Op een natuurlijke manier gasvorming laten verdwijnen met deze tips

Je voedingspatroon en je gewoonten spelen een fundamentele rol in je leven - en bij je vertering. We geven je hier enkele tips en eenvoudige oefeningen die je kunnen helpen om op een natuurlijke manier een eind te maken aan gasvorming.
Op een natuurlijke manier gasvorming laten verdwijnen met deze tips
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Wil je graag leren hoe je op een natuurlijke manier een eind kan maken aan gasvorming? De meeste mensen zullen met een volmondig ‘ja’ antwoorden. Want gasvorming is vervelend en iedereen heeft in bepaalde mate last van. In dit artikel zal je enkele eenvoudige tips leren die je van deze overlast zullen bevrijden. Want je kan gasvorming laten verdwijnen met deze oefeningen.

Gas wordt op een natuurlijke manier in het lichaam aangemaakt tijdens het afbreken van de ingenomen voeding. Het kan in mindere mate optreden. Maar het kan ook vrij ernstig zijn en heel nare geuren veroorzaken. Dit is het deel dat de meeste mensen meer ergert dan al het andere.

Soorten gasvorming en de oorzaken

Gas kan op twee manieren aangemaakt worden. De eerste vorm is verwant met een oprisping of met een boer. Dit zijn de mogelijke oorzaken:

 • Te snel eten
 • Kauwgom kauwen
 • Lucht inslikken

De andere vorm van winderigheid ontstaat in het lagere deel van het verteringssysteem. Dit zijn enkele voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken:

 • Kool en verwante groenten
 • Peulvruchten
 • Fruit (appels, druiven)
 • Koolzuurhoudende dranken

Deze voedingsmiddelen belasten het verteringssysteem. Ze veroorzaken niet alleen lichamelijke problemen. Maar ze kunnen ook voor enorme schaamte zorgen.

Bewegingsvormen die gasvorming laten verdwijnen

Deze bewegingsvormen zijn gemakkelijk en werken zowel bij volwassenen als bij kinderen. Het belangrijkste is dat het lichaam in beweging blijft zodat het gas kan bewegen en het lichaam kan verlaten.

1. Fietsen

Bewegingsvormen om gasvorming te laten verdwijnen

Fietsen is bij mensen van alle leeftijden heel populair. Je kan het buiten doen of op een hometrainer als je dat verkiest. Alles hangt af van hoeveel tijd je hebt. De bewegingen die je maakt terwijl je fietst, activeren je maag en darmen. Op deze natuurlijke manier kan je gasvorming laten verdwijnen. Bovendien is het leuk en gemakkelijk. Je zou in plaats van fietsen ook kunnen lopen of zwemmen. Ook deze bewegingsvormen helpen je darmen om zich van gas te ontdoen.

2. De babyhouding

Deze houding is heel handig als je een eind wil maken aan gas. Bovendien werkt het snel. Je doet deze oefening door op je knieën te gaan zitten. Buig daarna je lichaam naar voren en strek je armen uit. Hou deze pose gedurende gedurende dertig seconden aan.

 • Dit is nog een andere variant. Ga op je rug liggen. Hef je benen en buig je knieën lichtjes. Pak dan je voeten met je handen vast en schommel gedurende minstens dertig seconden op deze manier.

3.  De heupen bewegen

Dit is een heel gemakkelijke oefening en een uitstekende manier om een eind te maken aan gas.

 • Ga op een comfortabele plek op je rug liggen met je knieën iets gebogen. Strek de armen zijwaards.
 • Draai dan je heupen en beweeg de knieën van de ene kant naar de andere.
 • Terwijl je beweegt, adem je zachtjes in en uit. Beweeg je benen zonder je romp of je schouders te bewegen.

4. De cobrahouding

De cobrahouding is een uitstekende yogahouding bij winderigheid. Je hoeft alleen maar op een comfortabel oppervlak te gaan liggen met je gezicht naar beneden. Laat je lichaam steunen op de toppen van je tenen en op je handen die je onder je schouders plaatst.

 • Strek de armen uit terwijl je inademt zodat je borstkas zich geleidelijk van de grond optilt. Je doet dit zonder de rest van je lichaam te bewegen.
 • Tegelijkertijd trekt je de bilspieren samen. Hou deze positie gedurende minstens dertig seconden vast terwijl je door je neus ademt.

5. De neerwaartse hond

Met yoga gasvorming laten verdwijnen

De houding van de neerwaartse hond wordt in de yoga adho mukha svanasana genoemd. Dit is onze laatste tip van vandaag om darmgassen kwijt te raken. Een extra voordeel van deze oefening is dat het ook je lichaam sterker maakt.

Om met deze houding te beginnen breng je het hoofd omlaag en leun je op gestrekte armen. Strek ook de benen als je dat kunt.

 • Probeer je hakken op de grond te zetten en je hoofd in een ontspannen positie te houden.
 • Hou deze positie gedurende enkele seconden vast.

Maak wat tijd vrij om deze oefeningen te doen. Je zal de gasvorming laten verdwijnen- en tegelijkertijd ook het ongemak en de schaamte die het met zich meebrengt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.