Is het gezond om bij het avondeten fruit en yoghurt te eten?

Vandaag willen we bespreken waarom het eten van fruit of yoghurt bij het avondeten een goede optie is.
Is het gezond om bij het avondeten fruit en yoghurt te eten?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Fruit en yoghurt voor het avondeten zijn eigenlijk heel gewoon, vooral onder de volwassen bevolking. Een aantal mensen vragen zich af of ze dit voorbeeld moeten volgen of dat er meer eten op hun bord moet komen.

Recente ontwikkelingen op het gebied van chronobiologie suggereren dat lichte diners gewichtsverlies kunnen stimuleren bij genetisch gepredisponeerde personen. Alleen fruit of yoghurt voor het avondeten kan goed zijn voor mensen die veel zitten die geen hoge calorieverbranding hebben.

Allereerst is het een licht diner, vanuit een calorisch oogpunt en het zal helpen om het gewicht onder controle te houden. Het heeft ook de juiste hoeveelheid antioxidanten. Houd er rekening mee dat de beste manier om het te hebben is om het fruit en de yoghurt samen te eten.

Fruit en yoghurt bevatten macronutriënten en antioxidanten

Yoghurt bevat vetten, eiwitten en probiotica. Deze laatste zijn essentieel voor de gezondheid van de darmflora. Dit komt omdat het betrokken is bij de spijsvertering, ontstekingsremmende eigenschappen heeft en betrokken is bij de preventie van complexe ziekten. Het hangt ook nauw samen met de stemming.

Fruit draagt ook bij aan koolhydraten, vezels en antioxidanten. Vezels zijn essentieel voor een goede gastro-intestinale gezondheid, omdat het een preventief effect op darmkanker heeft. Tenminste, volgens een studie gepubliceerd in The Cochrane Database of Systematic Reviews (Engelse link).

Antioxidanten hebben een ontstekingsremmende werking en kunnen de vorming van vrije radicalen verminderen en veroudering vertragen. Een dagelijkse inname van deze voedingsstoffen is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam.

Hierdoor kan het erg nuttig zijn om voor het avondeten zowel fruit als yoghurt samen te eten. Misschien wil je een lepel noten en zaden toevoegen om de antioxidanten en de verscheidenheid aan vetten te stimuleren.

Probeer aan soorten fruit vast te houden die rijk zijn aan vezels, zoals appels en peren. Houd er ook rekening mee dat een aantal van hen diuretische effecten hebben en vochtretentie kunnen verlichten. Ananas is hier een goed voorbeeld van.

Vasten als optie

Vrouw met een bakje yoghurt

Een andere optie is om het diner helemaal over te slaan. Vasten komt de lichaamssamenstelling ten goede en vermindert markers die met ziekten zoals glucose en insuline verband houden.

Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition ESPEN (Engelse link). Het associeert de praktijk van intermitterend vasten met een verbetering van de lichaamssamenstelling en het lipidenprofiel.

Het is daarom voor de meeste mensen een goede gewoonte om twee tot drie keer per week aan vasten te doen. Je kunt een van je dagelijkse maaltijden overslaan of een of twee keer per week een hele dag vasten.

Andere diners

Een aantal mensen hebben ‘s avonds honger en fruit en yoghurt zijn voor hen misschien niet genoeg. Ze willen misschien een hogere eiwitoptie en een kleine hoeveelheid vet opnemen om het verteringsproces te vertragen.

Je kunt andere soorten groenten toevoegen om je maaltijd meer volume te geven. Je kunt bijvoorbeeld gegrild vlees, eieren of vis met wat groenten eten of een salade met yoghurt als dressing.

De laatste tijd zijn een aantal vleesvervangers behoorlijk in de mode gekomen. Je kunt ze in een licht diner opnemen. Tofu en seitan gaan bijvoorbeeld heel goed met veel andere ingrediënten samen, vooral groenten. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je niet te veel koolhydraten eet voor het avondeten als je de hele dag niet actief bent geweest.

Conclusie over het eten van fruit en yoghurt als diner

Beide soorten voedsel zijn geweldig voor het avondeten en ze samen eten is nog beter. Dit is bovendien een perfecte optie voor sedentaire mensen en voor degenen die willen afvallen.

Vergeet tot slot niet dat vasten je lichaamssamenstelling kan verbeteren. Het heeft ook positieve resultaten op plannen voor gewichtsverlies en leidt tot algehele verbetering van de gezondheid. De beste optie voor degenen die vasten of een licht diner niet kunnen verdragen, is het toevoegen van wat eiwitten en groenten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yao Y., Suo T., Andersson R., Cao Y., et al., Dietary fibre for the prevention of recurrent colorrectal adenomas and carcinomas. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.