Shoku Iku: de Japanse filosofie van gezond eten

Shoku Iku is een filosofie die ons uitnodigt om te leren weten wat we eten en hoe we het eten. Met andere woorden: het leert ons bewuster te eten.
Shoku Iku: de Japanse filosofie van gezond eten

Laatste update: 18 oktober, 2023

Het Japanse dieet is een van de gezondste en meest evenwichtige ter wereld, en het heeft gezorgd voor een hoog niveau van gezondheid en een lange levensduur van de bevolking. De laatste decennia heeft het Aziatische land veel middelen geïnvesteerd in voedings- en gezondheidsvoorlichtingsprogramma’s, zoals Shoku Iku , ook wel “voedselonderwijs” genoemd, dat in 2005 werd ingevoerd.

Deze wet verplicht met name scholen voedingsonderwijs aan te bieden om kinderen te helpen gezonde eetgewoonten te ontwikkelen, gebaseerd op de principes van Shoku Iku. Zo leren ze hoe en wat ze moeten eten, en ook hoe belangrijk het is etiketten te lezen, te weten hoe voedsel wordt geproduceerd, en wat onze voedingsbehoeften zijn, naast andere aspecten. Wil je er meer over weten?

Oorsprong van Shoku Iku

In plaats van een wet als zodanig, is Shoku Iku meer een filosofie van gezond en evenwichtig eten. Die kwam voort uit een beweging gedreven door Sagen Ishizuka. Hij was een militaire arts die ook het macrobiotische dieet creëerde. Om precies te zijn is het gebaseerd op het goed leren kennen van wat we eten, hoe we het bereiden, en hoe we verschillende voedingsmiddelen combineren.

Zoals Makiko Sano stelt in haar boek “Shoku Iku: Japanse keuken voor een lang en gezond leven”, herziet deze beweging “onze relatie met voedsel volledig. Het draait allemaal om bewust eten.”

Bovendien zijn de richtlijnen niet overdreven streng of moeilijk te volgen. Het is gewoon een kwestie van een beetje leren over voeding en voedsel kiezen op basis van hun werkelijke voedingswaarde.

De 4 principes van Shoku Iku

Gezond eten
Door Shoku Iku is er een herbezinning op de relatie die mensen met voedsel hebben.

Om een beter idee te krijgen van waar Shoku Iku over gaat, volgen hier de fundamentele pijlers van deze filosofie.

1. Focus op verzadiging in plaats van calorieën

Shoku Iku moedigt mindful eten aan. Dit betekent afstemmen op hongersignalen en leren herkennen wanneer we ons vol beginnen te voelen. In feite bevat het het concept van “hara hachi bun me”, dat wil zeggen stoppen met eten als de verzadiging 80% bereikt.

Deze praktijk valt samen met het voedingsadvies om langzaam te eten, omdat de hersenen en de maag na ongeveer 20 minuten eten het gevoel van verzadiging registreren. Het helpt dus om overeten te voorkomen en toch aan de voedingsbehoeften te voldoen.

2. Neem hele voedingsmiddelen op

Shoku Iku benadrukt het belang van gezonde hele voedingsmiddelen, zoals de volgende:

In het algemeen bevatten deze de belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, zoals eiwitten, vezels, hart-gezonde vetten en micronutriënten.

Ook moedigt deze voedingsfilosofie aan om de consumptie van bewerkt voedsel, dat veel calorieën, natrium en toegevoegde suiker bevat, te beperken. Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan essentiële voedingsstoffen.

3. Geniet van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen

Verre van het beperken of elimineren van specifieke ingrediënten in het dieet, benadrukt Shoku Iku het belang van het genieten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen als onderdeel van gezond eten. In die zin worden maaltijden aangemoedigd die bestaan uit verschillende soorten groenten, samen met wat rijst en een goede eiwitbron.

Bovendien worden we aangemoedigd om voedsel op verschillende manieren te bereiden: gestoomd, gestoofd, gebakken, gebakken, enzovoort. Zo kunnen we wat diversiteit in ons dieet brengen.

