Wanneer kun je peulvruchten introduceren in het dieet van een baby?

Peulvruchten staan ​​garant voor een goede aanvoer van vezels. Deze stof is essentieel om de gezondheid van de darmflora te verbeteren.
Wanneer kun je peulvruchten introduceren in het dieet van een baby?

Laatste update: 06 juni, 2023

Wanneer kun je peulvruchten het beste introduceren in het dieet van een baby? Dit voedsel valt op door zijn overvloedige vezelgehalte en essentiële voedingsstoffen. Bovendien is het een belangrijke bron van eiwitten. Het probleem ligt in het feit dat ze moeilijk te verteren zijn, wat enig ongemak kan veroorzaken.

Daarom moet de introductie van peulvruchten in het dieet van een baby voorzichtig gebeuren, en alleen als het spijsverteringsstelsel er klaar voor is. Dit voorkomt dat de baby allergieën of andere problemen ontwikkelt die de kwaliteit van zijn leven verminderen.

Wanneer peulvruchten introduceren in het dieet van een baby?

Vanaf de zesde maand kun je beginnen met het introduceren van aanvullende voeding. Op dat moment kun je beginnen met het aanbieden van peulvruchten. Het is belangrijk om te beginnen met die welke gemakkelijker te verteren zijn. Anders neemt de gasvorming toe en ontstaan er darmklachten.

Sommige specialisten adviseren zelfs te wachten tot de tiende maand om een grotere darmontwikkeling te garanderen. In het begin is het raadzaam om peulvruchten zoals erwten en linzen in het dieet op te nemen, die in principe minder problematisch zijn.

Bovendien kunnen ze gepureerd worden om problemen in verband met een te grote vezelinname te voorkomen. Probeer vanaf de leeftijd van één jaar andere soorten zoals bonen en kikkererwten.

Waarom zijn peulvruchten belangrijk in het dieet van een baby?

Peulvruchten
Peulvruchten worden vaak al in de zesde levensmaand in het zuigelingendieet geïntroduceerd.

Opgemerkt moet worden dat peulvruchten een goede aanvoer van vezels garanderen. Deze stof is essentieel om de gezondheid van de darmflora te verbeteren. Het fermenteert in het spijsverteringskanaal, waardoor een groei van bacteriën (Engelse link) in de darm ontstaat.

We hebben het over soorten voedsel die een aanzienlijk gehalte aan micronutriënten hebben. Daaronder valt ijzer op, dat een fundamenteel element is om de ontwikkeling van bloedarmoede te voorkomen, volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in T he Medical Clinics of North America.

Daarnaast zijn peulvruchten ideaal om het eiwitgehalte in ons dieet te verhogen. Dankzij deze voedingsstoffen is een goede groei en ontwikkeling van weefsel verzekerd. Als je niet in deze behoeften voorziet, kun je problemen krijgen met betrekking tot het verlies van spiermassa.

Het is aangetoond (Engelse link) dat het noodzakelijk is om gedurende de dag een minimale hoeveelheid eiwitten te bereiken voor een goede ontwikkeling van het kind.

Aspecten om rekening mee te houden

Bij het introduceren van peulvruchten in het zuigelingendieet moeten we bepaalde belangrijke punten niet vergeten. Kies allereerst altijd voor verse varianten, want die uit blik hebben door de pekel te veel natrium.

Tegelijkertijd is het belangrijk ze minstens 24 uur te laten weken, zodat ze zachter worden en daarna beter verteren. Zo worden ze zachter van textuur, waardoor de baby ze gemakkelijker kan eten.

Het is mogelijk om peulvruchten te vermalen om de consumptie ervan te vergemakkelijken. De laatste jaren wordt echter baby-led weaning gepromoot. Dit is een protocol waarbij men het voedsel in zijn natuurlijke staat aan het kind aanbiedt. Er moet echter speciaal op worden gelet om verstikking te voorkomen.

Tot slot is het belangrijk om na te gaan of het kind geen allergieën heeft voor deze voedingsmiddelen. Anders moet je ze uit hun dieet schrappen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Wat zijn de beste peulvruchten om aan je dieet toe te voegen?

Welke peulvruchten worden aanbevolen in het dieet van een baby?

Blije baby
Het is belangrijk om te zoeken naar de beste manieren om baby’s gevoed te houden op een manier die voor beide partijen het gemakkelijkst en plezierigst is.

Zoals we al zeiden, moet je prioriteit geven aan de consumptie van erwten en linzen. Je kunt puree’s bereiden met deze voedingsmiddelen, waarbij je ze mengt met stukjes vlees. Dit zorgt voor een completere toevoer van voedingsstoffen, vooral eiwitten met een hoge biologische waarde.

Andere soorten kunnen geleidelijk worden geïntroduceerd. De laatste moeten pinda’s zijn. Hoewel veel mensen ze als noten beschouwen, zijn het technisch gezien peulvruchten. Ze zijn moeilijk te kauwen, wat het risico dat de baby zich verslikt kan vergroten.

Hoe maak je peulvruchten klaar voor de baby?

In het begin is de beste manier om peulvruchten in het dieet van de baby te introduceren puree. Het beste is om ze grondig te malen om een homogene pasta te verkrijgen voor gemakkelijke consumptie.

Geleidelijk aan, en naarmate de baby motorische vaardigheden ontwikkelt, kun je hem gekookte peulvruchten aanbieden, zodat hij ermee kan experimenteren en zich kan aanpassen aan de textuur en smaak ervan. Wees voorzichtig om verstikking te voorkomen. Daartoe kun je ze het beste overkoken tot ze heel zacht zijn.

Peulvruchten, essentieel voedsel in het dieet van een kind

Zoals gezegd zijn peulvruchten essentieel voedsel in het dieet van een kind. Daarom is het raadzaam ze vanaf 6 of 10 maanden aan te bieden, afhankelijk van de tolerantie van de baby op darmniveau.

Ook is het van fundamenteel belang allergieën voor deze producten op te sporen, als die er zijn. Een arts moet elk spijsverteringsongemak na de inname van dit soort voedsel controleren. Zij zullen bepalen of het het beste is om ze uit het dieet van het kind te verwijderen om complicaties te voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.