Soorten cellulite en hun behandeling: waterig, vezelig of adipeus

Cellulite kan adipeus, vezelig of waterig zijn. De kenmerken ervan zijn de sleutel tot een succesvolle esthetische behandeling. We vertellen je er hier meer over.
Soorten cellulite en hun behandeling: waterig, vezelig of adipeus
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 23 januari, 2023

Cellulite, niet te verwarren met cellulitis, is een huidziekte die miljoenen vrouwen over de hele wereld treft. Het wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd. Deze pathologie veroorzaakt meestal veel ongemak en tast het gevoel van eigenwaarde van mensen aan. Wil je meer weten over de verschillende soorten cellulite en de behandeling ervan? Lees dan snel  verder!

De Spaanse Academie voor Dermatologie en Venereologie (Spaanse link) (AEDV) schat dat tussen de 85 en 98% van de vrouwen op enig moment in hun leven last heeft van cellulite. Bij witte mensen komt het vaker voor en bij mannen niet meer dan 10%.

In de meeste gevallen zijn de verschillende soorten cellulite de vroege manifestatie van een onderliggend probleem. Dat is het geval bij hormonale stoornissen, inadequate diëten en intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Tijdige behandeling is essentieel om het uiterlijk van de huid te verbeteren en de progressie ervan te voorkomen.

Wat is cellulite?

Cellulite staat in de esthetische geneeskunde bekend als edemateuze fibrosclerotische panniculopathie. Het is een huidziekte die ontstaat als gevolg van metabole en endocriene stoornissen.

Het uit zich meestal in kleine bobbels en onregelmatigheden op het huidoppervlak. Het komt volgens onderzoek (Spaanse link) vaak voor op de dijen, billen, bovenarmen en onderbuik.

Het verschijnt meestal tijdens hormonale veranderingen bij vrouwen, zoals zwangerschap of puberteit. Op zich wordt het veroorzaakt door een toename van de hoeveelheid en grootte van vetcellen of adipocyten, met als gevolg veranderingen in de vaatafvoer.

In die zin zal er meer vet en vocht worden vastgehouden, gepaard gaande met een verharding van de huidvezels, wat het karakteristieke uiterlijk van deze aandoening geeft. Dit esthetische probleem moet niet worden verward met infectieuze cellulitis.

De laatste is een ontstekingsaandoening die ontstaat wanneer de huid wordt binnengedrongen door pathogene kiemen. In tegenstelling tot cellulite zal bij infectieuze cellulitis het huidoppervlak gezwollen, rood, heet en pijnlijk aanvoelen.

De symptomen van cellulite

Cellulite
Cellulite manifesteert zich als kleine kuiltjes op het huidoppervlak.

Het komt vaak voor dat de symptomen van verschillende soorten cellulitie verschijnen tijdens de adolescentie. Bij vroege vormen is er meestal een toename van de huiddikte zonder andere uitingen. In het algemeen zien we het volgende.

  • Kleine kuiltjes in de huid.
  • Onregelmatige knobbels.
  • Diepe knobbels.
  • Verminderde elasticiteit.
  • Een gevoel van zwaarte of gevoelloosheid in het gebied.
  • Pijn bij palpatie in gevorderde gevallen.

Belangrijkste oorzaken

Deze aandoening heeft vooral een hormonale en genetische basis. Daarnaast zijn gewichtsschommelingen een van de factoren die het meest bijdragen aan het ontstaan ervan. De belangrijkste boosdoener is echter de hormonale overproductie.

Het teveel aan hormonen in het lichaam bevordert een abnormale werking van de adipocyten. Deze raken ontstoken en nemen in omvang en aantal toe, tot ze veranderen in vetknobbels. Bovendien worden de huidvezels strakker, wat een stijf netwerk vormt dat naar beneden trekt en het uiterlijk geeft van een sinaasappelhuid.

In het algemeen zijn de meestvoorkomende oorzaken van cellulitie de volgende.

  • Puberteit
  • Zwangerschap
  • Gebruik van exogene oestrogenen
  • Een zittende levensstijl
  • Overvloedig voedsel in vetten, natrium en suikers
  • Gebruik van strakke kleding

Wat zijn de soorten cellulite?

Tegenwoordig zijn dat, deskundigen herkennen drie soorten cellulite; adipeus, fibreus en waterig. Deze hebben namelijk verschillende kenmerken van elkaar en kunnen bij dezelfde persoon voorkomen.

Adipose cellulite

Dit is de meestvoorkomende vorm van alle soorten cellulite. Het wordt gekenmerkt door het feit dat het getroffen gebied zijn consistentie verliest, gemakkelijk wegzakt bij aanraking, en duidelijk beweegt bij beweging of verandering van houding. Daarom wordt het ook wel “slappe” of “zachte” cellulite genoemd.

Ook zijn er meestal bobbels en onregelmatigheden in de huid. Het gaat meestal niet gepaard met pijn, maar kan een zekere zwaarte opleveren. In het algemeen is het te wijten aan ophoping van vet onder de huid door een slecht dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, of drastische dieetplannen.

Het zit ook meestal in de billen, heupen, dijen, taille, buik en binnenkant van de knieën. Om het te helpen verminderen wordt in het algemeen het volgende aanbevolen.

