Wat veroorzaakt huidtintelingen en welke behandelingen zijn er?

Soms voel je een vreemde jeukende tinteling in de huid. Wat is dat precies en hoe ontstaat het? Ontdek in dit artikel wat de oorzaken van deze tintelingen zijn en hoe je het kan behandelen!
Wat veroorzaakt huidtintelingen en welke behandelingen zijn er?

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb je ooit gehoord van paresthesie? Dit is de medische term die men geeft aan dat tintelende gevoel in de huid. Deze huidtintelingen voelen ook alsof een klein insect over je huid loopt.

Als je regelmatig dit gevoel ervaart, dan raden we je aan om een arts te raadplegen. Want dit gevoel kan een symptoom zijn van enkele ernstige aandoeningen.

Daartoe behoren multiple sclerose en andere stoornissen die te maken hebben met een slechte werking van het zenuwstelsel.

Maar er zijn ook andere oorzaken die minder ingrijpend zijn. Je moet er wel rekening mee houden en er voldoende aandacht aan geven. Als je wilt weten welke kwalen of redenen er kunnen zijn voor deze huidtintelingen, lees dan zeker verder.

Huidtintelingen kunnen door diverse factoren veroorzaakt worden

Een slechte bloedcirculatie

Huidtintelingen kunnen door diverse factoren veroorzaakt worden

Als dit de oorzaak is van jouw probleem, dan kan je van geluk spreken. Want in dit geval zijn de huidtintelingen een waarschuwing. We weten allemaal dat problemen van de bloedcirculatie een aanzienlijke hoeveelheid schade kunnen veroorzaken.

Dit symptoom is dus een signaal dat je vanaf nu beter voor jezelf moet zorgen. De huidtintelingen treden op wanneer het bloed te dik is of wanneer je slagaders verstopt zijn.

Daardoor kan het bloed moeilijk op een normale manier stromen. Je kan het vergelijken met een tuinslang die afgesloten en verstopt is of waar het water dat erdoor stroomt met zand vermengd is.

Rusteloze-benen-syndroom

Dit syndroom is vooral typisch bij nierziektes, bloedarmoede of diabetes. Uiteindelijk zal het evolueren tot een neurologische aandoening.

Hoe ontstaat dit syndroom? De hersenen hebben bloed nodig om te functioneren. Wanneer ze onvoldoende doorbloed worden, dan kan dit als resultaat hebben dat ze niet langer op de juiste en goede manier werken.

Er kan ook sprake zijn van een beperkte bloeddoorstroming in je benen. Eén van de tekenen is het gevoel dat je ledematen in slaap vallen.

Een tekort aan vitaminen en mineralen

Een tekort aan vitaminen en mineralen door te weinig groente en fruit

Vitaminen en mineralen zijn onontbeerlijk om de spieren en de andere weefsels van het lichaam te voeden en te onderhouden.

Wanneer je onvoldoende van deze bestanddelen opneemt, dan zal je beginnen te merken dat je erg gevoelig bent. Als gevolg van een gebrek aan voedingsstoffen zal je energie ook vlugger op raken. De vermoeidheid zich kan manifesteren door huidtintelingen.

Hier kan je dus opnieuw vaststellen hoe het lichaam zich verzet en terugvecht wanneer je iets belangrijk ontbreekt.

Hoe behandel en genees je die huidtintelingen?

Zwemmen

Zwemmen is één van de beste trainingsvormen die er bestaan. Het is vooral erg goed voor de bloedcirculatie want tijdens het zwemmen train je het volledige lichaam.

Bovendien is het een activiteit met een lage impact. Daardoor kan bijna iedereen deze sport te beoefenen.

Tijdens het zwemmen verhoogt je hartslag en wordt de bloeddoorstroming gestimuleerd. Dit helpt je om gedurende een lange tijd in beweging te blijven.

Het gevolg is dat het systeem van de bloedcirculatie geactiveerd wordt. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.

Yoga

Yoga als behandeling voor huidtintelingen

De zwaartekracht kan verhinderen dat het bloed bepaalde plaatsen in het lichaam bereikt. Dit gebeurt vooral in die zones waar het omhoog of horizontaal moet stromen.

Yogahoudingen kunnen de beweging van het bloed in deze richtingen vergemakkelijken. Dat komt omdat het lichaam telkens andere posities inneemt tijdens de yoga.

Bovendien doe je deze activiteit in een rustig tempo. Dit betekent dat de risico’s erg beperkt zijn. Je moet wel de specifieke techniek van elke houding respecteren.

Neem meer vitaminen en mineralen op

Alle natuurlijke voedingsmiddelen kunnen jou iets positief bieden. Hiermee willen we zeggen dat je dus je toevlucht niet hoeft te nemen tot supplementen.

Alles wat je nodig hebt, zit in de voeding die je eet. Het enige wat je moet doen, is leren hoe je de beste ingrediënten kan kiezen voor je recepten. We geven enkele voorbeelden:

  • Groenten
  • Eieren
  • Vette vis
  • Lever

De waarheid is dat bepaalde basiselementen onmisbaar zijn in elk dieet. Bovendien is het wenselijk dat een dieet aangepast is aan de behoeftes van het specifieke lichaam van elke persoon. Beschouw je voeding dus als een soort medicijn. Wat heeft jouw lichaam nodig om goed te functioneren? Welke voedingsmiddelen zullen ervoor zorgen dat je lichaam op een goede manier werkt?

Bekijk voeding vanuit dit standpunt. Je leven zal beter worden. Want je zal veel slimmer gaan eten en je zal je in alles veel beter voelen.

Combineer bewegen met een gezond dieet. Je zal merken dat de huidtintelingen in je huid verbeteren of zelfs verdwijnen. Dat is een bekend feit.

Maar we raden je toch aan om je arts te raadplegen als je regelmatig last hebt van dit probleem. Dan kan je het voorschrift van de arts combineren met de maatregelen die we in dit artikel voorstellen. Deze therapieën zullen er samen voor zorgen dat het probleem aanzienlijk vermindert.

Het zal je lichaam ook in een jonge en gezonde staat houden. Want deze stappen werken uitstekend als bescherming tegen bacteriën en microben.

Laat ons weten hoe je je voelt nadat je de tips uit dit artikel uitgeprobeerd hebt!  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.