Levensverwachting: waarom Japanners langer leven

Wat doen de Japanners, waardoor ze langer leven? In dit artikel laten we zien hoe we van hun gewoontes kunnen leren om ons leven gezonder te maken.
Levensverwachting: waarom Japanners langer leven

Laatste update: 24 september, 2018

Tegenwoordig zijn we bijna niet meer verbaasd om nieuws te lezen of te zien dat iemand uit Azië een nieuw record heeft gevestigd wat betreft leeftijd en dat hun verjaardagstaart meer dan honderd kaarsen bevat… maar het is interessant om er over na te denken hoe ze dat doen. In dit artikel zullen we onthullen waarom de Japanners langer leven en hoe we van hun gewoontes kunnen leren om ons leven langer en gezonder te maken.

Dat Japanners langer leven komt door hun levensstijl

In Japan (om precies te zijn op het eiland Okinawa) zijn er enkele van de oudste vrouwen ter wereld. Daar is het aantal mensen met obesitas een achtste van die van geïndustrialiseerde landen, zoals de Verenigde Staten en hart- en vaatziekten zijn een zeldzaamheid.

De levensverwachting voor de Japanners is ongeveer 92 jaar, maar velen van hen worden nog ouder. En het beste is dat ze gezond leven. Hoewel een van de redenen hiervoor deels genetisch is, is het ook zeker zo dat hun dagelijkse gewoonten hier ook aan bijdragen.

Als je niet gezegend bent met Aziatische genen, maak je dan geen zorgen, je kunt nog steeds een vergelijkbare levensstijl aannemen en van de voordelen profiteren.

Waarom de Japanners langer leven

Wist je dat de gemiddelde persoon in Japan eens per maand naar de dokter gaat? Dit betekent niet dat ze hypochonders zijn, ook niet dat ze van medische onderzoeken houden, maar dat ze zich zorgen maken over hun gezondheid en dat ze vertrouwen hebben in preventieve behandelingen. Dit is slechts één gewoonte waarom Japanners langer leven. Andere redenen zullen we hieronder bespreken.

1. Een ‘bijna’ vegetarisch dieet

Groentegerecht
De meerderheid van de mensen die in Japanse dorpen wonen (niet zo veel als in de steden) baseert hun dieet op fruit, groenten en granen. Af en toe voegen ze een beetje vis of rood vlees toe dat ze bewaren voor speciale gelegenheden.

Een typische lunch is rijk aan voedingsstoffen en caloriearm:

  • gesauteerde groenten met tofu
  • zoete aardappelen
  • sojasaus

Ze consumeren ook niet zoveel zuivelproducten als dat wij in het westen doen. Ze voegen aan veel kleine gerechten bruine rijst toe en wat zeewier voor extra smaak.

Wat dranken betreft, maakt groene thee een groot deel van hun dieet uit. De Japanners drinken tussen de ochtend en avond een aantal kopjes thee (hetzelfde als andere landen met koffie doen).

Deze thee is rijk aan antioxidanten en goed voor het spijsverteringsstelsel.

2. Lopen

Ze hebben ook de neiging om veel meer te fietsen, zowel in de steden als op het platteland. Door de enorme populatie worden auto’s in Japan beschouwd als luxeartikelen en tijdverspilling. In het openbaar vervoer, zoals de metro of de trein, zie je veel passagiers met fietsen.

Bovendien, wanneer ze boodschappen moeten doen, naar de dokter of naar school gaan, kiezen ze ervoor om te lopen in plaats van hun eigen voertuig te gebruiken.

Deze gewoonte heeft veel voordelen, vooral de voordelen voor je hart- en vaatstelsel zijn van belang. Lopen helpt hartaanvallen te voorkomen en het verbetert je ademhalingssysteem.

3. Ze genieten van de frisse lucht

Vrouw staat met gespreide armen bij de zee
Het maakt niet uit hoeveel ruimte of tijd ze hebben om hun verplichtingen na te komen, je zult de Japanners altijd voor hun planten en bloemen zien zorgen. Hun tuinen zijn misschien klein, maar ze worden goed verzorgd. Er zijn ook mensen die aromatische kruiden of kleine groenten op hun balkon planten.

Het is normaal dat de Japanners op mooie dagen in de lente of in de zomer aan lichaamsbeweging doen in de vele openbare parken. Ze brengen graag tijd door in de frisse lucht.

Misschien omdat hun huizen klein zijn of misschien om optimaal van het zonlicht te profiteren. Alleen al dit laatste punt is goed, omdat ze zo vitamine D kunnen aanmaken en calcium kunnen opnemen.

Zoals je ziet zijn de Japanners erg actief, zelfs na hun pensionering. Ze kunnen veel activiteiten doen en leeftijd is geen belemmering om ervan te genieten.

4. Ze brengen veel tijd door met familie

Onder alle gewoontes om langer te leven, moeten we ook de gewoontes noemen die goed zijn voor je geest, ziel of zenuwstelsel. Familie is het belangrijkste voor Japanners. Wanneer een persoon ouder wordt, neemt zijn of haar oudste kind de verantwoordelijkheid voor de zorg op zich.

Grootouders brengen veel tijd met hun kleinkinderen door. Oudere mensen worden namelijk als een grote bron van kennis en ervaring beschouwd. Dit is ongetwijfeld een goede reden voor hen om zich nuttig te voelen, omdat ze thuis iets belangrijks doen door de kleintjes iets te leren.

5. Ze leven niet te snel

Vrouw ligt ontspannen achterover
Natuurlijk is dit in de grote steden van Japan niet altijd van toepassing. Degenen die in de metropool wonen en werken leven in een veel sneller ritme. Ze nemen echter ook de tijd voor meditatie of het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals Tai Chi.

Het is normaal om mensen op openbare plaatsen een bepaalde stijl van ritmische of ontspannende ‘dans’ te zien doen. Hierdoor komen ze weer in contact met zichzelf en kunnen ze stress vergeten.

Dit zijn enkele redenen waarom de Japanners langer leven en gewoontes die je over kan nemen, ongeacht waar je woont. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.