4. Deel voedsel met anderen

Het laatste principe van Shoku Iku benadrukt het belang om met anderen te gaan zitten eten en maaltijden te delen. Dit helpt interpersoonlijke relaties te versterken en bevordert meer mindful eten.

Op deze manier suggereert het de tijd te nemen om waar mogelijk te genieten van maaltijden met vrienden of familie.

Gezondheidsvoordelen van Shoku Iku

Man aan het eten
Het toepassen van de Shoku Iku filosofie draagt bij tot gewichtsverlies en een betere algehele gezondheid

Japan is niet alleen het ontwikkelde land met het laagste percentage zwaarlijvigheid, het is ook het land met de hoogste levensduur. Deze feiten hangen nauw samen met het dieet en de levensstijl van de mensen. Laten we eens kijken hoe Shoku Iku bijdraagt aan de ontwikkeling van de algehele gezondheid.

Helpt bij gewichtsbeheersing

Zoals we al zeiden, bevordert het bewust eten, wat inhoudt dat je naar je lichaam luistert en honger- en verzadigingssignalen herkent. Nu is aangetoond (Engelse link) dat bewust eten aanzienlijk bijdraagt tot gewichtsverlies.

Door de consumptie van voedzaam heel voedsel te bevorderen en bewerkt voedsel te ontmoedigen, bestrijdt het op zijn beurt het risico van overgewicht.

Verbetert de algehele gezondheid

De nadruk op gezond en gevarieerd voedsel bevordert de totstandkoming van een compleet dieet, zonder grote beperkingen. Dit vertaalt zich weer in de volgende voordelen (Engelse link):

  • Betere controle over de bloedsuikerspiegel.
  • Betere darmgezondheid.
  • Lager risico op hart- en vaatziekten.

Het beperken van de consumptie van bewerkt voedsel blijkt (Engelse link) op zijn beurt te helpen bij de bestrijding van een aantal belangrijke gezondheidsproblemen. Denk hierbij onder andere aan hart- en vaatziekten, inflammatoire darmziekten, depressie en bepaalde soorten kanker.

Bevordert een positieve relatie met voedsel

Mindful eten helpt ook bij het bevorderen van een gezondere relatie met voedsel en het lichaam. Studies (Engelse link) suggereren zelfs dat het toepassen van mindfulness emotioneel eten kan helpen voorkomen en het risico op eetbuien kan verminderen.

Een dieet zonder beperkingen

Het is belangrijk op te merken dat Shoku Iku, in tegenstelling tot veel rage diëten en populaire maaltijdplannen, geen enkel soort voedsel volledig beperkt of elimineert. In plaats daarvan moedigt het ons aan om de voedingswaarde van elk voedsel te leren kennen.

Op die manier probeert het ons in staat te stellen verschillende ingrediënten in het dieet te combineren en te integreren, om aan de voedingsbehoeften van ons lichaam te voldoen. Kortom, het gaat erom dat we ons meer bewust zijn van wat we consumeren en hoe we het consumeren om een goede gezondheidstoestand te behouden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Casas R, Castro-Barquero S, Estruch R, Sacanella E. Nutrition and Cardiovascular Health. Int J Mol Sci [Internet]. 2018 [consultado el 20 de julio de 2022]; 19(12):3988. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320919/
  • Fuentes  R, Staub K, Aldakak L, Eppenberger P, Rühli F, Bender N. Mindful eating and common diet programs lower body weight similarly: Systematic review and meta-analysis. Obes Rev [Internet]. 2019 [consultado el 20 de julio de 2022]; 20(11):1619-1627. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31368631/
  • Elizabeth L, Machado P, Zinöcker M, Baker P, Lawrence M. Ultra-Processed Foods and Health Outcomes: A Narrative Review. Nutrients [Internet]. 2020 [consultado el 20 de julio de 2022]; 12(7):1 955. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7399967/
  • Katterman S, Kleinman B, Hood M, Nackers L, Corsica J. Mindfulness meditation as an intervention for binge eating, emotional eating, and weight loss: a systematic review. Eat Behav [Internet]. 2014 [consultado el 20 de julio de 2022]; 15(2): 197-204. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24854804/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.