tegelijkertijd maken ze het moeilijk om de voedingsstoffen uit je voeding op te nemen en correct te gebruiken.

Dit veroorzaakt een disbalans. Want de micro-organismen zullen buitensporig groeien of zullen juist in mindere mate aanwezig zijn in de dikke darm.

Het gevolg is dat er problemen ontstaan zoals constipatie. Bovendien kan het er ook voor zorgen dat je vaker gaat eten. Uiteraard zal je dan meer vet opstapelen.

Aanbevelingen

  • Vermijd om te veel voeding te eten die de zuurgraad van de darmen verandert (vetten, geraffineerde bloem, suikers, enzovoort).
  • Eet meer voedingsmiddelen die probiotica bevatten zoals natuurlijke yoghurt of gefermenteerde kool.
  • Drink anderhalve of twee liter water per dag.

5. Het prikkelbare darmsyndroom

Gewichtstoename door het prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom is een gastro-intestinale aandoening en kan gewichtstoename veroorzaken. Deze stoornis van de maag en de darmen is vaak te wijten aan slechte voedingsgewoonten. De afgelopen jaren komt dit probleem steeds meer voor.

Dit syndroom gaat gepaard met andere problemen van de spijsvertering. Er ontwikkelt zich onder andere een disbalans in ontstekingen en de bacteriële flora verandert.

Het kan constipatie, een opgeblazen maag en moeizame vertering van bepaalde voeding veroorzaken.

Wanneer mensen dan de symptomen negeren en niet behandelen dan zullen ze last krijgen van gewichtstoename. Bovendien zullen ze zich voortdurend ziek voelen.

Aanbevelingen

  • Als je vermoedt dat je één van deze aandoeningen hebt, raadpleeg dan een arts.
  • Voeg probiotica toe aan je dieet. Zorg ook voor voedingsmiddelen die verteringsenzymen bevatten.
  • Schrap zo veel mogelijk alle voeding of dranken die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Herken je enkele van deze aandoeningen? Misschien merk je enkele symptomen van verteringsproblemen of vermoed je dat je er niet in slaagt om gewicht te verliezen als gevolg van deze ziekte. Volg dan de aanbevelingen op die we in dit artikel geven. Raadpleeg je arts voor een meer precieze diagnose.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Amparo Escudero Sanchís, Miguel Bixquert Jiménez, Guía para prevenir y tratar el estreñimiento, Fundación Española del Aparato Digestivo, s.f.
  • Antonio Giovanni Spaventa Ibarrola. ERGE y obesidad. Volumen 35, Supl. 1 Enero-Marzo 2013. MÓDULO VII. BARIATRÍA.
  • Asociacion español de coloproctología. Estreñimiento. 2012.
  • National Heart, Lung, and Blood Institute en colaboración con The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, CLINICAL GUIDELINES ON THE IDENTIFICATION, EVALUATION , AND TREATMENT OF OVERWEIGHT AND OBESITY IN ADULTS. The Evidence Report, NIH PUBLICATION NO. 98-4083 SEPTEMBER 1998
  • Pathophysiological role of host microbiota in the development of obesity.
    Kobyliak N1, Virchenko O2, Falalyeyeva T2.
  • Susana Jiménez Contreras, “Síndrome del Intestino irritable”, Fudación Española del Aparato Digestivo, s.f. https://www.saludigestivo.es/mes-saludigestivo/sindrome-del-intestino-irritable/sindrome-del-intestino-irritable-concepto/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.