Het rustelozebenensyndroom: 7 effectieve behandelingen

Om het rustelozebenensyndroom te verlichten of verbeteren kan een kleine hoeveelheid beweging al helpen, omdat het je circulatie activeert en het verschillende delen van je lichaam van zuurstof voorziet.
Het rustelozebenensyndroom: 7 effectieve behandelingen

Laatste update: 21 juli, 2018

Het rustelozebenensyndroom is geen groot, maar wel een vermoeiend probleem, waar een groot deel van de bevolking aan leidt als ze ‘s avonds in slaap proberen te vallen.

Deze aandoening staat bekend als het Willis-Ekbom syndroom. Het heeft een neurologische oorzaak en het wordt gekenmerkt door extreme krampen en tintelingen, vooral in de benen.

Het ongemak verdwijnt als de patiënt begint te bewegen, meestal door op te staan en rond te gaan lopen.

De eenvoudige handeling van in een stoel zitten, achterover leunen op de bank, of lekker slapen, kan echter betekenen dat je deze vervelende sensaties ervaart.

Je moet in gedachten houden dat je hier te maken hebt met een chronische neurologische aandoening.

Een ding dat bekend is over deze aandoening is dat het genetisch is. Sommige patiënten ervaren de aandoening echter tezamen met andere ziektes:

  • nierfalen
  • vitaminetekorten
  • bijwerkingen van bepaalde medicijnen

Daarnaast kan het ook voorkomen tijdens de zwangerschap.

Een therapeutische behandeling is daarom gebaseerd op het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Hiervoor is een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk. 

Allereerst kan de patiënt verschillende soorten medicatie gebruiken. Men kan kiezen voor onder andere:

  • dopamine-antagonisten
  • anti-epileptische middelen
  • opioïden 

De niet-farmacologische benadering vormen het deel van de behandeling waarover we vandaag willen praten.

1. Pneumatische compressie van het rustelozebenensyndroom

Pneumatische compressie

Misschien heb je nog niet van pneumatische compressie gehoord. Het is echter 1 van de meest efficiënte behandelingen voor het rustelozebenensyndroom.  

De compressie verbetert de bloedsomloop in de benen en voorkomt vorming van bloedstolsels.

Een van de oorzaken van deze aandoening is een lage zuurstofconcentratie in de ledematen. Dit compressieapparaat ‘reactiveert’ het de bloedsomloop, alsof je oefent terwijl je rust.

Het is nuttig en het proberen waard. Het zou genoeg zijn om het slechts een half uur tot 45 minuten voor het slapen gaan te gebruiken.

Je vindt dit type compressieapparaat in orthopedische centra en in gespecialiseerde apotheken.

2. Vitamines en mineralen die je kunt toevoegen aan je dieet

Je arts zal een analyses uitvoeren en testen uitvoeren om uit te zoeken of je rustelozebenensyndroom wordt veroorzaakt door een gebrek aan mineralen zoals ijzer of andere voedingsstoffen, zoals vitamine D.

Om dit type neurologische aandoening te voorkomen en te behandelen, is het ook essentieel dat je niet vergeet om voldoende hoeveelheden andere essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen:

  • Magnesium
  • Vitamines D, C en E
  • IJzer

3. Voldoende bewegen kan helpen bij het rustelozebenensyndroom

Voldoende bewegen kan helpen bij het rustelozebenensyndroom

Aërobe trainingsvormen zullen je niet al te erg vermoeien, zijn niet al te intens maar ze zorgen er wel voor dat er voldoende zuurstof in je bloed aanwezig is. Daarnaast versterkt het je longcapaciteit en helpt het je om goed voor je hart en bloedvaten te zorgen.

Probeer elke dag een aantal van deze eenvoudige bewegingsvormen te doen:

  • Loop een half uur
  • Zwemmen
  • Fietsen
  • Dansen
  • Zumba
  • Fitness
  • Tennis

4. Yoga: ontspannend en goed voor het rekken

Zoals je al weet is yoga goed voor je lichaam en je geest. Het helpt je bij het verminderen van stress en angst, waardoor je innerlijk kalmer wordt en je ‘s nachts beter uit kunt rusten.

De mogelijkheid van yoga om het rustelozebenensyndroom te verlichten is ook immens.

Dit is het geval om de volgende redenen:

  • Rekken helpt je om je circulatie te verbeteren en om je spierspanning te verlagen.
  • De oefeningen worden gecombineerd met ademhalingsoefeningen die er voor zorgen dat je meer zuurstof in je lichaam krijgt. 

Daarom zou je thuis elke dag een yogasessie moeten doen. Je kunt ook naar yogalessen gaan waar de instructeurs je kunnen vertellen wat de beste specifieke oefeningen voor jou zijn.

5. Wikkel je voeten in

Wikkel je voeten in

Er zijn specifieke compressiebandages beschikbaar voor je voeten die het volgende doel hebben. Ze oefenen druk uit op bepaalde plekken van je plantaire zone. Daarnaast bevorderen ze de circulatie waardoor je minder last krijgt van het rustelozebenensyndroom.

Het is het beste als je leert slapen terwijl je deze speciale bandages voor je voeten draagt.

6. Warm-koud behandelingen

Je weet misschien wel dat warm-koud behandelingen erg in de mode zijn, maar dat betekent niet dat ze niet effectief zijn. 

Zelfs iets dat zo eenvoudig is als het aanbrengen van koude kompressen, gevolgd door het aanbrengen van warme kompressen kan er voor zorgen dat je circulatie verbetert, dat krampen verminderd worden en dat je minder last hebt van tintelingen. Dit zorgt ervoor dat je de nacht beter doorkomt.

7. Theeën die helpen tegen het rustelozebenensyndroom

Theeën die helpen tegen het rustelozebenensyndroom

Voordat je een van deze theeën probeert te gebruiken om het rustelozebenensyndroom te verminderen, is het verstandig om met een arts te praten.

Vergeet niet dat je behandeling zeer specifiek zal zijn en dat bepaalde medicinale planten bovendien een wisselwerking met je medicijnen kunnen hebben.

Het is het beste om daarom slechts één of twee kopjes van deze thee per dag te consumeren. In het ideale geval moet je een kopje drinken voordat je naar bed gaat.

Dit zijn de meeste effectieve natuurlijke theeën die helpen bij het bestrijden van het rustelozebenensyndroom:

  • Salie
  • Valeriaanwortel
  • Lindebloesem
  • Witte meidoorn
  • Paardenstaart

Tot slot kunnen we concluderen dat ondanks het feit dat het rustelozebenensyndroom een chronische aandoening is, je de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren. Hiervoor moet je zowel gebruik maken van de juiste medische hulpmiddelen als van aanvullende strategieën. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chik, Y., Charlene, G., & Salas, R. (2010). Metodología, diagnóstico y terapéutica para el síndrome de piernas inquietas TT  – Updating restless legs syndrome. Salud(i)Ciencia (Impresa). https://doi.org/10.2197/ipsjjip.19.153
  • Diego Garcia­Borreguero, I. C. (2017). Síndrome de las piernas inquietas. BMJ.
  • Allen, R. P., Picchietti, D., Hening, W. A., Trenkwalder, C., Walters, A. S., Montplaisi, J., … Zucconi, M. (2003). Restless legs syndrome: Diagnostic criteria, special considerations, and epidemiology. A report from the restless legs syndrome diagnosis and epidemiology workshop at the National Institutes of Health. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(03)00010-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.