  • Verminder de consumptie van verzadigde vetten en bewerkt voedsel.
  • Neem voedingsmiddelen op met veel vezels en goede vetten, zoals avocado en olijfolie.
  • Verhoog de inname van water.

Aan de andere kant zijn plaatselijke anti-cellulite massages heilzaam. Sommige procedures zoals pressotherapie, mesotherapie en carboxytherapie werken ook.

Fibreuze cellulite

Dit is het moeilijkste type cellulite om weg te werken. Het komt veel voor bij jonge vrouwen met overgewicht, en zelfs bij dunne vrouwen. In het algemeen wordt de aangetaste huid meestal verhard, als een compact blok, als gevolg van de verdikking van de septa die de vetknobbels insluiten. Het wordt meestal “harde” of “compacte” cellulite genoemd.

Het wordt ook gekenmerkt door een pijnlijke aanraking, door de compressie van de zenuwen in het gebied. Bovendien staat er meestal veel spanning op de huid, wat het ontstaan van striae bevordert. Soms kan het getroffen gebied koud worden.

Dit type cellulite vormt zich meestal op de billen, knieën, binnenkant van de dijen en armen. Aanbevelingen voor behandeling zijn een evenwichtig dieet – hoog in eiwitten en laag in vet. Lichaamsbeweging is ook een therapeutisch voordeel.

De nuttigste esthetische behandelingen zijn LPG endermologie (lipomassage) en ultrageluid. Anderzijds heeft lichaamsradiofrequentie ook goede resultaten opgeleverd bij veel mensen met dit type cellulite.

Waterige cellulite

Waterige cellulite wordt ook wel “oedemateuze cellulite” genoemd. Het combineert meestal kenmerken van beide hierboven beschreven soorten cellulite tegelijk. In de meeste gevallen voelt de aangetaste huid zacht en soepel aan. Bovendien kan het al dan niet gepaard gaan met pijn.

De aanwezigheid ervan houdt verband met het vasthouden van vocht, als gevolg van problemen in de lymfatische of veneuze circulatie. Het zit meestal in de dijen, billen, buik en armen. Getroffen mensen melden meestal zwaarte en zwelling in de benen.

De meest effectieve esthetische behandeling is lymfedrainage door pressotherapie. Ook is het raadzaam endermologie te gebruiken om de stevigheid en elasticiteit van de huid te herstellen. Daarnaast zijn medium-impact sporten ideaal om de spiertonus te herstellen en overtollig vet te verminderen.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel interessant zult vinden:
Zes kruidendrankjes tegen cellulite

Beschikbare esthetische behandelingen

Huidmassage
De combinatie van gezonde gewoonten en enkele esthetische therapieën maakt het mogelijk om het uiterlijk van cellulite sterk te verminderen.

Momenteel zijn er een groot aantal geneesmiddelen die helpen bij het vernietigen van vetweefsel en het verbeteren van cellulite. Dat is bijvoorbeeld het geval met geneesmiddelen met lipolytische werking, microcirculatieactivatoren, fosfatidylcholine en retinol.

Dermatologen zijn de deskundigen die zijn opgeleid om de soorten cellulite te diagnosticeren en te classificeren. Op basis daarvan begeleiden ze je ook naar een passende behandeling. De meest voorkomende esthetische methoden om deze aandoening te behandelen zijn onder andere de volgende.

  • Akoestische golven met hoge energie.
  • Radiofrequentie en ultrageluid.
  • LPG Endermologie.
  • Pressotherapie.
  • Mesotherapie van het lichaam.
  • Carboxytherapie.

Aanbevelingen om deze soorten cellulite te voorkomen

Cellulite is een aandoening die voorkomen kan worden door kleine veranderingen in gewoonten en levensstijl. Enkele van de nuttigste aanbevelingen om het risico om aan dit esthetische probleem te lijden te verminderen zijn bijvoorbeeld de volgende.

  • Verhoog de inname van zowel vitamine C, vitamine E als kalium.
  • Verminder de consumptie van voedingsmiddelen met veel natrium, vetten en suikers.
  • Vermijd het drinken van alcohol en koffie.
  • Rook niet meer.
  • Drink veel water.
  • Beweeg regelmatig, minstens 2 tot 3 keer per week.

Een veelvoorkomend esthetisch probleem bij vrouwen

Zoals je ziet zijn er verschillende soorten cellulite en de behandeling ervan varieert naargelang de kenmerken en de ernst van de aandoening. Juist nu kan de dermatoloog je helpen strategieën te vinden om het uiterlijk ervan te minimaliseren en de gezondheid van je huid te verbeteren. Aarzel dan ook niet om er eentje te raadplegen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Benaiges A. Concepto, clasificación y tratamiento de la celulitis. Offarm. 2003; 22 (5): 78-88.
  • Alcalde T. Celulitis. Asesoramiento integral desde la oficina de farmacia. Offarm. 2009: 28(5): 107-114.
  • González M, Galimberti D, Valdivia D, Seiref S. Celulitis: tratamiento combinado con mesoterapia, láser y radiofrecuencia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2015; 13(1): 13-19.
  • Arellano A. Carboxiterapia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2006; 4(4): 288.
  • Velilla M, Ávila J. La piel: un enfoque integral más allá de la función de barrera. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2016; 14(4): 50-65.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.