Gezonde weekmenu's voor gewichtsverlies

Het is erg belangrijk dat onze weekmenu's gevarieerd zijn en voedingsmiddelen uit alle voedselgroepen bevatten, zodat het niet saai wordt en we geen voedingstekorten veroorzaken.
Gezonde weekmenu's voor gewichtsverlies
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een van de meestvoorkomende zorgen als het gaat om het volgen van een specifiek dieet, is hoe je gevarieerde weekmenu’s voor gewichtsverlies kunt bereiden die de richtlijnen van het dieet respecteren.

Om je te helpen, laten we je enkele voorbeelden van weekmenu’s voor gewichtsverlies zien die de meest aanbevolen voedingsmiddelen in gevarieerde, interessante gerechten combineren.

Belangrijkste aspecten van weekmenu’s voor gewichtsverlies

Weekmenu's voor gewichtsverlies

Wanneer we besluiten om een weekschema te volgen met als duidelijk doel om af te vallen, dan is het heel erg belangrijk om dan een lekker en gevarieerd dieet te volgen.

Door verschillende gerechten te combineren die het dieet respecteren, zullen we ons niet verleid voelen door andere, minder gezonde voedingsmiddelen en zal het ons niet gaan vervelen om steeds dezelfde dingen te eten. Enkele van de basisvereisten voor het volgen van een uitgebalanceerd en gezond weekmenu zijn:

 • Variatie: dit zal je helpen dat je dieet je niet zal gaan vervelen en er uiteindelijk mee stopt. Het wordt veel gemakkelijker om je dieet na verloop van tijd vol te houden als je menu een scala aan voedselgroepen en gevarieerde, interessante gerechten bevat.
 • Matiging: een ander belangrijk element is om van alles een beetje te eten, met mate. Je moet overmatige voedselconsumptie verminderen en jezelf tot de aanbevolen hoeveelheden beperken om de energetische balans van je calorie-inname te behouden.
 • Frequentie: Als je een uitgebalanceerd dieet wilt behouden, dan moet je ook de frequentie van je maaltijden verhogen. Dit is vooral belangrijk, omdat de hoeveelheden van elke maaltijd kleiner moeten zijn.
 • Hydratatie: de laatste belangrijke factor is om gehydrateerd te blijven. Dit zal je helpen om je eetlust onder controle te houden, het vasthouden van vocht te voorkomen en een goed basismetabolisme te behouden.

Aanbevolen dieet voor gewichtsverlies

Een vetarm gerecht

Als je een dieet wilt volgen om het vetgehalte in je lichaam te verlagen, dan is het belangrijk om wat meer tijd aan het maken van je boodschappenlijstje te besteden. Je zult de minder gezonde en zeer calorierijke items weg moeten laten. De meest aanbevolen items zijn:

Het fruit en de groenten zorgen samen met de noten en peulvruchten voor een flinke hoeveelheid essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines, minerale zouten en een boost van energie.

Aan de andere kant wordt ook het consumeren van zuivelproducten en vlees aanbevolen, maar probeer voor opties te kiezen die weinig vet bevatten. De beste opties zijn dus producten als kip, zalm, kalkoen, kalfsvlees of kabeljauw. Verder kun je het beste alleen magere zuivelproducten kopen, zoals magere melk.

Misschien ook interessant om te lezen:
De voordelen van zalm en een geweldig recept

Voorbeelden van aanbevolen weekmenu’s voor gewichtsverlies

Om je bij het voorbereiden van weekmenu’s voor gewichtsverlies te helpen, volgen hier enkele ideeën voor het maken van gevarieerde en uitgebalanceerde gerechten voor thuis.

Ontbijt

 • De meest aanbevolen optie bij het volgen van een vetarm dieet is om je ontbijt op een magere zuivelproduct te baseren, zoals yoghurt of een glas melk, die je met muesli, granola of suikerarme granen kunt mengen.
 • Het is ook aan te raden om een stuk fruit, zoals een appel of peer te eten. Hun hoge gehalte aan vezels zal je eetlust helpen stillen.
 • Tot slot helpt een infusie of thee je om ‘s ochtends wakker te worden. Je profiteert ook van hun eetlustverlagende effecten.

Halverwege de ochtend

 • Het is belangrijk om halverwege de ochtend iets te eten om te voorkomen dat we tijdens de lunch erg hongerig zijn en trek hebben in eten, waardoor we te veel eten.
 • Het beste is dus een stuk fruit, een mueslireep of een toastje met milde kaas of honing.
 • Je kunt ook een kleine sandwich met kip of kalkoen bereiden of een paar plakjes tomaat en olijfolie. Deze snacks geven je energie en helpen je om ‘s ochtends je eetlust onder controle te houden.

Lunch

Weekmenu's voor gewichtsverlies
 • Tijdens de lunch kun je creatiever worden en gerechten maken die vlees, vis, groenten en peulvruchten combineren.
 • Het toetje kan gebaseerd zijn op fruit of een magere zuivelproduct, of gewoon een kopje thee.

Halverwege de middag

 • Net als bij het ontbijt, kun je je tussendoortje van halverwege de middag op een magere zuivelproduct baseren.
 • Je kunt ook een klein broodje eten, net zoals halverwege de ochtend of bijvoorbeeld wat nootjes.

Diner

Door een middagsnack te nemen, kun je je eetlust in de middag onder controle houden en zal je tijdens het avondeten dus niet te veel eten. Voor deze maaltijd kun je soepen en groentepuree toevoegen, vergezeld van een kipfilet, kalkoen of witte of vette vis.

Door deze weekmenu’s voor gewichtsverlies te volgen, zal je op een succesvolle, snelle manier blijvende en gezonde resultaten behalen. Probeer de weekmenu’s daarom zelf.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Salas Salvadó J., Becerra Tomás N., García Gavilán JF., Bulló M., Barrubés. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (1): 62-67.
 • Siti HN., Kamisah Y., Kamsiah J., The role of oxidatvie stress, antioxidants and vascular inflammation in cardiovascular disease (a review). Vascul Pharmacol, 2015. 71: 40-56.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.